Gece Pazarından Dönüşüm: Chopstikbench

Atık Çubuklarından Şık Mobilya Tasarımı

Pin Ning Huang, Mhyca Hsu ve Shu Hsuan Peng tarafından tasarlanan Chopstikbench, atık yemek çubuklarını yeniden değerlendiren ve çevre bilincini artıran bir tasarım örneği.

Çubuklar, özellikle Doğu Asya'da günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Ancak bu sıklıkla kullanılan ürün, kullanıldıktan sonra genellikle atık haline gelir. Tayvan'da her yıl 4,5 milyar çift çubuk kullanılıyor. Bu sayı, dünyayı 20 kez dolaşabilecek bir miktarı ifade ediyor. Bu durum, tasarımcılar Pin Ning Huang, Mhyca Hsu ve Shu Hsuan Peng'in dikkatini çekti ve Chopstikbench'i tasarladılar.

Chopstikbench, Tayvan'ın gece pazarlarından toplanan 37.800 çift çubuktan yapıldı. Her bir çubuk, toksik olmayan bir yapıştırıcı ile birbirine yapıştırıldı ve CNC kesme ile şekillendirildi. İçten dışa doğru yayılan bir yayın pürüzsüz hattı, şeklinin dış hatlarına uygun bir görüntü oluşturdu. Organik stil, görsel olarak zarif bir görünüm sağladı. Sokak mobilyası veya lobi resepsiyon mobilyası olarak kullanıma uygundur.

Chopstikbench'in üretimi, çubukların özelliklerini dikkate alarak gerçekleştirildi. Tek kullanımlık bir çubuğun çapı yaklaşık 6 mm, uzunluğu ise 210 mm'dir. Çubukların birleştirilmesi için, temas alanını artırmak gerektiğinden, her iki uçta kesme ve taşlama işlemi yapılır. Ürünün stabilitesini artırmak için, çubukların birleştirilmesi, katmanlı bir şekilde yapıştırılıp şekillendirilerek gerçekleştirildi.

Chopstikbench, çevre bilincini artırmayı hedefliyor. Tek kullanımlık çubukların toplum tarafından ne kadar fazla kullanıldığını ve bu durumun çevreye verdiği zararı gözler önüne seriyor. Bu tasarım, çubukların atık olmaktan çıkarılıp yeniden değerlendirilerek yeni bir değer kazandığını gösteriyor. Bu, çevre koruma bilincinin herkesin kalbinde daha da yayılmasını umut ediyor.

Chopstikbench, 2023'te A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir. Bu, dünyayı daha iyi bir yer haline getirme çabalarına katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: ChungSheng Chen
Görsel Kredileri: Image#1: Mhyca Hsu,New Life,2023. Image#2: Mhyca Hsu,The Rounded,2023 Image#3: Mhyca Hsu,Chopstikbench,2023 Image#4: Pin Ning Huang,Pattern,2023 Image#5: Pin Ning Huang,The Ripple,2023 Video Credits: The image film of Chopstikbench. All films By Mhyca Hsu. Background Music: purple planet - A Fresh Start.
Proje Ekibi Üyeleri: Instructor: ChungSheng Chen Designer: PinNing Huang Designer: Mhyca Hsu Designer: ShuHsuan Peng Technician: HongTing Chen Technician: ZhanKai Li Tainan University of Technology/ Product Design Dept.
Proje Adı: Chopstikbench
Proje Müşterisi: ChungSheng Chen


Chopstikbench IMG #2
Chopstikbench IMG #3
Chopstikbench IMG #4
Chopstikbench IMG #5
Chopstikbench IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun