2D Kentsel Fener: Bianca Tresoldi'nin Minimalist Aydınlatma Tasarımı

Urban Fixture: Kentsel Aydınlatmanın Yeni Boyutu

Bianca Tresoldi'nin 2D Kentsel Feneri, aydınlatma tasarımında minimalist bir yaklaşım sunuyor. Bu tasarım, kentsel alanları aydınlatırken aynı zamanda çevresiyle uyumlu bir estetik sağlıyor.

Bianca Tresoldi, 2D Kentsel Fener tasarımında, görüşü azaltmanın bir şeyi görünür kılmak için iyi bir yol olduğunu düşünmüştür. Nesnelerle dolu bir dünyada, Tresoldi, esas olanın ne olduğunu düşünme lüksüne sahip olmak istemiştir. Bu düşünce, alışılmadık bir fener fikrini paylaşmasına yol açmıştır; çok küçük ama yüksek teknolojili bir aydınlatma elemanı. Kentsel fener projesi, ince bir şekil oluşturarak olağanüstü bir hafiflik ifade eden bir araştırmaya dayalı bir çalışmadan doğmuştur. Yenilik, mevcut olanı yeni formlara dönüştürmek, daha önce olmayan bir şeyi yaratmak anlamına gelir.

2D kentsel fenerin yalnızca iki boyutu vardır, derinliği yoktur, yalnızca düz bir yüzeyde gelişir, sanki gökyüzüne yazılmış bir çizim gibi. Şekli, tasarımcının onu mekanda nasıl yerleştirdiğine bağlı olarak hem görünür hem de görünmezdir. Varlığını yalnızca aydınlatıldığı anda gösteren, kentsel bağlamda kendini zarif bir şekilde entegre eden bir unsurdur.

Fener, korozyondan korumak için toz kaplamalı soğuk galvanizli çelikten yapılmıştır. Alüminyum optik kısmı, LED cobs'a doğru ısı dağılımını garanti eder. Silikon lens, fenerin farklı optiklerle donatılmasını sağlar. Son prizmatik cam, parlamanın azaltılmasıyla görsel konforu yükseltir.

2D, kentsel kamusal alanları aydınlatan bir fenerdir. Kentsel fener, şeffaflığı ve ince ve uzun şekliyle tarihi şehirlerin bağlamına çok fazla karakter katmadan uyum sağlar. Onu bir binanın karşısına koyarsanız çerçevesini görürsünüz ancak yan yana koyarsanız yalnızca dikey bir çizgi görürsünüz; bu özellik onu neredeyse görünmez kılar. 2D'nin ışığı çok önemlidir, farklı optikler ve güçler farklı alanları aydınlatmayı sağlar. Görsel konfor, projenin geliştirilmesinde öncelikliydi.

Tasarım, 2013'te başladı ve Mayıs 2020'de tamamlandı. Bu, Tresoldi'nin bazı kamu işleri için tasarladığı bir dizi fenerin son basitleştirilmiş halidir. Kentsel fenerler onu her zaman büyülemiştir, yerlerin kimliğini anlatırlar; fenerler yerleri karakterize eder. 2018'de Gozzano (NO) İtalya'daki küçük bir kasaba için aydınlatma projesine dahil etti ve Nisan 2020'de patentini yaptı ve Mayıs 2020'de tamamladı.

Yaratıcı zorluk, bu kadar küçük bir boyutta, yüksek teknolojili bir optik ünitenin 8m'ye kadar yüksekliklerde çok geniş alanları aydınlatmasını sağlamaktı. 2D kentsel fenerin yalnızca iki boyutu vardır, derinliği yoktur, yalnızca düz bir yüzeyde gelişir, sanki gökyüzüne yazılmış bir çizim gibi. Şekli, tasarımcıların onu mekanda nasıl yerleştirdiğine bağlı olarak hem görünür hem de görünmezdir. Yalnızca ışığı yaktığında varlığını gösteren bir unsur, kentsel bağlama zarif bir şekilde entegre olur. Kentsel fenerler, şehirlere kimlik kazandırır, kolektif hafızanın kültürüne işlenen işaretlerdir, kentsel yaşamın anlatısının bir parçası haline gelirler.

Bu tasarım, 2023'te A' Aydınlatma Ürünleri ve Aksesuarları Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Tasarım Ödülü: Üstün teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerisi ile dikkat çeken, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkate değer tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, mükemmel bir seviyede kalite sunar ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Bianca Tresoldi
Görsel Kredileri: image #1 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella image #2 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella image #3 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella image #4 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella imege #5 Photographer and illustrator Lorenzo Piovella
Proje Ekibi Üyeleri: Bianca Tresoldi
Proje Adı: 2D Lantern
Proje Müşterisi: Bianca Tresoldi


2D Lantern IMG #2
2D Lantern IMG #3
2D Lantern IMG #4
2D Lantern IMG #5
2D Lantern IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun