Florian Beser'in Çok Fonksiyonlu Mutfak Rafı Tasarımı: Gere

Minimalizm ve Çok Fonksiyonlulukla Küçük Mutfak Alanlarına Yenilikçi Bir Çözüm

Florian Beser, küçülen yaşam alanlarına ve minimalizm trendine yanıt olarak, mutfakta yer tasarrufu sağlayan çok fonksiyonlu bir mutfak rafı tasarladı: Gere. Bu tasarım, mutfakta kullanılan tabakları bir rafın ön yüzeyini oluşturacak şekilde yeniden düşünerek, boş alanları daha verimli bir şekilde kullanmayı hedefliyor.

Florian Beser'in tasarımı Gere, tabakları ve rafı birleştirerek, rafın kabartma gibi görünen ön yüzeyini oluşturuyor. Bu sayede iç alan, daha fazla mutfak eşyası, bardak, fincan vb. saklamak için kullanılabiliyor. Gere'nin ızgara benzeri yapısı, rafın boyutlarının ölçeklenebilir olmasını sağlıyor, böylece bir aile, tek kişilik bir hane halkından daha büyük bir Gere kullanabiliyor.

Gere'nin rafı, yerel, sağlam ve suya dayanıklı olan meşe ağacından yapılmıştır. Gere'nin tabakları ise 3D grafik yazılımı kullanılarak tasarlandı ve daha sonra 3D baskı ile üretildi. Elde edilen nesneler, alçı kalıba çevrildi ve son olarak porselen döküldü.

Gere, ideal olarak mutfak veya yemek odasının duvarına asılır. Bireysel sıralar, içeride saklanan eşyaları çıkarmak veya ön taraftan bir tabak çıkarmak için aşağıya doğru katlanabilir. Tabaklar, ana yemek ve garnitürün ayrı ayrı yerleştirilebileceği şekilde bölümlere ayrılmıştır, böylece kolayca taşınabilir. Ön taraftaki depolama alanına ek olarak, arkadaki raflarda daha fazla mutfak eşyası, fincan, bardak vb. saklanabilir. Mutfak takımı modüler olarak genişletilebilir.

Proje, 2020 yazının başında Aachen'de başladı ve Eylül 2020'de tamamlandı. Araştırma sürecinde bir anket, pazar analizi, hedef grupla yapılan röportajlar ve kullanıcı yolculuk haritası gibi çeşitli yöntemler kullanıldı. Bu, mutfak rafları ve tabaklar için satış noktaları, mutfaklarda depolama, mutfaktaki eşyaların yapılandırılması ve genel olarak raflar ve tabaklarla etkileşim noktaları hakkında ayrıntılı bilgiler sağladı.

Proje, corona pandemisinin ilk yılında oluşturuldu. Atölyelerin kullanımı ve malzeme alımı konusunda birçok kısıtlama vardı. Süreç boyunca, yinelemeler, bir CNC freze makinesi ile çalışma gibi yeni işleme teknikleri ve porselen küçülmesi ve malzeme atığı gibi malzeme özelliklerinin hesaplanması gibi zorluklarla karşılaşıldı.

Gere, 2023'te A' Mobilya Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı derecede zekice tasarımlara verilir. Yaşam kalitesine katkıda bulunurlar ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirirler.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Florian Beser
Görsel Kredileri: Images: Photographer Janosch Bartsch, Gere, 2020
Proje Ekibi Üyeleri: Designer Florian Beser
Proje Adı: Gere
Proje Müşterisi: Florian Beser


Gere IMG #2
Gere IMG #3
Gere IMG #4
Gere IMG #5
Gere IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun