Miguel Arruda İmzasını Taşıyan Yenilikçi Tasarım: Golf Katlanır Sandalye

Doğal Ahşap ve Ergonomi: Golf Katlanır Sandalyenin Sırları

Portekizli tasarımcı Miguel Arruda'nın yaratıcılığı, doğadan ilham alarak ahşabın sıcaklığını modern tasarıma taşıyor.

Miguel Arruda'nın Golf adını verdiği katlanır sandalye tasarımı, geleneksel bir ağaç gövdesinden esinlenerek doğanın ve ergonominin mükemmel uyumunu yansıtıyor. Tasarımda kullanılan dikdörtgen ve silindirik elemanlar, insan ergonomisi ile bir ilişki kurmayı amaçlıyor. Tüm menteşe ve bağlantı sistemleri aynı ahşaptan yapılarak esere daha el yapımı bir karakter kazandırılıyor.

Golf tasarımı, dikdörtgen ve silindirik elemanlar arasındaki ilişkiyi, özellikle insan vücudu ile özel bir ergonomik ilişki kurarak güçlendiriyor. Katlanabilir sandalye ve bank, doğal ahşaptan üretilerek büyük mekanik direnç sunuyor. Tüm bağlantı ve menteşe sistemleri aynı ahşaptan yapıldığı için esere el yapımı bir dokunuş katılıyor. Parçalar katlanabilir olduğundan, daha küçük bir alanda saklanabiliyor.

Golf bank ve sandalye, arka elemanın eklenmesiyle oluşan tasarım, taşınabilir bir paralelepiped haline gelerek sırasıyla 12x36x62cm (bank) ve 12x36x76cm (sandalye) ölçülerine indirgenebiliyor. Yapısal açıdan, tüm bağlantı ve sabitleme elemanları için yalnızca ahşap kullanılıyor. Bağlantılar, 10mm çapında daha dayanıklı Sucupira ahşap çiviler kullanılarak sağlanıyor.

Katlanmış haldeyken bankın ölçüleri 12x36x62cm, açıldığında ise yüksekliği 45cm oluyor. Sandalye ise katlandığında 12x36x76cm ölçülerinde ve açıldığında 80cm yüksekliğinde. Bu tasarım, taşınabilirliği ve çok fonksiyonlu kullanımı ile dikkat çekiyor. Silindirik elemanlar, hem bankın hem de sandalyenin manuel taşınmasını kolaylaştırıyor ve parçaların katlanabilir olması, daha küçük bir alanda saklanabilmesini sağlıyor.

Tasarım süreci 2022 Şubat'ında Lizbon'da başladı ve 2023 Ağustos'unda yine Lizbon'da tamamlandı. Tasarımın gerçekleştirilmesi için, açık pozisyonda tasarımın kararlılığını ve sertliğini sağlayacak, oturma konforu için önemli olan bir ahşap türü bulunması gerekiyordu. Ayrıca, tasarımın farklı parçaları arasındaki bağlantı mekanizmalarını tasarlama zorluğu vardı, metal parçalar kullanmadan uzun ömürlü olmalarını sağlamak amaçlandı.

Miguel Arruda'nın tasarımı, dikdörtgen ve silindirik kesitli elemanlar arasında, özellikle insan vücudu ile özel bir ergonomik ilişki kuran bir bağlantı yaratıyor. Doğal ahşaptan yapılan tasarım, büyük mekanik direnç garanti ediyor. Tüm menteşe ve bağlantılar tamamen ahşaptan yapılarak esere daha el yapımı bir karakter kazandırılıyor. Bank ve sandalye, Çam veya Sucupira ahşabından yapılmış olup, malzeme direnci nedeniyle çiviler yalnızca Sucupira ahşabından yapılmıştır. Parçalar, herhangi bir metal mekanizma kullanmadan katlanabilir, böylece daha kolay saklama ve taşıma imkanı sunuyor.

2024 A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül alan bu tasarım, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi birleştiren ve yaşam kalitesini iyileştirerek dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı zekice tasarımlar arasında yer alıyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Miguel Arruda
Görsel Kredileri: Image 1:Pedro Sadio, Image 2: Miguel Arruda, Image 3: Pedro Sadio, Image 4: Pedro Sadio, Image 5: Pedro Sadio
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Miguel Arruda
Proje Adı: Golf
Proje Müşterisi: Arruda Arquitectos Associados, Lda


Golf IMG #2
Golf IMG #3
Golf IMG #4
Golf IMG #5
Golf IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun