"Cross" Kitapçısı: Çin ve Batı Kültürlerinin Buluştuğu Nokta

Xixi Quan, Junming Chen ve Kau Chen'in Tasarladığı Çok Fonksiyonlu Kitapçı

Çin ve Batı kültürlerinin buluştuğu bir nokta olan "Cross" kitapçısı, okuyucuları bilgelik nehrinin öteki tarafına geçiriyor. Çinli tasarımcılar Xixi Quan, Junming Chen ve Kau Chen tarafından tasarlanan bu çok fonksiyonlu kitapçı, modern ve klasik, basit ve renkli estetikleri bir araya getiriyor.

Çin'deki "Cross" kelimesi bir fiil olarak kullanılır ve "geçiş" anlamına gelir. Mahayana Budizmi'nde "Cross" kelimesi, Dharma'nın tüm canlıları bilgelik nehrinin öteki tarafına geçirdiği anlamına gelir. Kitapçı da aynı işlevi görür. "Geçiş" kavramı, renk ve şekil geçişleri ile "Ay Kapısı ve Kemer" mekân bölme tesisatı tarafından yorumlanır. Çünkü Çin'in klasik Ay Kapısı ve Batı'nın Kemeri, Çin ve Batı kültürlerinin karıştığı, denizaşırı Çinlilerin anavatanı olan Zhongshan şehrinin soyut görsel sembolleridir.

Kitapçı, halka rahat okuma ve salon etkinlikleri için bir yer sağlar. Hükümet tarafından finanse edilen bu kitapçı, düşük bir inşaat bütçesiyle hayata geçirilmiştir. Kitapçının estetiği Çin ve Batı, modern ve klasik, basit ve renkli unsurları bir araya getirir. "Ay Kapısı ve Kemer" mekân bölme tesisatı, insan kültürleri arasında hiçbir kültürel sınır olmadığını ifade eder ve okuyucuları zihinlerini açmaya ve gerçeğe sonsuz bir şekilde yaklaşmaya teşvik eder. Vatandaşlar, 2022'nin "En Sevdiğim Kitapçıları" arasında onu birinci seçmişlerdir.

Düşük inşaat bütçesi nedeniyle, tasarımcı alanın %70'inde sanal bir depo gibi bir alan oluşturmuştur. Ancak, alanın diğer %30'unda parametrik eklenti Grasshopper, sayısız değişken Çin Ay Kapısı ve Batı Kemeri oluşturmak için kullanılmıştır. Bunlar, mekânsal erişilebilirlik ve düzenlilik için güçlü bir mekânsal mantık ve görsel etki oluşturmak üzere büyük bir mekân bölme tesisatına birleştirilmiştir. Delikli alüminyum panellerin yapısı, projenin süresini kısaltmak ve yerinde inşaat işçiliğini basitleştirmek için fabrikada önceden üretilmiştir.

Tasarım alanı yaklaşık 780 metrekare olup, tesisat yaklaşık 245 metrekarelik bir alanı kaplar. 48 ay kapısı ve kemer bulunur, bunlar her bir mekânın alanı, açıklığı ve işlevlerine göre parametrik olarak oluşturulmuştur. Bilgisayar sayısal kontrol fabrikası bunları üretir. Üretilen bileşenlerin yerleşkeyle tam olarak eşleşmesini sağlar. Tesisat çerçeveleri çelikten yapılmıştır ve arayüzler delikli alüminyum plakalardan yapılmıştır. Çerçeveye gömülü LED ışık şeritleri, sert malzemeyi tül kadar yumuşak hale getirir.

Projede en zorlu kısımlar şunlardır: İlk olarak, Zhongshan şehrinin soyut kültürel sembollerinin ve Cross markasının içerdiği anlam arasındaki derin bağlantıyı bulmak; ardından, düşük bütçe ve yaratıcı fikirlerin gerçekleştirilmesi arasındaki çelişkiyi çözmek. Son olarak, tasarım, kontrol edilebilir parametrik veri çıkarımı ve fabrika önceden üretilmiş ucuz delikli alüminyum plaka kullanarak "Ay Kapısı-Kemer" Mekân bölme tesisatını gerçekleştirmiştir, bu da onu sadece bir bölme veya sınır değil, aynı zamanda koridorlar veya tüneller yapmıştır.

Çağdaş estetik kitapçıların karma işlevi, halka şehirde sosyal etkileşim, okuma, etkinlikler, kahve ve sergi için alan sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kentsel kültürel izlenimleri yayma aracı ve temas noktası olarak hizmet eder. Bu tasarım, 2023'te A' İç Mekân, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Tasarım Ödülü, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal yetenekleri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede kalite sergiler ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Xixi Quan, Junming Chen and Kau Chan
Görsel Kredileri: Xixi Quan, Junming Chen and Kau Chan
Proje Ekibi Üyeleri: Xixi Quan Junming Chen KaU Chen
Proje Adı: Parametric Cross
Proje Müşterisi: Xixi Quan, Junming Chen and Kau Chan


Parametric Cross IMG #2
Parametric Cross IMG #3
Parametric Cross IMG #4
Parametric Cross IMG #5
Parametric Cross IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun