Marimask: Deniz Hayatını Koruyan Biyobozunur Maske

Yawen Chen ve Ekibi, Deniz Hayatını Korumak için Biyobozunur Maske Tasarladı

Yawen Chen ve ekibi, deniz hayatını korumak için biyobozunur bir maske olan Marimask'ı tasarladı. Marimask, kolay kesilebilen kayışları ve biyobozunur malzemeleri ile çevre dostu bir çözüm sunuyor.

Her ay, dünya genelinde yaklaşık 200 milyar tek kullanımlık yüz maskesi atılıyor ve bu maskeler nehirlere ve okyanuslara giriyor. Bu sentetik kişisel koruyucu ekipmanlar, kayışlarıyla deniz hayatını tehdit ediyor ve çevreyi, biyobozunur olmayan malzemeleriyle kirletiyor. Maskeleri atarken kayışları kesmek, bu sorunu çözmek için etkili bir yol olabilir ancak bu durumun farkında olan kişilerin oranı yalnızca %20'den az.

Yawen Chen ve ekibi, bu sorunu çözmek için Marimask'ı tasarladı. Marimask, kolay kesilebilen kayışlara sahip bir yüz maskesi. Maskenin kayışlarını kolayca kesmek için bir düğmeye tıklamanız yeterli. Bu, maskelerin deniz hayatını boğma riskini azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, maskenin biyobozunur malzemelerden yapıldığı ve kullanıldıktan sonra ayrıştırılabileceği belirtiliyor.

Marimask ve ambalajı, toprakta veya deniz suyunda biyobozunabilir deniz yosması tabanlı malzemelerden yapılmıştır. Maskeye eklenen deniz yosması lifi, bakterilerin yaşayamayacağı sodyum ve kalsiyum iyonları bakımından zengin zayıf asidik bir ortam oluşturarak antibakteriyel etki gösterir. Ayrıca, maskenin filtre verimliliği KN95 standardına ulaşır.

Marimask'ın tasarım süreci Aralık 2022'de başladı ve Şubat 2023'te Guangzhou'da tamamlandı. Tasarım sürecinde en zorlu kısım, insanların kayışları doğal ve verimli bir şekilde kesmelerini sağlayacak uygun yapıyı seçmek oldu. Sonunda, kayışları kesme eylemini maskenin çıkarılmasıyla tutarlı hale getiren Push-button yapısını seçtiler. Ayrıca, kullanıldıktan sonra ayrıştırılabilen ve kompostlanabilen deniz yosması tabanlı malzemeleri yenilikçi bir şekilde kullanarak çevre koruma değerini artırdılar.

Marimask, 2023'te A' Tek Kullanımlık ve Tek Seferlik Ürün Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ederler, tatmin ve olumlu duygular sağlarlar, daha iyi bir dünya için katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Yawen Chen
Görsel Kredileri: Yawen Chen
Proje Ekibi Üyeleri: Yawen Chen Xiaofeng Wu Lixuan Zhao Angchi Huang
Proje Adı: Marimask
Proje Müşterisi: Yawen Chen


Marimask IMG #2
Marimask IMG #3
Marimask IMG #4
Marimask IMG #5
Marimask IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun