Özgün Mimari Tasarım: Hsu Ti-Pin'in "Formula" Projesi

Çağdaş Tasarım ve İnovasyonun Buluştuğu Nokta: Cuiqu Kahve Zinciri

Hsu Ti-Pin tarafından tasarlanan ve "Formula" adını taşıyan bu proje, modern mimari ve inovatif tasarımı bir araya getirerek, kahve dünyasına yeni bir soluk getiriyor.

Projenin adı olan "Formula", Çince'de "Ekstraksiyon" anlamına gelen "Cuiqu" kelimesinden türetilmiştir. Bu kelime aynı zamanda markanın kökenini oluşturur. Marka hikayesini binanın hacmi, imajı ve malzemeleme ile birleştirmek için "Ekstraksiyon" kelimesinin imajı ve malzemeleştirilmesi, ilhamın merkezini oluşturmuştur. Mevcut çerçeve, ana yapıdan geometrik blokların soyulması ve farklı malzemelerin birleştirilmesi yoluyla aşılmıştır, bu da çok katmanlı bir gerçeklik yaratmıştır.

Proje, bir kahve zinciri mağazasıdır. Bağımsız bir yapıya sahip olan bu mağaza, 6.5m yüksekliğe sahip olup, yol tarafına bakan iki yanında geniş pencereler bulunmaktadır. Yapının basit ve etkili siyah, gri ve beyaz görünümü, tamamlanmasının hemen ardından popüler bir durak noktası haline gelmiştir. Üç boyutlu geometrik formlarla süslenmiş olan bu yapı, kafenin özelleştiği buz damlası kahvenin imajını çağrıştırmaktadır.

Binanın üst kısmı için yeşilimsi gri bir bölüm, metal kıvrımlı panolarla yapılmıştır. Hava koşullarına dayanıklı beyaz orta bölüm, görsel katmanları artırmak için lineer dizilimler ve kafenin ismi ile arka aydınlatma ile süslenmiş granit boya uygulanmıştır. Kafenin içinde ise yumuşak beyaz tonlar ve geniş miktarda ahşap dokusu kullanılarak hacim ve dekorasyon tasarımı yapılmıştır. Bu alan, metal ışıklar ve gri-mavi marka logosu gibi unsurlarla süslenmiştir.

Binanın batı kanadında ciddi güneş ışığına maruz kalma sorununu hafifletmek için, alan kasıtlı olarak geri çekilmiş ve yükseltilmiş bir yarı açık hava alanı oluşturulmuştur. Yarı açık hava alanının üstünde yer alan kare ayna, farklı açılardan canlı ağaçları yansıtabilme özelliğine sahiptir. Köşeye tasarlanan dikdörtgen bir pencere, ağaçların sakin duruşlarını iç mekana dahil etme yeteneği ile dikkat çeker. Bu sayede, mevsimlerin değişimiyle birlikte farklı pencere manzaralarını deneyimleme olanağı sunulmuştur.

Proje, 2021 yılında tamamlanmış ve Taichung City, Tayvan'da yer almaktadır. Bu tasarım, 2023 yılında A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Gümüş ödül kazanmıştır. Gümüş A' Design Award, üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çeken tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyede kalite sunar ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hsu Ti-Pin
Görsel Kredileri: Liu Po-Nien
Proje Ekibi Üyeleri: Hsu Ti-Pin
Proje Adı: Formula
Proje Müşterisi: Hsu Ti-Pin


Formula IMG #2
Formula IMG #3
Formula IMG #4
Formula IMG #5
Formula IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun