Geçmişin İzlerini Taşıyan Hangar: Piotr Pyrtek'in Mühendislik ve Teknoloji Müzesi Tasarımı

Endüstriyel Dönemin İzlerini Taşıyan Hangar, Modern Tasarım Anlayışıyla Buluşuyor

Tarihi bir uçak hangarının, mühendislik ve teknoloji müzesine dönüştürülmesi projesi, tasarımcı Piotr Pyrtek'in özgün ve yenilikçi yaklaşımıyla hayat buluyor. Hem otomotiv objelerinin sergileneceği bir alan, hem de çeşitli etkinliklerin düzenleneceği bir mekan olarak tasarlanan bu proje, endüstriyel dönemin izlerini taşıyan bir yapıyı, modern tasarım anlayışıyla buluşturuyor.

Piotr Pyrtek, tarihi hangarın orijinal yapısını koruyarak, endüstriyel dönemin izlerini taşıyan bir mekan yaratmayı hedeflemiş. Yeni iç mekan unsurlarının tasarımı, hangarın orijinal işleviyle doğrudan ilişkili olan endüstriyel bir tarzda yapılmış. Tasarlanan asma kat, göz alıcı bir kafes yapısına sahip bir köprü yapısıdır. Asma kat, bina dış duvarlarından belirli bir mesafede, 3 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Bu sayede, binanın orijinalliği olabildiğince korunmuştur.

Proje sürecinde, dönemin malzemelerine büyük önem verilmiş. Çünkü proje, büyük ölçüde orijinal karakterin yeniden üretilmesi veya yeniden inşa edilmesi üzerine kurulu. Yeni unsurlar oluştururken de, bir asır önce kullanılabilecek malzemeler kullanılmış - çelik, tuğla, beton, ahşap. İç mekan unsurlarının bazılarının tasarımı çağdaş gibi görünse de, onları üretmek için kullanılan malzemeler kesinlikle klasik.

Proje, bu belirli hangarın, aynı dönemden diğer hangarların derinlemesine mimari bir incelemesi ile başladı. Ayrıca, şehir arşivlerinin geniş çaplı araştırması, nihai tasarım yönergelerini belirlemeye ve belgelerin hazırlanmasına devam etmeye yardımcı oldu. Kavram aşamasında ve daha sonra inşaat projesinde ortaya çıkan tüm yeni unsurlar, doğrudan veya dolaylı olarak araştırmadan kaynaklandı. Tüm çalışma, Şehir Tarihi Koruma Memuru ile sürekli olarak koordine edildi ve onun sıkı koruması altında gerçekleştirildi.

Projenin en zorlu kısmı, hangarın tarihi unsurlarını, çağdaş doğası ve teknik gereksinimleri nedeniyle birbirine stilistik olarak uyarlanması gereken yeni unsurlarla birleştirmek oldu. Ancak bu zorluk, tasarımcının özgün ve yenilikçi yaklaşımı sayesinde başarıyla aşıldı.

Piotr Pyrtek'in bu tasarımı, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara veriliyor. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu tasarımlar, memnuniyet ve olumlu duygular sağlıyor, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Piotr Pyrtek
Görsel Kredileri: Piotr Pyrtek
Proje Ekibi Üyeleri: Piotr Pyrtek
Proje Adı: Hangar Renovation
Proje Müşterisi: Piotr Pyrtek


Hangar Renovation IMG #2
Hangar Renovation IMG #3
Hangar Renovation IMG #4
Hangar Renovation IMG #5
Hangar Renovation IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun