Exo Kuleleri: Geleceğin Bankacılık Mekanı

United Units Architects, Dijital Bankacılık İçin Yenilikçi Bir Mekan Tasarladı

2013 yılında başlayan ve 2021'de tamamlanan Exo Kuleleri projesi, bankacılığın hızla dijitalleştiği bir dönemde, iş dünyasının bu hızlı değişime ayak uydurabilmesi için esnek ve çok yönlü bir ofis düzeni sunuyor.

Exo Kuleleri, iki kule ve bu iki kuleyi birleştiren 70 metre yüksekliğinde bir atriumdan oluşuyor. Ruifeng Bankası'nın dijital finans merkezi olan bu bina, dış yapısal sistemini kullanarak tipik katın sütun sayısını büyük ölçüde azaltıyor. Bu sayede geniş ve açık ofis alanları oluşturulabiliyor ve yeni dijital zorluklara ayak uydurmak için bankacılık iş düzenlemeleri esnek bir şekilde yapılabiliyor.

Exo Kuleleri, çelik ve beton yapıların hibrit bir sistemini kullanıyor. Merkezi beton çekirdek ve dış çelik çerçeve, bir destek sistemi oluşturuyor. İki kule, birleşik bir kazık ve raft temeli üzerinden yükseliyor ve atriumun tepesindeki iki büyük kafesle bağlanıyor. Dış yapı, keten desenli paslanmaz çelik plaka ile kaplanmış. Ana kanopi, fabrikalarda önceden üretiliyor ve yerinde cıvatalanıyor. Kablo ağlı cam, ankrajları ve yay montajlarını ustaca gizleyerek olağanüstü bir şeffaflık ve netlik sunuyor.

74.000 m2 brüt alanı olan Exo Kuleleri, sırasıyla 15 katlı (94m) ve 21 katlı (121m) iki kuleden oluşuyor ve 70 metre yüksekliğinde bir merkezi cam atrium ile birleştiriliyor. İki kule arasındaki 70 metrelik tam yükseklikli cam atrium, tüm binanın mekansal çekirdeğini oluşturuyor. Batı cephesi boyunca, iki kule arasında altı adet gökyüzü köprüsü bulunuyor ve binanın yatay bağlantılarını güçlendiriyor. Atriumun doğu cephesi için tam yükseklikte bir kablo ağlı cam perde kullanılıyor. Atrium alanları doğal gün ışığı ile dolup taşıyor, böylece her katta, dışarıdan ve içeriden iki yönlü gün ışığı alınıyor. Bu da iç ambiyansı ve çalışma koşullarını önemli ölçüde iyileştiriyor.

Exo Kuleleri, tüm mimari unsurları etkili bir şekilde düzenlemek için entegre bir tasarım yaklaşımı benimsiyor. 1.5m x 1.5m modüler bir ızgara sistemi, mimari formu düzenlemek, pozisyonunu belirlemek ve mekansal düzeni, yapısal formu, bina zarfını ve MEP hizmetlerini tanımlamak için kullanılıyor. Yüksek oranda prefabrik tasarım ve inşaat yöntemleri sayesinde, şantiyedeki günlük işçi sayısı ortalama 80 kişi civarında, bu da benzer ölçekteki geleneksel bir inşaat alanına kıyasla üçte bir oranında bir azalmayı temsil ediyor.

Proje ekibi, birçok dikey bileşenin zemine değmediği ve diyagonal desteklerin bulunduğu önemli yapısal zorluklarla karşı karşıya kaldı. Bu, sadece tasarım zorluğunu ve iş yükünü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda teknik açıdan binanın deprem ve yangın güvenliğini doğrulamak için Düzensiz Yüksek Bina İncelemesi'ne başvurmak için ekstra zaman ve çaba gerektiriyordu. Neyse ki, müşterimizin tam desteğiyle, yapısal otantikliği olan mükemmel bir simge bina tasarlama konusundaki orijinal hedefimizi takip edebildik.

Exo Kuleleri, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Bu ödül, üstün teknik özellikler ve mükemmel sanatsal beceri sergileyen, mükemmel bir seviyede olan ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandıran tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: United Units Architects (UUA)
Görsel Kredileri: Photographer / Lian He
Proje Ekibi Üyeleri: Yongzheng Li Tim Mason Qizhi Li Qian Lu Yanfeng Lyu Teng Jiang Liang Xu Yuan Tian Jessie Millar
Proje Adı: The Exo Towers
Proje Müşterisi: United Units Architects (UUA)


The Exo Towers IMG #2
The Exo Towers IMG #3
The Exo Towers IMG #4
The Exo Towers IMG #5
The Exo Towers IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun