Sepehr Mehrdadfar'ın Tasarladığı "Shahrokh" Koltuk, Geleneksel Oturma Kültürüne Modern Bir Yorum

Geçmişin izlerini taşıyan Shahrokh, konfor ve estetiği bir arada sunuyor

Sepehr Mehrdadfar'ın tasarladığı "Shahrokh" adlı koltuk, geleneksel Orta Doğu oturma kültüründen ilham alıyor. Hem göze hitap eden hem de konforlu bir tasarım olan Shahrokh, modern yaşam alanlarında kendine yer buluyor.

Shahrokh, İran ve Orta Doğu'nun geleneksel oturma düzeninden esinlenerek tasarlandı. Geçmişte bu bölgelerde yaşayan insanlar, konfor için "mukhta" adı verilen bir tür yer koltuğunu kullanırdı. Shahrokh'un entegre yatağı, mukhta'ya göz kırpıyor ve çağdaş kullanım olasılığı için yer seviyesinden ayrılıyor.

Shahrokh, zarif ve karizmatik bir obje oluşturma amacıyla tasarlandı. Basit bir formda olmasına rağmen dikkat çeken bu tasarım, mimari alan içerisinde kendini gösteriyor. Farklı işlevlere sahip alanlarda uyum sağlayabilecek şekilde tasarlanan Shahrokh, kullanıcısına konfor sunuyor.

Shahrokh, tek bir yatak ve metal bir yapıdan oluşan iki ana parçadan oluşuyor. Yatağın içindeki hava, daha fazla yumuşaklık sağlamak ve kullanıcı yataktan kalktıktan sonra nefes alıp önceki haline dönebilmesi için yatağın altında ve arkasında delikler açıldı. Yapı, bükülmüş metal borulardan (çapı 1.5) yapılmış ve iki parçada üretilmiştir. İlk parça yatağı tutar, ikinci parça ise sandalyenin tabanıdır. Bu iki parça, ince borular (0.8 cm) ile bağlanmıştır.

Shahrokh, çeşitli mimari işlevlere sahip alanlarla uyum sağlayacak şekilde tasarlandı. Hacimli yatak, kullanıcıya daha fazla konfor sağlamak için düşünüldü. Yatağın hacmi, yapının inceliği ile karşılaştırıldığında, Shahrokh'un yüzünde bir gerilim durumu gösterir.

Shahrokh, 2019 yılında İran, Tahran'da tasarlandı. Bu tasarım, ince metal yapının dayanıklılığı ve deri yatağın hava alabilmesi gibi zorlukları aşmayı başardı. Bu sayede, oturma ve kalkma sırasında derinin yırtılmasını veya aşınmasını önler ve daha fazla konfor sağlar.

Shahrokh, 2023'te A' Mobilya Tasarımı Ödülü'ne layık görüldü. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir. Bu ödül, yaşam kalitesine katkıda bulunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Sepehr Mehrdadfar
Görsel Kredileri: Sepehr Mehrdad Far Maryam Saeedpoor
Proje Ekibi Üyeleri: Sepehr Mehrdadfar
Proje Adı: Shahrokh
Proje Müşterisi: Sepehr Mehrdadfar


Shahrokh IMG #2
Shahrokh IMG #3
Shahrokh IMG #4
Shahrokh IMG #5
Shahrokh IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun