Ödüllü Tasarım: Lap and Wrap Evinin Özgün Mimari Yaklaşımı

Hatsuo Morimoto'dan Uzunlamasına Tasarım ve Gizlilik Odaklı Yaşam Alanı

Hatsuo Morimoto'nun tasarladığı Lap and Wrap evi, gizliliği ön planda tutarak U şeklindeki yapısıyla dikkat çekiyor.

Yol boyunca U şeklinde düzenlenen yapı, dışarıdan görünmeyi engelleyecek şekilde tasarlanmış. Yolun hafif eğimine karşın, bina özgül ağırlığı yukarıya doğru itilmiş ve dış duvar, kemer şeklinde katmanlar halinde açılarak yatay bir tasarım oluşturmuş. Basit ve güçlü görünüşünün aksine, içeride açılan yaşam alanı birinci katta tamamlanmış ve bahçe ile bütünleşik bir hale getirilmiş.

Planlamada, istinat duvarı ve bina temeli mantıklı bir şekilde birleştirilmiş ve fazla kısım mümkün olduğunca avluya geri dönüştürülmüş. Temel dikey değil, eğimli olacak şekilde tasarlanmış ve dış duvar, katman gibi üst üste gelerek kemer şeklinde sürekli bir sarmal oluşturmuş. Dışarıda pencere bulunmazken, bahçe tarafında birçok pencere ve saçaklar aracılığıyla iç ve dış mekanın bütünleştiği ara bir alan yaratılmış.

Dış duvar malzemesi, katmanlar gibi üst üste gelen ve kemer şeklinde sarılan, Starbucks tarafından üretilen geri dönüştürülmüş kağıt hamuru ve kahve telvesinden yapılmış. İçeride açılan alan tek katta tamamlanmış, saçak altındaki zemin ve kirişler bahçe ile bağlantılı hale getirilmiş ve cam sera tamamen açılabilir. İçeride veya dışarıda nerede olursanız olun birbirinizin varlığını hissedebilirsiniz. Yoldan görünmeyen bir yaşam alanı, aileye konfor ve mahremiyet sağlar.

Proje alanı 401m2, zemin alanı 138m2, tek katlı, betonarme ve ahşap yapımıdır. Mimari, Ev, Ahşap, Avlu, Tek katlı ev, Japon etiketleriyle tanımlanabilir.

Planlanan alan, yapılaşma oranının %50 veya daha az olduğu düzensiz bir arazi üzerinde yer almakta ve binaların yola israf olmadan yerleştirilmesiyle, fazlalığın yarısından fazlası avluya geri dönüştürülmüş. Aynı zamanda binaya bakan kesişen yolda bir yükseklik farkı bulunmakta ve bu bina, yola bağlı olduğu için yapısal düşünce ve estetik cephe tasarımının birleşimiyle performansını sergilemiştir.

Proje, Ekim 2018'de Nagoya'da başlamış, Ekim 2021'de inşaatına başlanmış ve Eylül 2022'de tamamlanmıştır. Arazi eğimli olduğundan, proje alanı konut arazi geliştirme düzenleme alanına ait olup, kesitsel toprak tutma planı esastır. İstinat duvarı, toprağı kesitsel olarak tutarken aynı zamanda bir temel olarak tasarlanmıştır.

Dikey istinat duvarı inşaat mühendisliği olduğundan, aşağıya doğru konik bir açı alarak betona ifade verilmesiyle mimari olarak tasarlandığı iddia edilebilir.

© moKA tasarım. Tüm hakları saklıdır. Bu Tasarım, 2024 A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren ve yaşam kalitesini artırarak dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hatsuo Morimoto
Görsel Kredileri: [#1:photographer Nobuki Taoka,Facade,2022] [#2:photographer Nobuki Taoka,Entrance,2022] [#3:photographer Nobuki Taoka,Courtyard,2022] [#4:photographer Nobuki Taoka,Dining kitchen,2022] [#5:photographer Nobuki Taoka,Sanitary,2022]
Proje Ekibi Üyeleri: Hatsuo Morimoto
Proje Adı: Lap and Wrap
Proje Müşterisi: moKA architectural design office


Lap and Wrap IMG #2
Lap and Wrap IMG #3
Lap and Wrap IMG #4
Lap and Wrap IMG #5
Lap and Wrap IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun