Doğadan İlham Alan Yenilikçi Bir Tasarım: Solucan

Hactor Kabo Malete'nin Mophane Solucanı'ndan Esinlenerek Oluşturduğu Entegre Merkez

Doğanın kendine has güzelliklerinden esinlenerek oluşturulan bu tasarım, Botswana'nın yerel lezzeti Mophane Solucanı'nın formunu mimari bir yapıya dönüştürüyor. Tasarımın öne çıkan özelliği, doğal çevreyle olan bağlantısını güçlendiren ve aynı zamanda solucanın vücut şeklini yansıtan benzersiz yapısı.

Tasarım, bir restoran, bar, spor salonu ve merkezi avluda yer alan dinlenme havuzu gibi birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. Mophane solucanının at nalı şeklini taklit eden yapı, merkezi bir avlu oluşturarak dinlenme alanları ve havuzun yer aldığı bir alan yaratıyor. Binanın dış cephesi, doğal manzaraya açılıyor ve hem avluya hem de dış doğal çevreye açılan bir yapıya sahip.

Binanın geometrik formu, Mophane solucanının şeklinden türetilmiştir. Solucanın ana vücudu, tüm iç mekanları kaplayan yüzen ve genişleyen bir çatıya dönüştürülmüştür. Solucanın hareketli çoklu bacakları, avluya ve dış doğal çevreye açılan esnek ve açılabilir cam duvarlara dönüştürülmüştür.

Binanın toplam alanı avlu ve yüzme havuzu alanlarını hariç tutarak 1.180 metrekare olup, inşaat için kullanılan ana malzemeler doğal ve sürdürülebilirliği teşvik eder. Doğal soğutma, havalandırma, aydınlatma ve maliyet tasarrufunu teşvik eden bu malzemeler arasında, sıkıştırılmış toprak blokları, saz çatı, sakız direkleri bulunmaktadır. Bazı özellik duvarlar yerel olarak temin edilen taşlardan yapılmıştır. Görsel bağlantı için cam duvarlar kullanılmıştır.

Binanın at nalı şekli, Mophane Solucanı'nın kendini potansiyel dış zararlara veya avlara karşı koruduğu şekli taklit eder. Solucan genellikle kendine at nalı şeklinde güvenli bir sığınak oluşturur. Bu bina bu nedenle dış hava koşullarından korunan bir merkezi avlu oluşturur. Bu avlu, dış mekan eğlence aktivitelerinin gerçekleştiği yerdir ve burada bir dinlenme havuzu bulunmaktadır. İç mekan aktiviteleri tüm bu avlunun etrafında düzenlenmiştir.

Proje henüz inşa edilmemiş olsa da, müşteri 2023 yılının sonlarına doğru inşaatın başlamasını planladığını belirtmiştir. Tasarımın tamamlanması ve teknik belgelerin hazırlanması 2 ay sürmüştür. Projenin yeri, Botswana'da küçük bir kasaba olan Letlhakane'nin dışındadır.

Botswana tarihinde Mophane solucanı her zaman yerel bir lezzet ve temel gıda olmuştur. Yerel halk solucanı toplayıp satmak suretiyle hayatlarını sürdürürler. Bu solucanla özdeşleşen bir bina oluşturmak, binaya kültürel bir anlam kazandırır. Binanın belirgin özelliği olan çatı, geleneksel Tswana kulübelerini yansıtan sazdan yapılmıştır. Binanın dairesel karakteri de geleneksel Tswana kulübelerinin daima hakim olduğu dairesel formlara bağlanır.

Bu görevin en zor kısmı, bir binayı Mophane solucanının formuna benzeyen bir yapıya dönüştürmek ve aynı zamanda Mohape Solucanı ile Mophane Ağacı arasındaki ilişkiyi, binanın çevresindeki doğal manzaraya nasıl bağlandığına dönüştürmektir. Mimarın ayrıca bunun sadece sanatsal ifadenin tamamen anlamlı bir uygulaması olmadığından, aynı zamanda öncelikle mekansal düzenleme ve ilişkiye etkisi olduğundan emin olması gerekmekteydi.

Botswana'nın tarihinde, Mophane solucanı her zaman yerel bir lezzet olmuştur. Tasarım konsepti Mophane Solucanı'ndan esinlenmiştir. Binanın geometrik formu, solucanın vücut şeklini taklit eder. Bu Solucan, hayatını Mophane Ağacı üzerinde bir solucan olarak yaşar. Mophane Solucanı ile Mophane Ağacı arasındaki bu ilişki, binanın çevresindeki doğal bitki örtüsüne nasıl bağlandığına dönüştürülmüştür. Binanın doğa ve doğal manzaraya olan bağlantısı, tasarımda kritik bir öneme sahiptir. Ayrıca, yerel doğal malzemenin kullanımı, Tswana yerel Mimarlık karakterini yansıtır.

Bu tasarım, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederek, tatmin ve olumlu duygular sağlar ve daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hactor Kabo Malete
Görsel Kredileri: Hactor Kabo Malete
Proje Ekibi Üyeleri: Hactor Kabo Malete
Proje Adı: The Worm
Proje Müşterisi: Hactor Kabo Malete


The Worm IMG #2
The Worm IMG #3
The Worm IMG #4
The Worm IMG #5
The Worm IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun