Yenilikçi Tasarım: Satellite Cup

Yolda Güvenliği Artıran Akıllı Kupa

Araba kullanırken su içmek hiç bu kadar güvenli olmamıştı. Richie Ma'nın tasarladığı Satellite Cup, sürücülerin dikkatini dağıtmadan kolayca kullanılabilen yenilikçi bir kupa.

Araba kullanırken bir yandan su içmek, sürücüler için her zaman küçük bir meydan okuma olmuştur. Richie Ma'nın tasarladığı Satellite Cup, bu sorunu kökten çözmeyi hedefliyor. Geleneksel bardak tutucuların aksine, herhangi bir yöne özgü olmayan bir açılış yapısı sunarak sürücülerin dikkatinin dağılmasını önleyen bu kupa, yolda güvenliği artırmayı amaçlıyor.

Satellite Cup, mıknatıslı bir çekim sistemi kullanarak, hangi yöne çevrildiğine bakılmaksızın kolayca açılıp kapanabiliyor. Ayrıca, su çıkışı ve hava girişini aynı eksende konumlandıran çift fonksiyonlu bir su blokaj bileşeni sayesinde, su blokaj parçası kapalıyken otomatik olarak hava girişini de mühürlüyor ve açıldığında hava girişi de buna uygun olarak açılıyor. Kullanıcılar, hafif bir itmeyle istedikleri açık veya kapalı durumu kolayca sağlayabiliyorlar.

Ürün, gıda sınıfı PP'den yapılmış bir kapak ve durdurucuya, gıda sınıfı paslanmaz çelikten yapılmış bir tumblera sahip. Boyutları 82*82*133mm ve 82*82*161mm arasında değişen bu kupa, 380ml ve 470ml olmak üzere iki farklı kapasite seçeneği sunuyor.

Richie Ma ve tasarım ekibi Jikai Bao ile birlikte, sürücülerin sürüş sırasında kupa kullanımıyla ilgili yaşadıkları zorlukları hafifletmek için yola çıktı. Yapılan araştırmalar, trafik kazalarının büyük bir kısmının sürüş sırasında sürücülerin dikkatinin dağılmasından kaynaklandığını gösteriyor. Bu bilgi ışığında, sürücülerin gözlerini yoldan ayırmadan kullandıkları bir kupa tasarlamak için kolları sıvadılar.

Tasarım sürecinde, karmaşık yapılar kullanarak sınırsız dönüşü sağlama girişimleri, ilk etapta hantal ve esnek olmayan tasarımlara yol açtı. Ancak mıknatıslı konumlandırma fikri, kullanıcı deneyimini daha sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmenin vaadini taşıyordu. Asıl zorluk, mıknatısları hem kupa kapağında hem de su blokaj parçasında gizli bir şekilde yerleştirmekte yatıyordu. İçecekten izole edilmiş ve ayrılma riski olmayan mıknatısların gizliliğini ve güvenilirliğini sağlamak için yapılan sayısız test ve doğrulamadan sonra, dönüşsel füzyon kaynağı yöntemi benimsendi.

Shanghai'de Mayıs 2022'de başlayan ve Mart 2023'te tamamlanan bu proje, sürüş sırasında sürücülerin dikkatini dağıtmadan kullanılabilecek bir kupa tasarlamayı hedefliyordu. Satellite Cup, bu amaca hizmet eden, sürücüler için daha güvenli bir sürüş deneyimi sunan bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

2024 A' Bakeware, Tableware, Drinkware ve Cookware Design Award'da Demir ödülüne layık görülen bu tasarım, pratikliği ve yenilikçi özellikleriyle sektördeki en iyi uygulamaları ve yetkin teknik özellikleri entegre ediyor. Kullanıcılarına tatmin ve pozitif duygular sunarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shanghai Grand Trade Co.,Ltd.
Görsel Kredileri: Image #all: Designer MACHUANQI, Rendering, 2022.
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Richie Ma Jikai Bao Director: Sharlene Tai
Proje Adı: Satellite
Proje Müşterisi: Shanghai Grand Trade Co.,Ltd.


Satellite IMG #2
Satellite IMG #3
Satellite IMG #4
Satellite IMG #5
Satellite IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun