Aqua Scape the Orangery Version: Plastik Mimarının Yeni Boyutu

Fujiki Mimarlık Tasarım Stüdyosu, Çocuklar İçin Yenilikçi Bir Uzay Yaratıyor

Fujiki Mimarlık Tasarım Stüdyosu, Aqua Scape the Orangery Version adlı projeleriyle, plastik malzemelerle oluşturulan kemiksiz bir mimariyi hayata geçiriyor. Tasarım, çocuklar için özel bir alan oluşturmayı hedefliyor.

Projenin ilham kaynağı, kemiksiz canlılar olan denizanası ve küçük karidesler oldu. İlk Aqua-scape tasarımının büyük ve ağır olması nedeniyle, Fujiki Stüdyosu, bu tasarımı yarı boyutunda yeniden oluşturmayı önerdi. Ancak, yarı boyutlu bir Aqua-scape oluşturulduğunda, malzemenin kalınlığı da yarıya düşüyor ve bu da malzemenin mukavemetini azaltıyor. Bu nedenle, bu tasarımın gerçekleştirilmesi oldukça zor oldu.

Aqua Scape the Orangery Version, sadece plastik malzemelerden oluşan kemiksiz bir mimariye sahip. İlk versiyon tek katmanlıyken, Orangery versiyonu çift katmanlı bir yapıya sahip. İlk versiyonun denizanası gibi kemiksiz olduğunu düşünürsek, Orangery versiyonunun, şeffaf yumuşak bir kabukla sarılmış küçük bir karides gibi olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarımın dış katmanı, şeffaf 2mm kalınlığında bir polikarbonat levhadan ve iç katmanı ise tübüler polietilen fiberden yapılmış 10mm kalınlığında bir ağ yapısına sahip yastıktan oluşuyor. Bu tasarım, ORIGAMI tekniğinin uygulandığı bir form dirençli yapıya sahip. İç katman, 0.5m x 4m ölçülerindeki bir ağ yapısına sahip yastık şeridinin tamamen dokunmasıyla oluşturulmuş.

Çalışmanın boyutları genişlik:1.5m, yükseklik:1.5m ve uzunluk:4m olarak belirlenmiştir. Bu tasarım, plastik, origami, denizanası, küçük karides ve çocuklar için alan gibi anahtar kelimelerle tanımlanabilir.

Aqua Scape the Orangery Version, çocuklar için özel bir alan oluşturmayı hedefliyor. Bu nedenle, sadece çocuklar bu çalışmaya girebilir. Sergi sırasında çocukların birçok gülümsemesiyle karşılaşıldı.

Tasarım, Beam Galerisi'nde (The Orangery) Wakefield, İngiltere'de gerçekleştirildi. Yumuşak ve kemiksiz bir mimariyi gerçekleştirmek oldukça zor olduğu için, malzemelerin yanı sıra yapı ve inşaat yöntemi de uzun süre boyunca çözülmemiş sorunlar arasındaydı. Sonunda, ağ yapısına sahip bir yastığı bulabildik. Ancak, ağ yapısına sahip bir yastık beklenmedik şekilde ağırdı. Kendi ağırlığını nasıl destekleyeceği sorunu ortaya çıktı.

2022 yılında A' Güzel Sanatlar ve Sanat Enstalasyonu Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazanan bu tasarım, yaratıcı, teknik ve araştırma zorluklarını aşmayı başardı. Bu proje, su gibi yumuşak bir alan oluşturma imajından başladı. Yumuşak bir plastik malzeme gibi bir malzeme dokuyarak bir alan yaratmak mümkün müdür? Çalışmamız, başlangıçtaki imajın gerçekleştirilmesi amacıyla birçok deneyin tekrarlanmasıyla devam etti.

İlk Aqua scape tasarımı 2006 yılında Japonya'da su üzerinde yüzerken, bu tasarım çim üzerinde yüzüyor. Bu tasarımın görsel içeriği hakkındaki telif hakları ve fikri mülkiyet hakları Fujiki Stüdyosu ve KOU::ARC'ye aittir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Ryumei Fujiki and Yukiko Sato
Görsel Kredileri: Fujiki Studio, KOU::ARC
Proje Ekibi Üyeleri: ARCHITECT: Ryumei Fujiki, Yukiko Sato, DESIGN FIRM: F.A.D.S + Fujiki Studio, KOU::ARC, TEAM MEMBERS: Masahiro Hoshida Takehito Kusanagi Kenta Ochiai Aki Sakai Kazuhiro Shimura Soh Kurihara Itaru Morimoto Keiya Sakashita Shuya Tasaki
Proje Adı: Aqua Scape the Orangery Version
Proje Müşterisi: Ryumei Fujiki and Yukiko Sato


Aqua Scape the Orangery Version IMG #2
Aqua Scape the Orangery Version IMG #3
Aqua Scape the Orangery Version IMG #4
Aqua Scape the Orangery Version IMG #5
Aqua Scape the Orangery Version IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun