Yaşam Stüdyosu: Eski Bir Evin Yeniden Doğuşu

Chih-Yi Yu'nun Eski Bir Evi Modern Bir Yaşam Alanına Dönüştürme Serüveni

Chih-Yi Yu, dört on yıllık bir evi yeniden hayata geçirerek yaşam ve ilgi alanlarının birleşiminden doğan bir tasarım yarattı. Bu projede, mekanların birleşim ve dönüşümünün bir metaforu olan hat ve malzeme değişiklikleri ön plandadır.

Yaşam Stüdyosu projesi, neredeyse kırk yıllık bir evin iç mekanını yenilemek için tasarlandı. Alanın alt katı yaşam alanı olarak planlanırken, üst kat yoga dersleri için bir çalışma alanı ve bir çalışma odası olmak üzere iki alana ayrıldı. Kendi yapılarının biçimlerine dayanarak, hatlar ve düzlemler arasındaki oranı dengeleyerek ve etkileşimin uyumunu koruyarak gerçek bir yaşam tutumu yaratmak için yenileme yapıldı.

Yenilenen iç mekanlar, ışığı ve gölgeyi her yönden içeri alarak kademeli olarak değişen aydınlık ve karanlık hatları oluşturmak için açık tarzda tasarlandı. İç dekorasyon artık tek bir görünümde sunulmadığından, tasarımcı, iç içe geçen, soğuk tonlar ve katı malzemeleri kullanarak huzurlu ve sıcak bir atmosfer oluşturdu.

Projenin iç alanı yaklaşık 155 metrekare ve neredeyse 40 yıllık bir ev. Üç yönden yeterli güneş ışığı alan bu çatı katı konutunun, su sızıntısı, su hasarı ve termit hasarı gibi eski bir binanın yaygın sorunları vardı. Tasarımcı, geleneksel koridor tasarımını kullanmak yerine, yaşam ve yemek odalarının alanlarını birleştirmek için yenilikçi bir açık tarz planladı.

Proje, neredeyse 40 yıllık bir evin yenileme tasarımı ve planlamasıdır. Üst ve alt katların yenilenmesi ve sahibin özel yaşamı, işi ve ilgi alanları için ortak planlama sonrasında, tasarımcı tüm iç dekorasyon için toprak tonları renklerini benimser ve 'düzenleri' dekonstrüe eder, koridor imajını nakleder, farklı açıları kullanır ve karışık ancak uyumlu stilleri iç içe geçirir ve bir adım bir manzara dekorasyonu oluşturur. Bu, arttırılmış gerçeklik benzeri bir dekorasyon yöntemi ile gerçek bir sanatsal ifade oluşturur ve doğal yaşam konseptini belirler.

Proje Haziran 2019'da tamamlandı ve Taipei şehri, Tayvan'da yer alıyor. Planlama sürecinde, tasarımcının mevcut zeminin ve daha düşük yerdeki kirişin, sakinlerin daha küçük bir alan izlenimi oluşturmasına ve görsel olarak bunaltıcı hissetmesine neden olan sorunları aşmak için tüm renk koordinasyonunu ve sahnedeki oranı kullanması gerekiyordu.

Çatı katı alanının yoga dersi için planlanması başka bir zorluk oluşturdu. Eğimli çatının kayma, eğilme sorunu vardı ve duvarların her iki tarafında da çok düşük bir yükseklik vardı. Uygulamanın ilk adımı, orijinal kirişler ve direkler aracılığıyla kontur etkilerini yeniden yapılandırmak, sistem levha malzemeleri, aynalar, demir eşyalar ve sürgülü kapıların tasarımını eşleştirmek ve görsel olarak rahat bir oran ve sıralama oluşturmaktı.

Projenin tasarım teması, biri üç kişilik bir hane için özel yaşam alanı ve diğerinin kadın sahibinin hayalindeki iş yeri olan çok fonksiyonlu bir alan oluşturmaktır. Yumuşak aydınlatma ve geniş ufuk aracılığıyla tüm yenileme projesinin düzenini oluşturur, malzeme görünümünün gerginliği genişletilir ve dikey ve yatay yapı ekseninden geçirilerek fonksiyon ve yapı güzelliği sergilenir.

Yaşam Stüdyosu, 2021'de A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülü kazandı. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre etmek için saygı duyulur, onlar tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: YU, CHIH-YI
Görsel Kredileri: YU, CHIH-YI
Proje Ekibi Üyeleri: YU, CHIH-YI
Proje Adı: Life Studio
Proje Müşterisi: YU, CHIH-YI


Life Studio IMG #2
Life Studio IMG #3
Life Studio IMG #4
Life Studio IMG #5
Life Studio IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun