Arani Halder'ın "Untranslate" Projesi: Dilin Kültürel Bağlamını Keşfetmek

Untranslate, dil öğrenimini yeniden şekillendiren bir uygulama

Arani Halder tarafından tasarlanan Untranslate, dil öğrenimine yenilikçi bir yaklaşım getiriyor. Kültürel bağlam ve deneyimler üzerinden dil öğrenmeyi sağlayan bu uygulama, dilin sadece bir araç olmadığını, aynı zamanda çevreleyen kültürü, insanları, medyayı ve sosyo-politikayı yansıttığını vurguluyor.

Untranslate, diller arasındaki engeli insanların subjektif deneyimleri üzerinden araştırıyor. Kontekst temelli öğrenme yoluyla bir dilin inceliklerini öğreten bir uygulama. Geleneksel akademik kaynaklardan saparak, belirli kültürel referansları ve yalnızca ilgili yerde yaşayarak veya yerli konuşmacılarla konuşarak öğrenilebilecek içerikleri tanıtıyor.

Untranslate, kullanıcıya, bağlam açısından zengin kelimelerin küratörlüğünü yapan bir listeden tek bir kelime veya ifade sunar. Bir kelimeyi seçtikten sonra, size tarihi, kültürel, sosyal ve halk arasında dört farklı bağlam sunar.

Untranslate, kullanıcılara kelimenin etimolojisini; küratörlüğünü yaptığı kültürel olarak ilgili içeriklerin bir listesini, kitapları, filmleri ve şarkıları; haber makalelerine ve kliplere erişim; ve kelimeyi bir sohbet ortamında nasıl kullanacağınız hakkında bilgi sunar.

Untranslate, bir mobil cihazda, tablette veya dizüstü bilgisayarda erişilebilen bir uygulama olmayı hedefliyor. Ekranlar ve grafikler sadece uyarlanabilir değil, aynı zamanda her türlü insan için erişilebilirlik standartlarına uygun.

Untranslate'in arkasındaki araştırma, birden fazla dilin yerli konuşmacılarıyla ilk elden röportajları içeriyordu. Röportajların amacı, dil hakkındaki algıları, sosyal ve politik ilişkileri ve dilbilimsel geçmişleriyle ilgili anıları hakkında deneyimsel bilgi elde etmekti. Röportajlardan alınan görüntüler ve alıntılar, uygulamanın içeriğini daha ilgi çekici ve hoş kılmak için istendi.

Untranslate, New York'ta 2019'da başladı ve 2021'de tamamlandı. O zamandan beri, bir Graphic Design USA Ödülü, DINZ tarafından düzenlenen bir En İyi Ödül, bir ADGA Ödülü ve bir Communication Arts Interaction Design Ödülü kazandı.

Untranslate, 2023'te A' Graphics, Illustration and Visual Communication Design Ödülü'nde Demir ödülünü kazandı. Demir A' Design Ödülü: İyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Arani Halder
Görsel Kredileri: Image and content research credits: Esra Gumrukculer Carolyn Olaguivel Namra Khalid Paloma Corrigan Anamika Ananth Aruja Kothari Deveshi Jhunjhunwala Jiahui Yu Sinong Li Sichao Liu Anjana Halder Iris Favand Deepak Warrier
Proje Ekibi Üyeleri: Arani Halder
Proje Adı: Untranslate
Proje Müşterisi: Arani Halder


Untranslate IMG #2
Untranslate IMG #3
Untranslate IMG #4
Untranslate IMG #5
Untranslate IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun