Parviz Ghasemi'nin Yenilikçi Tasarımı: 12. Bina

Şehirle Yeni Bir İlişki Kurarak Konut Mimarisi Yeniden Tanımlanıyor

Parviz Ghasemi'nin tasarladığı 12. Bina, konut mimarisinde yeni bir soluk getiriyor. Şehirle ve çevresiyle kurduğu etkileşimle, binaların sadece yaşam alanları olmadığını, aynı zamanda şehir yaşamının bir parçası olduğunu vurguluyor.

12. Bina, binaların birbirleri ve kentsel çevre üzerinde kaçınılmaz bir etkisi olduğu düşüncesiyle tasarlandı. Bu etkiyi göz önünde bulundurarak, binanın ve şehrin arasındaki ilişki bu projenin tasarım sürecinde yeniden tanımlandı. Görsel boyut ve derinlik yaratarak, cephe, kentsel bir bağlamla düz bir yüzeyden ara bir alana dönüştürüldü. Bu sayede cephe, binanın içindeki farklı aktivitelerin hikayelerinin oluştuğu bir zemin haline geldi ve yaşam, kentsel yapıda akıyor.

12. Bina, komşuları cephe eğimini gözlemlemiş olan binaların, bu kuralı cephe eğiminde gözlemlemeleri gerektiği kentsel planlama kurallarına göre tasarlandı. Eğimlerle oluşturulan boşluk, binalar arasındaki bağlantıyı bozar ve sanki bina komşularına yakın olmak istemiyormuş gibi bir izlenim verir. Bu proje, benzer bitişik binaların tekrarını önlemek için her iki tarafında eğimler olan bir konut binasının morfolojisini yeniden tanımlıyor.

12. Bina'nın tasarımında, eğimli yüzeylerin bazı kısımlarını keserek düz yüzeylere dönüştürüldü. Böylece, her birimdeki iki parçalı (teras ve mutfak penceresi) bölüm, üç parçalı (pencere, teras, mutfak penceresi) bir bölüme dönüştürüldü. Cephe çeşitliliğine ek olarak, dış duvarın arkasında kapalı alanlar, açık ve yarı açık alanların oluşmasının ardından oluştu ve her birimin sakinlerinin yaşamının bir kısmı cepheye aktı.

12. Bina, 9 katlı bir konut binasıdır. Bir bodrum katı, otopark, depo, tesisat ve giriş lobisi olarak kullanılırken, 7 konut katı, her katta 125 ve 145 metrekarelik iki birim bulunmaktadır. Bina, 476 metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilmiştir.

12. Bina'nın tasarımında, projenin komşuları, cephe eğimindeki eğimi gözlemlemek (kentsel planlama kriterlerine göre) ile birlikte, yaşamın arkasında olan basit binalardı. Eğimli cephelerdeki kısıtlamalar ve otopark sağlama nedeniyle zorunlu olan merdiven boşlukları ve asansörler, projenin onlara benzer olmasına yol açtı. Projenin zayıflığını (eğimli cepheler) projenin gücüne dönüştürmek, projenin tasarımının en zorlu ve zor kısmıydı.

12. Bina, yaşam kalitesini artırmak ve benzer ve bitişik binaların tekrarını önlemek için her iki tarafında eğimler olan bir konut binasının morfolojisini yeniden tanımlıyor. Eğimlerin bazı kısımlarını keserek ve ışık ve gölge oyununda tam ve boş alanlar oluşturarak dinamik bir görünüm yaratmaya çalıştı. Ayrıca, farklı bir görünüm ve perspektif yaratarak ve cepheyi ara bir alana dönüştürerek, birimler ve binanın bağımsız bir kimlik tanımlamaya çalıştı.

12. Bina, 2023 yılında A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, daha iyi bir dünyaya katkı sağlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Parviz Ghasemi
Görsel Kredileri: Image #1,2,3,4,5: Photograph by Mohammad Hassan Ettefagh
Proje Ekibi Üyeleri: Architects : Parviz Ghasemi
Proje Adı: 12th
Proje Müşterisi: Parviz Ghasemi


12th  IMG #2
12th  IMG #3
12th  IMG #4
12th  IMG #5
12th  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun