Arzuların Deniz Feneri: Topluluk Sanatı Yeni Yıla Işık Tutuyor

Qirui Ma, Zhiyu Long ve Pengxiang Lin İmzasını Taşıyan Yeni Yıl Sanat Eseri

Arzuların Deniz Feneri, mimarların geri planda kaldığı ve insanların mimari tasarım sürecine katıldığı bir fikirle başladı. Toplumun tamamının katılımıyla boyanan bu yapı, Yeni Yıl Arifesi'nde renklenerek tamamlandı ve gece yarısı tüm yapının aydınlatılmasıyla birlikte ziyaretçilere sunuldu.

Çin'in Hebei Eyaleti'nde, Beidaihe'deki Aranya Topluluğu'nun pitoresk sahil şeridinde yer alan Arzuların Deniz Feneri, Vector Architects'in Seashore Kütüphanesi'nin yanında konumlanmış durumda. Topluluk tarafından "en iyi yılbaşı mimari önerisi" olarak seçilen bu özel proje, iki ay süren tasarım iyileştirme ve inşa sürecinin ardından 2022'nin son gününde tamamlandı ve 2023'ün gelişine hazır hale getirildi.

Yapının cephesi için seçilen polikarbonat levhalar, saydamlıkları sayesinde farklı ışık koşullarında değişik etkiler sergilemeye olanak tanıyor ve böylece zamanla doğanın etkileşimini tam anlamıyla ifade ediyor. Polikarbonat paneller, çelik yapıya kuyruklu çivilerle bağlanan üçgen yumuşak ahşap takozlar kullanılarak yere 5 derece eğimle yerleştirildi. Gün boyunca doğal ışık, katmanlar arasındaki boşluklardan sızarak ziyaretçilere olağanüstü görsel deneyimler sunuyor.

Deniz fenerinin ana yapısı, 12 metre yüksekliğinde bir çelik yapıdan oluşuyor. Çelik iskelet ve balast çelik taban plakası yerel fabrikalarda üretildikten sonra kumlu plaja ulaşabilen bir paletli vinçle taşınıp monte edildi. Yerel sitenin mevcut durumuna müdahaleyi en aza indirgemek ve geri dönüşüm potansiyelini maksimize etmek için 8 cm kalınlığında katı çelik plakaların kullanımına karar verildi.

Arzuların Deniz Feneri, gündüzleri pürüzsüz, yarı saydam bir görünüme sahip ve çevresine mütevazı bir şekilde oturuyor. Cephe boyunca güneş ışığı, yarı saydam panelleri canlı renklerle aydınlatıyor. Deniz feneri, merkezi bir direk tarafından destekleniyor ve tabanı her yöne açılarak insanları içeriye davet eden ve sanat eserini hayranlıkla izlemeye teşvik eden bir jest sunuyor. Geceleyin ise deniz fenerinin iç ışıkları, 204 benzersiz "dileği" sergileyen canlı ve nefes alan bir "kap" gibi parlıyor. 12 metre yüksekliğindeki deniz feneri, "dilek" sanat eserlerini, uzaktan bile farklı yönelimlerde ve pozisyonlarda görebilen insanlar için bir umut toplama noktası, kaybolanları yönlendiren bir rehber ve Aranya'nın ebedi felsefesinin bir temsilcisi olarak duruyor.

Arzuların Deniz Feneri konsepti, mimarların arka planda kaldığı ve insanların mimari tasarım sürecine katıldığı bir fikirle başladı. Topluluk enerjisini "ortak yaratma, ortak inşa etme ve ortak sahiplenme" süreciyle kullanarak benzersiz bir Yeni Yıl Arifesi kurulum yapısı oluşturmak için tasarlandı. Cephenin tamamı halk tarafından boyandı. Yılbaşı Arifesi'nde, Deniz Feneri üzerindeki son boş tuval renklendi ve gece yarısı tüm yapı aydınlatıldı. Yeni Yıl kutlamalarının devam ettiği süre boyunca, yerel halka ve ziyaretçilere yeni estetik deneyimler sunmaya devam ediyor.

Bu, topluluk sakinlerinin açık bir oylama ile "en iyi yılbaşı mimari teklifi" olarak seçilmesinin ardından mümkün olan özel bir proje. Bu sadece bir kurulum sanatı değil, aynı zamanda bir topluluk katılım etkinliği. Hem yerel halk hem de ziyaretçiler, bina cephe malzemeleri üzerine Yeni Yıl için vizyonlarını çizebiliyor. Ayrıca, sosyal medya aracılığıyla tanıtılan ve büyük sayıda katılım alan bir etkinlik başlatıldı. Bir tasarım sunan herkes, sanat kurulumunun bir mimarı haline geldi.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: QiRui Ma
Görsel Kredileri: Image#1: Arch-Exist, Image#2: Arch-Exist, Image#3: Long Zhiyu, Image#4: Long Zhiyu, Image#4: Long Zhiyu
Proje Ekibi Üyeleri: Ma Qirui Long Zhiyu Lin Pengxiang
Proje Adı: The Lighthouse of Wishes
Proje Müşterisi: Aranya International Cultural development Co.,Ltd.


The Lighthouse of Wishes IMG #2
The Lighthouse of Wishes IMG #3
The Lighthouse of Wishes IMG #4
The Lighthouse of Wishes IMG #5
The Lighthouse of Wishes IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun