Geometri'nin Kurgusu: Tarihi Mimariyi Yeniden Yorumlayan Takı Koleksiyonu

Nazanin Saranjampour ve Mahdi SheykhRezaee'nin Tasarladığı Deneysel Takı Koleksiyonu

Geometri'nin Kurgusu, tarihi Golshan Hamamı'nın geometrisinden ilham alarak oluşturulan ve İran sanatının karmaşıklığını yansıtan bir takı koleksiyonudur.

Nazanin Saranjampour ve Mahdi SheykhRezaee tarafından tasarlanan Geometri'nin Kurgusu, Qajar dönemi İran'ına özgü Golshan Hamamı'nın geometrisinden ilham alarak oluşturulan bir takı koleksiyonudur. Bu koleksiyon, hamamın geometrisine alternatif formlar sunarak yeni yüzük şekilleri oluşturmuştur. Çatılar, koridorlar ve havuzlar, bu koleksiyondaki parçaların detaylarında dolaylı olarak görülebilecek görsel unsurlardır.

Üç aşamalı bir deneysel tasarım süreci izlenmiştir. İlk aşamada, küpler, silindirler ve diğer şekiller 3D yazılımı Rhino kullanılarak dönüştürüldü. İkinci aşamada, tasarımcı, Golshan hamamının formunun antitezini oluşturdu; deneysel bir yöntemle kütle alanı boşa çevrildi. Son olarak, bir sonraki aşamada, birincil formların Golshan hamamının ters geometrisiyle üç boyutlu çarpışması, 250'den fazla yeni şeklin oluşmasına yol açtı. Son olarak, tasarımcı, bunları değerlendirerek yüzük oluşturmak için en iyi şekillerden birkaçını seçti.

Yüzüklerin şekli, hassas ve belirgin açıları nedeniyle oldukça karmaşıktır ve geleneksel el yapımı takı üretim yöntemleri bu üretim için uygun değildir. Bu nedenle, bu takı koleksiyonu öncelikle 3D modelleme yazılımı kullanılarak modellendi ve ardından reçine malzemeden basıldı. Daha sonra, mikro füzyon döküm yöntemi ile gümüş metalden yapıldılar.

Bu gümüş takı seti, üç parça yüzükten oluşmaktadır. Bu koleksiyondaki parçalar sırasıyla 28, 20 ve 2 gram ağırlığındadır. Bu üç yüzük, bir set olarak, çift kombinasyonunda veya bağımsız olarak takılabilir. Bu yüzükler, olabildiğince ergonomik olarak tasarlandığından, onları takarken parmaklarda herhangi bir sorun yaşanmaz.

Geometri'nin Kurgusu tasarım süreci, başta Yazd'ın eski Golshan Hamamı'nın mimarisinden ilham alarak oluşturulmuştur. Bu takı koleksiyonunun en önemli tasarım özelliği, kaynak ilhamın görsel özelliklerini yansıtan estetiktir. Deneysel tasarım yöntemi nedeniyle tahmin edilemez formlara sahiptir. Bu gümüş takı setindeki yüzükler, üç parçadan oluşmaktadır. Bu üç yüzük, bir set olarak, tek başına veya çift kombinasyonda takılabilir.

Geometri'nin Kurgusu, 2022'de A' Jewelry, Eyewear and Watch Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Design Award, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gereklilikleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu ödül, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Nazanin Saranjampour
Görsel Kredileri: Nazanin Saranjampour
Proje Ekibi Üyeleri: Mohammadmahdi Sheykh rezaee
Proje Adı: Geometry of Fiction
Proje Müşterisi: Nazanin Saranjampour


Geometry of Fiction IMG #2
Geometry of Fiction IMG #3
Geometry of Fiction IMG #4
Geometry of Fiction IMG #5
Geometry of Fiction IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun