Shenzhen Shangsha: Işığın Konteyneri Olarak Tasarlanan Anaokulu

Zhubo Design İmzalı Yenilikçi Eğitim Mekanı

Yoğun şehir yaşamının ortasında, çocukların görsel ve mekansal deneyimlerini zenginleştirmek amacıyla tasarlanan Shenzhen Shangsha Anaokulu, Zhubo Design tarafından hayata geçirildi. Projede, ışığın ve gölgenin oyunlarıyla bezeli, farklı şekillerde üç ayrı aktivite alanı sunuluyor.

Shenzhen Shangsha, kentsel köyler ve ticari yenilemelerin kesiştiği bir noktada yer alıyor. Bu iki farklı mekansal modun çarpışması, anaokulunun kendine has çeşitli mekansal seviyeler yaratmasını ilham vermiş. Geleneksel anaokullarının sıkıcı mekansal deneyimlerini kırarak çocuklara zengin bir görsel deneyim sunmayı amaçlayan tasarım, kentsel dokuya yeni bir soluk getiriyor.

Proje, çerçeve kesme duvar yapı sistemi kullanılarak inşa edilmiş. Genel yük, düz kolonlar, katlanmış kolonlar ve düzensiz katlanmış duvarlar tarafından taşınıyor. Düz kolonlar standart birim alanında yer alıyor ve ana destek sağlıyor. Düzensiz katlanmış duvarlar ise farklı şekillerde kanyon alanları oluşturuyor.

5525.99 metrekarelik toplam arazi alanına sahip olan Shenzhen Shangsha Anaokulu, 7304.38 metrekarelik inşaat alanı, 0.89 hacim oranı, 16.7 metre bina yüksekliği ve 4 katlı bir yapıya sahip. Projenin tasarımında, ışık ve gölgenin yanı sıra, çocukların ölçek algısını da zenginleştiren bir "ölçek oyunu" ele alınıyor.

18 sınıfın yer aldığı projede, sınıflar üç kat üzerinde düz bir çizgide dağıtılmış. Genellikle aynı yöne bakan koridorlar, kuzey güney yönünde dönüşümlü bir düzenle tasarlanmış ve böylece çift yükseklikte bir koridor alanı oluşturulmuş. Çocuklar koridor boyunca kanyonu geçerken, aynı anda üç katlı kanyon alanı, iki katlı koridor ve karşıdaki tek katlı koridor tarafından sunulan farklı mekansal deneyimleri hissedebiliyorlar.

Proje, 2017 yılında başlayıp 2023 yılında tamamlanmış ve Çin'in Guangdong eyaletinin Shenzhen kentinde yer alıyor. Çevredeki binaların çoğu Shangsha Köyü'ndeki konutlardan oluşuyor ve anaokulu esas olarak Shangsha sakinlerine hizmet veriyor. Sitenin doğu, güney ve batı tarafları çok katlı konut binalarıyla çevriliyken, kuzey tarafında yeni bir ticari yenileme projesi bulunuyor.

Projenin yaratıcı, teknik ve araştırma zorlukları, uygun inşaat malzemeleri ve tekniklerini kullanarak, projenin üç boyutlu katlanmış imajını gerçekleştirmek, yerinde inşaat hassasiyeti ve ilerleme gereksinimlerini karşılamak ve projenin kendi imajının tam ifadesini sağlamaktı.

Guo Hao ve ACF tarafından sağlanan görsel içerikler, bu yenilikçi tasarımın telif hakkı ve fikri mülkiyet kredilerini taşıyor. Shenzhen Shangsha Anaokulu, 2024 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödüle layık görüldü. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları içeren ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Zhubo Design
Görsel Kredileri: Guo Hao, ACF
Proje Ekibi Üyeleri: Project manager: Feng Guochuan, Gong Xiaowen Project execution manager: Yin Yipeng Designers: Liu Shaoyi, Haosai, Deng Hua, Li Tong, Wang Jieqiong, Li Yanlong, Qi Xiaohan
Proje Adı: Shenzhen Shangsha
Proje Müşterisi: Zhubo Design


Shenzhen Shangsha  IMG #2
Shenzhen Shangsha  IMG #3
Shenzhen Shangsha  IMG #4
Shenzhen Shangsha  IMG #5
Shenzhen Shangsha  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun