Dağların Zirvesine Uzanan Ofis: One Line Studio'nun Mimari Başyapıtı

Tim Politis İmzasını Taşıyan Yapı, Doğa İle İç İçe Bir Çalışma Alanı Sunuyor

Doğanın içinde yükselen bir yapı hayal edin; ıslak alan bitkileri, doğal çayırlar ve ormanlık alanlarla çevrili. One Line Studio, iç ve dış mekan arasındaki sınırları belirsizleştiren cam bir perde ve ahşap bir duvar arasında bir atmosfer yaratıyor.

Yerden göğe uzanan mecazi bir ‘çizgi’ oluşturan yapı, bir uçta doğal paslanmış çelik bir duvarla yerleşirken, diğer uçta ince bir çatı kenarı göğe doğru yükselerek, dışarıya bakan cam bir genişliği çerçeveliyor. Cam cephe, parıltıyı yumuşatan ve aşağıdaki yerel çimlerden göğe doğru tırmanıyor gibi görünen dikey sedir ağacı perdeleriyle kesiliyor.

One Line Studio ekibi, hem yapısal bir bileşen hem de bitmiş panel sistemi olarak hizmet verebilen çivi lamine ahşap, DLT'nin avantajlarından büyülenmişti. Modüler, prefabrik, fabrika kontrollü DLT panelleri, sürdürülebilir ve biyofilik avantajlar sağlarken, inşaat hatalarını tolere edebilen yerinde ayarlamalara kolaylıkla uyum sağlıyor. Paneller, One Line Studio ve Kanada, Golden'daki International Timber Frames arasında sorunsuz bir işbirliğinin ürünüdür.

Temel yapı, DLT panelleri, çelik ve beton arasında bir denge kurar. Sıkıştırma klipsleri, fazladan çerçevelemeyi ortadan kaldırarak camı çelik yapıya bağlar. DLT panel genleşme derzleri, AC difüzörlerini entegre eder ve ayarlanabilir halat ışık armatürleri, 2x6 ve 2x8 DLT panellerinin aralıklarına yerleştirilir. Merdiven basamakları Paralam'dan yapılırken, masalar yerel olarak temin edilen geri dönüştürülmüş ahşaptan üretilmiştir. Yakındaki sulak alanlara bağlanan peyzajda yerel çimler kullanmak için özel bir muafiyet alındı.

DLT panel duvarların değişen derinlikleri, stüdyonun iç akustiğini ayarlar ve optimize eder. Tasarım, dış manzarayla sürekli bir bağlantıyı korurken işbirliğini teşvik eden yaratıcı bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefler. Ana seviyede oturma yüksekliğindeki gizlilik, yüksek yerel çimlerle sağlanır ve biri ayağa kalktığında manzaralar açılır. Mezanin seviyesi, dağlara doğrudan manzaralar sunarak çevresine açılır.

Yapı, Denver, Colorado'da yer almakta olup, planlamayı da içeren toplamda 7 yıllık bir süreci kapsıyor. Mimari, yer ile göğün arasındaki mecazi bir çizgi olarak, doğayla bağlantı kurmayı amaçlayan bir araştırmaya dayanıyor. Yenilikçi inşaat teknikleriyle deney yapma ve tasarım olanaklarının bolluğunu sergileme konusundaki yaratıcı, teknik veya araştırma zorlukları aşıldı.

Dağ zirvelerine doğru uzanırken, bir oksitlenmiş çelik kütle tarafından sabitlenen ince bir çatı kenarı yükselir ve aşağıda bir cam perdeyi çizer. Fibonacci dizisine dayalı dikey ahşap perdeler, çevredeki ince çimlerin zarif yapraklarını yansıtarak saydam cepheyi araziye bağlar. Yakındaki monolitik yapıların kentsel bağlamına meydan okuyan zarif, ince bina, doğal ortamdan ipucu alarak peyzaja yeniden bir bağlantı kurar.

Bu Tasarım, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödülünü kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerleten, olağanüstü mükemmellik sergileyen ve arzu edilen özellikleriyle dünyayı önemli ölçüde etkileyen muhteşem, olağanüstü ve trend belirleyici yaratılara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Tim Politis
Görsel Kredileri: Image #1 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #2 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #3 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #4 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #5 Photographer Jess Blackwell, 2023 Video Credits: Vitali Stanila, 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Lead Architect: Tim Politis Project Manager: Eric Dernbach Architectural Designer: Kent Bentley Architectural Graphics: Vitali Stanila Reviewer: Indra Tjaja Operations: Charlene Seckler Design Facilitator: Christianna Politis
Proje Adı: One Line
Proje Müşterisi: One Line Studio


One Line IMG #2
One Line IMG #3
One Line IMG #4
One Line IMG #5
One Line IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun