"For Two" Projesi: Işığın ve Doğanın Evi

Shiu-Ming Chen'in Çiftler İçin Tasarladığı Aydınlık ve Açık Mekan

Taiwanlı tasarımcı Shiu-Ming Chen, çiftler için tasarladığı "For Two" adlı ev projesiyle, ışığı ve doğayı iç mekanlara çekerek, yaşam alanlarında yeni bir soluk getiriyor.

Shiu-Ming Chen'in tasarladığı bu ev, tamamen aydınlık ve açık bir konsept üzerine kurulu. Tasarımın merkezine "her yerden 360 derece görüş" ilkesini koyan Chen, bu ilkeyi gardırop odası ve mutfak adası gibi alanlarla genişletiyor. Bu iki alanın merkez alındığı tasarımda, mekan iki konsantrik çember şeklinde bölünmüş ve yapı dairesel bir yapıya sahip.

Projenin en dikkat çeken özelliklerinden biri, camın geniş ölçüde kullanılması. Cam, ışığı içeri çekerek mekanı aydınlatıyor ve böylece gündüz ve gece arasında belirgin bir romantizm oluşturuyor. Pencerenin dışında ise yoğun bir yeşillik alanı bulunuyor. Tasarım ekibi, bu manzarayı "ödünç alınan görünüm" tekniği ile içeriye taşıyor ve camı, pencere dışındaki manzarayı çerçevelemek için kullanıyor.

Projenin gerçekleştirilmesinde camın yanı sıra dikey şeffaf elemanlar da kullanılıyor. Bu elemanlar, depolama alanlarına bir geçirgenlik hissi katarken, bazı dolaplar demir ve camdan yapılarak görsel bir çeşitlilik oluşturulmuş. Ayrıca, paslanmaz çelikten yapılan mutfak adası da projenin öne çıkan unsurlarından biri.

Shiu-Ming Chen'in bu tasarımında, geleneksel oturma odası kavramı yerine, mekanı iki konsantrik çember şeklinde geçen bir rota kullanılıyor. Bu rota, gardırop odası ve mutfak adasını merkez alarak, insanların her açıdan mekana bakabilmesini sağlıyor. Bu sayede, kullanıcılar alanı istedikleri gibi kullanabiliyorlar.

Proje, geleneksel oturma odası ve kapalı bölme kavramını ortadan kaldırıp, cesur ve yenilikçi bir çift eksenli konsantrik çemberle mekanı dolaşıyor. Gardırop odası ve mutfak adası, mutfak, ses-görüntü odası, çalışma odası ve ana yatak odası gibi alanları içeriyor ve bu alanlar iki merkez etrafında genişliyor. Bu düzen, farklı alanlar arasında engelsiz rotalar sağlarken, mahremiyet ve gizlilik de korunuyor.

Shiu-Ming Chen ve ekibi, bu projeyle, kullanıcıların karar verme yetkisini elinde tuttuğu, standart çerçevenin tersine çevrildiği ve kişiye özel bir alan şekillendirdi. Işık nüfuz ediyor ve her yerden düzen görülebiliyor. Gardırop odası ve mutfak adası merkez alınarak çizilen iki konsantrik çember, beton ormanın içinde bir vaha göstermek için tam boy pencereler ve cam kullanılıyor. Pencereler, yeşillik ve canlılıkla dolu, güzel fotoğraflar gibi çerçevelenmiş. Müşteriler, kendilerine özel bir manzarada mutluluklarını yaşayabiliyorlar.

Shiu-Ming Chen'in "For Two" projesi, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazanmıştır. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shiu-Ming Chen
Görsel Kredileri: Liumu Design
Proje Ekibi Üyeleri: Shiu-Ming Chen
Proje Adı: For Two
Proje Müşterisi: Shiu-Ming Chen


For Two IMG #2
For Two IMG #3
For Two IMG #4
For Two IMG #5
For Two IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun