Onur Yusuf Dastan'dan Akıllı Bahçe: Sürdürülebilir Yaşam Sanatı

HydroHome Serisi ile Doğa ve Teknoloji Uyumunun Mükemmelliği

Onur Yusuf Dastan'ın tasarım felsefesi, teknoloji ve doğanın sorunsuz entegrasyonu ile iç içe geçmiştir. HydroHome Serisi ile keskin işlevsellik ile çevre koruma arasında mükemmel bir denge kurmayı hedefliyoruz. Ev bahçeciliğinde bir devrim yaratmayı, yeşil alanların huzuru ile teknoloji destekli bakımın kolaylığını birleştiren bir cennet yaratmayı misyon edindik. Sürdürülebilir ve keyifli bir yaşam tarzını herkes için teşvik etmeye kendimizi adamış durumdayız.

Smart Garden, özgün hidroponik teknolojisi ile üstün bitki büyümesini sağlar. Enerji korumasını önceliklendiren sürdürülebilir malzemeler ve operasyonlar kullanır. Hem acemi hem de uzman bahçıvanları ağırlayan sezgisel bir arayüze sahiptir. Şehir yaşam koşulları için ideal olan yerden tasarruf sağlayan bir yapıya sahiptir. Müzik çalma özelliği ile Bluetooth özelliği, rahatlatıcı bir ortam yaratır. Sistemin faydasını ve modernliğini artıran kablosuz şarj istasyonuna sahiptir.

Plastik enjeksiyon ve termoform plastik şekillendirme için kullanılırken, metal kasa için Alüminyum CNC bükme ve lazer kaynak kullanılmıştır. 234 mm x 394 mm x 413 mm ölçülerinde olan Smart Garden, sürdürülebilir tasarım, hidroponik bahçecilik, akıllı ev teknolojisi, kullanıcı deneyimi, yinelemeli tasarım süreci, çevre dostu malzemeler, işlevsel estetik ve tasarım inovasyonu gibi anahtar kelimelerle tanımlanabilir.

Smart Garden, bitkilerin ihtiyaçlarını net bir şekilde ilettiği ve bakımın büyümelerini kesintiye uğratmadığı bir sistemdir. Sağlam alüminyum çerçevenin altından sağa kaydırdığınızda, sadece su tankı çıkarılır ve bitkilerin hassas kökleri korunur. Su tankını kolayca doldurabilir veya değiştirebilirsiniz, Smart Garden içindeki gelişen ekosistemin dokunulmadan ve sağlam kaldığından emin olabilirsiniz. Akıllı otomasyonun merkezinde olan Smart Garden, su seviyelerini sürekli olarak izler ve dikkat gerektiğinde zamanında bildirimler sağlar. Bu önleyici iletişim, bitkilerin her zaman yeterli hidrasyona sahip olmasını ve sistem bileşenlerini korumak için güvenli parametreler içinde çalışmasını sağlar. "SmartGarden" ile Bluetooth üzerinden eşleştirme yaparak, bahçe bakımı seanslarınızı seçtiğiniz müzikle yükseltebilirsiniz. Ünitenin hoparlörleri kişisel çalma listeniz için bir aracıdır ve bitkilerinize bakım yaparken atmosferi zenginleştirir. Ek olarak, kullanıcı dostu bir uygulama aracılığıyla ışık ayarlarını kontrol edebilir ve gün ışığının doğal iniş çıkışlarını taklit eden yoğunluğu ayarlayarak kapalı bahçeniz için optimal bir büyüme ortamı yaratabilirsiniz.

Tasarım, Türkiye'de bir yıl süren bir proje olarak gerçekleştirilmiştir. Tasarım, malzemeler, renkler ve şekillerle hikaye anlatımıdır—her yaratım bir anlatı, her ürün anlatılacak bir hikayedir. Bir tasarımın başlangıcı, genellikle bir çizim kadar mütevazı olup, yeni bir şeyin olasılığını fısıldar. Kavramdan gerçeğe yolculuk zorluklarla doludur ve tasarımcının özünü keşif yoluyla ortaya çıkarır. Her iterasyon, amaca ve güzelliğe bir beden olmaya bizi daha da yaklaştırır.

Smart Garden tasarlamak, her kararın ayrı bir rol oynadığı bir labirenti dolaşmaya benziyordu. Bu yolculuk, özellikle Smart Garden gibi karmaşık bir konsept için, form, işlev ve sürdürülebilirlik arasında uyum sağlamak için bir orkestrayı yönetmeye benziyordu. Zorluk, estetik çekiciliği işlevsel etkinlikle dengelemekte yatıyordu. Smart Garden sadece bir hidroponik sistem olarak değil, bulunduğu alanları güzelleştiren yaşayan bir sanat eseri olarak tasarlandı. Bu çift kimlik, karmaşık mekanizmaları verimli bir şekilde barındıran sofistike bir tasarım dilini talep ediyordu.

Smart Garden, keskin hidroponikler ile kullanıcı dostu teknolojiyi birleştirerek kapalı bahçecilikte devrim yaratır. Her seviyeden bahçıvan için tasarlanmıştır ve doğanın huzurunu herhangi bir yaşam alanına zahmetsizce taşır. Öne çıkan özelliği, çeşitli bitki yaşamı için en iyi büyüme koşullarını garanti eden otonom çevresel kontrolüdür. Akıllı sensörlerle donatılmış Smart Garden, su, besin maddeleri ve aydınlatmayı otonom olarak yönetir ve yıl boyunca gelişen bir ekosistem sağlar.

2023 014038 numaralı fikri mülkiyet haklarına sahiptir. Bu Tasarım, 2024 yılında prestijli A' Tasarım Ödülü'nde Demir ödülü kazanmıştır. Demir A' Tasarım Ödülü: İyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşıladıkları için saygı duyulan bu ödüller, tatmin ve pozitif duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Onur Yusuf Daştan
Görsel Kredileri: Onur Yusuf Daştan
Proje Ekibi Üyeleri: Onur Yusuf Daştan
Proje Adı: Smart Garden
Proje Müşterisi: Rhodark


Smart Garden IMG #2
Smart Garden IMG #3
Smart Garden IMG #4
Smart Garden IMG #5
Smart Garden IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun