"Terrarium Yeri": Doğanın Geometrisiyle Bütünleşen Bir Mimari Harika

Aisha Ameen'in Doğadan İlham Alan Eşsiz Villası, A' Tasarım Ödülü'nü Kazandı

Yerel peyzajdaki kaya oluşumlarından ilham alınarak tasarlanan bu eşsiz villa, geleneksel yapı kütlesini parçalayarak ve doğal şekilleri taklit ederek çevresiyle bütünleşen bir tasarım oluşturmayı hedefliyor.

Aisha Ameen tarafından tasarlanan "Terrarium Yeri", doğanın geometrisinin asla şaşırtmadığı bir yer olan yerel peyzajdaki kaya oluşumlarından ilham alıyor. Bu eşsiz villa, geleneksel yapı kütlesini parçalayarak ve doğal şekilleri taklit ederek çevresiyle bütünleşen bir tasarım oluşturmayı hedefliyor.

Özgün tasarımının merkezinde, her odanın etrafında konumlandırıldığı ve böylece sonsuz ışık, doğal hava ve yeşillik akışına sahip olan güzelce peyzajlı bir açık hava avlusu bulunuyor. Beton, açık bronz ve yeşil olmak üzere sadece üç ana renk, doğal bir taş duvarla dışarıdan içeriye uzatılarak tüm alan boyunca taşınıyor ve böylece uyum ve iç-dış dengesi daha da pekiştiriliyor.

Ameen'in bu tasarımı, müşteri gereksinimleri, site sınırlamaları, teknik düşünceler, zaman çizelgesi ve bütçe gibi rekabet eden öncelikler ve kısıtlamalar arasında denge kurarken, işlevsel ve görsel olarak çekici bir tasarım çözümü yaratma zorluğunu aştı. Bu, bir mimar olarak tasarım aktivitesinin en zor kısmıydı.

2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazanan bu tasarım, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanındaki en iyi uygulamaları içeren, teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen ve yaşam kalitesine katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı becerileri sergileyen tasarımlara verilir. Bu ödül, dünyayı daha iyi bir yer haline getirme çabalarını takdir eder.

Projeye Şubat 2021'de başlandı ve Mart 2022'de Kuveyt'te tamamlandı. Ameen'in tasarımı, iç tasarım, geometrik çit tasarımı, ışık akışı, yeşillik, beton, açık bronz ve uyum duygusu, iç-dış dengesi gibi anahtar kelimelerle tanımlanabilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Aisha Ameen
Görsel Kredileri: Aisha Ameen
Proje Ekibi Üyeleri: Aisha Ameen
Proje Adı: The Terrarium Place
Proje Müşterisi: Aisha Ameen


The Terrarium Place IMG #2
The Terrarium Place IMG #3
The Terrarium Place IMG #4
The Terrarium Place IMG #5
The Terrarium Place IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun