220 Yıllık Kütüphanenin Özünü Yansıtan "Essence" Sergisi

Maria Gazdag'ın Tasarımıyla Ulusal Széchenyi Kütüphanesi'nin Çok Katmanlı Doğası ve Karmaşıklığı Sergilendi

Ulusal Széchenyi Kütüphanesi'nin 220. yıl dönümünü kutlamak için tasarlanan "Essence" sergisi, kütüphanenin çok katmanlı doğasını ve karmaşıklığını gözler önüne seriyor. Maria Gazdag tarafından tasarlanan bu sergi, kütüphanenin on milyondan fazla belgesinin karmaşıklığını ve çok katmanlı doğasını bir bütün halinde sunmayı hedefliyor.

1802'de Kont Széchenyi, özel kütüphanesini bir Hungarika koleksiyonuna dönüştürerek Macar Ulusal Kütüphanesi'nin temellerini atmıştı. "Essence" sergisi, bu tarihi süreci anlatırken, Kral Matthias'ın Corvina Kütüphanesi'ni de anımsatıyor çünkü bu kütüphane, tarihi bir öncül olarak kabul edilebilir. Serginin küratörleri, belgelerin karmaşıklığını ve çok katmanlı doğasını, binanın ortak alanında entegre bir eğitim sergisi olarak sunmayı hedefledi.

Sergi ve yıl dönümü için oluşturulan yeni kurumsal kimlik, kütüphanenin yeni imajını şekillendirmede önemli roller oynuyor. Çalışanların, okuyucuların ve ziyaretçilerin kullandığı kütüphane alanları, turistlerin de ilgisini çeken bir bölge olan kalesi bölgesinde yer alıyor. Bu nedenle, serginin çok farklı bilgi birikimine sahip ziyaretçilere hitap etmesi gerekiyor. Hikayenin karmaşıklığı ve mekanın çeşitliliği, sergi öğelerinin tasarımında esneklik gerektiriyor.

Serginin gerçekleştirilmesinde sürdürülebilirlik önemli bir rol oynadı. Büyük, boş ve biraz soğuk mermer kaplı alanları dönüştürme planları yapılırken, yapısal malzemeyi olabildiğince az kullanmayı hedefledik. Bu, aynı zamanda mekanların karakteristik özelliklerini korumaya da yardımcı oluyor. Yüksek enerji tüketen ışıklandırmaların değiştirilmesi ve ayarlanabilir 4000K LED ışıklı yeni aydınlatma armatürlerinin kullanılması, enerji tüketimini azaltmanın yanı sıra daha misafirperver bir atmosfer yaratmaya da yardımcı oldu. Depolardan alınan resim çerçevelerinin yeniden kullanılması ve yeni renklerle hayat bulması, maliyetleri düşürdü ve gelecekte içeriği değiştirmeyi kolaylaştırdı.

Sergi, 1300m2'lik ortak bir alanı kullanmayı hedefliyordu. Sergi tarafından kullanılan alanın karakteristik özellikleri ve işlevselliği korunmalıydı. Çoğu alanda, sergi öğeleri duvarlara hizalanmalı ve binanın işlevselliğini değiştirmemeliydi. İçerik gerektirdiğinde, tavan yapıları kullanılarak alanlar birleştirildi. Bazı ışık efektleri eklenmiş olsa da, kütüphanenin atmosferini değiştirmemek ve gereksiz yere enerji tüketimini artırmamak için bu efektler ölçülü bir şekilde kullanıldı. Amaç, sergi ziyaretçileri için heyecan verici, ancak çalışanlar ve okuyucular için ev gibi sıcak ve samimi bir ortam yaratmaktı.

Serginin tasarım süreci 2022 yılında başladı ve ikinci aşama 26 Kasım 2022 tarihinde yerinde tamamlandı. Sergi, Macaristan'ın Budapeşte kentindeki Ulusal Széchenyi Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. Serginin altında yatan araştırmalar, ziyaretçileri sergi boyunca yönlendiren bir görsel hikaye oluşturmayı hedefliyordu. Bu nedenle, okuyuculara bilgi aktarmak için kullanılan malzemeler ve tekniklerin tarihsel süreci sergide yer aldı. Deriden dijital yüzeye, kadifeden tuvale, el yazmasından basılı metinlere kadar bir dizi malzeme ve teknik kullanıldı. Lilac kadife, Corvinas'ın ciltlerinden; derin kırmızı kadife, kuruluş şartnamesinin ciltlerinden; antrasit gri ise tuval ciltlerinden esinlenildi. Altın, el yazmalarından günümüz baskılarına kadar kitapları vurgulamak için kullanıldı. Yeni kurumsal kimlik ve iç mekan, bu tarihsel yönleri yansıtıyor ve kurumun güçlü yeni imajını oluşturuyor.

Serginin tasarımında, farklı içerikler arasında görsel bir bağlantı sağlayacak bir tasarım öğesi oluşturmak önemli bir zorluktu. Günümüzde kütüphaneler, devasa içeriklerini dijital alana taşıma çalışmaları yürütüyor, bu nedenle uzun süre kütüphanelerin belirgin öğeleri olan eski katalog dolapları yavaş yavaş ortadan kayboluyor. Dolaplarda ve dijital platformda kullanılan katalog sekmesi, alanları işaretlemek ve içeriği çerçevelemek için bir görsel bağlantı olarak uygulandı. Bu, bu hazinelerin depolarda saklanan devasa koleksiyondan çekildiği izlenimini de pekiştiriyor.

"Essence", Macaristan'ın Ulusal Széchenyi Kütüphanesi'nin kuruluşunun 220. yıl dönümünü kutlamak için oluşturulan bir eğitim sergisidir. Ziyaretçileri oldukça parçalı alan boyunca yönlendiren bir görsel hikaye tasarlandı. Okuyuculara bilgi aktarmak için tarih boyunca kullanılan malzemeler ve teknikler, deriden dijital yüzeye, kadifeden tuvale, el yazmasından basılı metinlere kadar bir dizi tasarım öğesi olarak kullanıldı. Renkler ve dokular, Corvinas'ın ciltlerine, Kuruluş Şartnamesi'ne ve tuval kitap ciltlerine atıfta bulunur.

2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Demir ödülüne layık görülen bu tasarım, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara veriliyor. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunuyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Maria Gazdag
Görsel Kredileri: Photographer: Gyorgy Darabos
Proje Ekibi Üyeleri: Creative concept and exhibition design: Maria Gazdag Graphic design: Tamas Takacs
Proje Adı: Essence of 220 Years of the Library
Proje Müşterisi: Maria Gazdag


Essence of 220 Years of the Library IMG #2
Essence of 220 Years of the Library IMG #3
Essence of 220 Years of the Library IMG #4
Essence of 220 Years of the Library IMG #5
Essence of 220 Years of the Library IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun