4D Nakış Teknolojisi ile Yenilikçi Giysi Tasarımı: Random Puff

Rosalie Hsin-Ju Lin'in Yenilikçi Isıya Duyarlı Giysi Tasarımı

NIKE ayakkabı endüstrisinde çalışırken 3D'den 2D'ye veya tersine dönüşümün zorluklarını fark eden Rosalie Hsin-Ju Lin, Random Puff adlı giysi tasarımıyla bu soruna yaratıcı bir çözüm sunuyor.

Rosalie Hsin-Ju Lin, Random Puff adlı giysi tasarımıyla, 4D nakış teknolojisi kullanarak 2D kıyafetlerin 3D form kazanmasını sağlıyor. Bu süreç, tasarımcının kıyafetin hangi bölgelerinin kabarık olacağını belirlemesine olanak sağlıyor. Bu sayede, kullanıcılar ısı uygulayarak giysinin şeklini değiştirebiliyorlar.

Random Puff, hava dolu kabarcıklar oluşturarak vücudu sıcak tutan bir giysi uygulamasıdır. Çift eğrilik geometrisi kolayca üretilebilir ve kişiselleştirilebilir bir stil, hesaplamalı tasarım süreci aracılığıyla mevcuttur. Bu, kabarık bir giysi için yeni bir tasarım/üretim alanı açar.

Lin'in tasarımı, ısıya duyarlı iplikler, neopren ve makine nakışı kullanılarak hayata geçiriliyor. Tasarım, bir dizi kapalı eğri şekil oluşturarak başlar. Daha sonra, tasarım dosyası, görsel bir çıktı ve prosedürel kodlama ortamı sağlayan Processing adlı bir yazılım aracılığıyla nakış dosyasına çevrilir. Son olarak, kullanıcılar, giysinin hangi bölgelerinin kabarık olacağını belirlemek için nakış desenini bir buhar makinesi veya ütü ile ısıtarak giysiyi kişiselleştirebilirler.

Random Puff, 2021 Eylül'ünde başlayan ve Aralık 2021'de Cambridge, MA, ABD'de tamamlanan bir projedir. Tasarım, 4D nakış malzemelerinin etkileşimlerini inceleyen bir araştırma kütüphanesi oluşturmayı içerir. Bu kütüphane, tasarımcıların ve geliştiricilerin, yüksek teknoloji moda, kişiselleştirilmiş ve sürdürülebilir yeni tekstil ve yumuşak malzeme tasarımları oluşturmak için işbirliği yapmalarını sağlar.

Random Puff, 2023 A' Tekstil, Kumaş, Dokular, Desenler ve Kumaş Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve endüstri en iyi uygulamalarını entegre eden bu tasarımlar, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Rosalie Hsin-Ju Lin
Görsel Kredileri: All IP, copyright, images, video credits belong to Rosalie Hsin-Ju Lin.
Proje Ekibi Üyeleri: Rosalie Hsin-Ju Lin Skylar Tibbits Jack Forman Hiroshi Ishii
Proje Adı: Random Puff
Proje Müşterisi: Rosalie Hsin-Ju Lin


Random Puff IMG #2
Random Puff IMG #3
Random Puff IMG #4
Random Puff IMG #5
Random Puff IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun