Yeniden Kullanılabilir Beton: Yong Zhang'ın TNK-50N Tasarımı

İnşaat Atıklarını Yeşil Geçirgen Tuğlalara Dönüştürme

Yong Zhang'ın TNK-50N adlı tasarımı, inşaat sektörünün her yıl ürettiği atıkları çevreye zarar vermeden yeniden kullanılabilir hale getiriyor. Bu büyük, çok fonksiyonlu beton işleme aracı, atık betonu yeşil geçirgen tuğlalara dönüştürüyor.

İnşaat sektörü her yıl büyük miktarda atık üretiyor. Bu durum hem kâr kaybına hem de çevreye olumsuz etkilere yol açıyor. Halihazırda inşaat atıklarının bertarafı basit ve düzensiz bir durumda ve inşaat atıklarının geri dönüşümü ve kaynak kullanımı, piyasa koşulları altında spontane bir şekilde bir endüstriyel zincir oluşturamıyor. Ayrıca, geri dönüştürülmüş betonun dayanıklılığı düşük ve pazarlaması zor.

TNK-50N, modüler tasarıma dayalı büyük, çok fonksiyonlu bir atık beton işleme mühendislik aracıdır. Ana kullanım alanı atık betonu yeşil geçirgen tuğlalara dönüştürmektir. Tüm mühendislik aracı, modüler bileşenler ve bölünmüş tasarım kullanır ve kırma işlevi modülü, toplama işlevi modülü ve işleme modülü ile donatılmıştır. Bu sayede terk edilmiş betonun kırılması, toplanması, ekranlanması, safsızlıkların giderilmesi, hidrolik şekillendirme ve diğer işlemler gerçekleştirilir.

TNK-50N, etkili bir inşaat makinesi ekipmanıdır ve çoğunlukla kırma, ekranlama, yıkama, karıştırma, karıştırma, ekstrüzyon ve sertleştirme gibi teknoloji yönlerinde kullanılır. Bu teknolojilerin uygulanması, atık betonun yeniden kullanım oranını artırmakla kalmaz, aynı zamanda çevreye olan kirliliği de azaltır. İnşaat makinesi ürünlerinin hafif tasarımını gerçekleştirmek için TNK-50N, karbon fiber malzemeler ve geri dönüştürülmüş plastikler gibi yeni kompozit malzemeler kullanır. Bu malzemeler, tüm mühendislik aracının mukavemetini ve dayanıklılığını artırır.

TNK-50N'in çalışma sürecinde, atık beton toplayıcı tarafından toplanır ve aracın önündeki kırıcıya kırılma ve safsızlıkların giderilmesi için aktarılır. Taşıma portu aracılığıyla arka arabaya taşınır ve katkı maddeleri eklenir ve ardından karıştırıcı tarafından karıştırılır. Karıştırılan malzeme, geçirgen tuğla kalıbı aracılığıyla titreşimli bir şekilde preslenir ve katılaştırılır. TNK-50N, sürücüsüz teknolojiyi benimser. Arabanın gövdesindeki katkı maddeleri mevcut olmadığında, bunlar gövdenin yanındaki katkı maddelerinin dış arayüzü aracılığıyla manuel olarak eklenmelidir.

Proje, 2022 Ekim'inde Çin'in Shenyang, Liaoning bölgesinde başladı ve 2023 Mart'ında aynı yerde tamamlandı. Bu tasarım, inşaat atıklarını ve atık betonu çevre dostu geçirgen tuğlalara dönüştürerek inşaat atığı kaynaklarının geri dönüşümünü gerçekleştirmeyi ve çevreye olan kirliliği azaltmayı hedefliyor. Bu tasarımın ana zorluğu, birden çok ekipmanın sürecini entegre etmek ve bunları makul bir şekilde birleştirmektir. Bu süreç, birden çok işlem gerektirdiği için, tüm aracı birden çok modüle bölen ayrık bir tasarım yöntemi benimsenmiştir. Bu sayede her modülün işlemi daha iyi kontrol edilir ve tüm aracın tüm parçalarının birlikte çalışarak çeşitli görevleri sorunsuz bir şekilde tamamlaması sağlanır.

Bu tasarım, 2023'te A' Heavy Machinery Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yong Zhang
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Yingqi Mu, Variations, 2023. Image #2: Photographer Yingqi Mu, Variations, 2023. Image #3: Photographer Yingqi Mu, Variations, 2023. Image #4: Photographer Yingqi Mu, Variations, 2023. Image #5: Photographer Yingqi Mu, Variations, 2023.
Proje Ekibi Üyeleri: Yong Zhang
Proje Adı: TNK-50N
Proje Müşterisi: Yong Zhang


TNK-50N IMG #2
TNK-50N IMG #3
TNK-50N IMG #4
TNK-50N IMG #5
TNK-50N IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun