IKARUS: Nesli Tükenmiş Kuşların Fotoğraf Sanatı

Florian W. Mueller'ın İlham Verici ve Özgün Fotoğraf Serisi

IKARUS, Florian W. Mueller tarafından tasarlanan ve nesli tükenmiş veya tehlike altındaki kuş türlerinin fotoğraflarından oluşan bir sanat eseridir. Bu seride, Mueller, Ikarus efsanesinden ilham alarak, insanların doğaya karşı sorumsuz tutumlarının sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Florian W. Mueller, IKARUS serisini oluştururken, Ikarus'un efsanesinden ilham aldı. Bu efsanede, Ikarus ve babası Daedalus, Minos'un esaretinden kaçabilmek için tüy ve mumdan kanatlar yaparlar. Ancak Ikarus, babasının uyarılarına rağmen, güneşe çok yaklaşır ve mum erir. Ikarus, denize düşer ve hayatını kaybeder. Mueller, bu hikayeyi, insanların doğa uyarılarına rağmen dünyayı ısıtmaya devam etmeleri ve bu durumun kaçınılmaz sonuçlarına bir benzetme olarak kullanıyor.

IKARUS serisindeki tüm kuşlar, ya nesli tükenmiş ya da ciddi şekilde tehlike altında olan türlerden. Bu serinin oluşturulmasında, Senckenberg Doğa Tarihi Koleksiyonları Dresden'in ornitoloji bölümünün başkanı Dr. Martin Päckert, Mueller'a büyük destek oldu. Mueller, bu seride, nesli tükenmiş hayvanların fotoğraflarını çekti.

Mueller, bu fotoğrafları dijital fotoğrafçılık teknikleri kullanarak ve ChromaLuxe malzeme üzerine basarak oluşturdu. Üretilen sanat eserleri 120 x 90cm ve 80 x 60cm boyutlarında ve her biri sadece 5 veya 10 adetle sınırlıdır.

Florian W. Mueller, bu projeyi gerçekleştirirken, Senckenberg Enstitüsü'nün Dresden'deki koleksiyonunda, nesli tükenmiş kuş türlerinin en nadir örneklerinin toplandığını keşfetti. Daha önceki bir projeden dolayı enstitüye olan bağlantıları vardı ve projesi için örnekleri fotoğraflamak istediğinde hemen evet dediler. Daha sonra Dr. Martin Päckert, kuşların taksonomisi, isimleri ve kökenleri hakkında ve hazırlıklar konusunda ona çok yardımcı oldu.

Projenin en büyük zorluğu, hazırlanan kuşları, bir Rembrandt tablosu gibi sahneye koymaktı. Portrelerin arka planı, her kuşun tüylerinin makro-fotoğrafçılığıdır. Bu proje, Mueller'ın NEGLECT adını verdiği serisinin üçüncü serisidir. Bu seride, tüm türler ya tehlike altında ya da nesli tükenmiştir.

IKARUS, 2022'de A' Photography and Photo Manipulation Design ödülüne layık görüldü. Bu ödül, teknik özelliklerinin gücü ve sanatsal becerisi ile öne çıkan, mükemmel seviyede bir yetkinlik ve yenilik sergileyen tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, olumlu hisler, hayranlık ve merak uyandırır.

Florian W. Mueller'ın bu özgün ve ilham verici çalışması, modern dünyanın doğa ile olan karmaşık ilişkisini ve bu ilişkinin sonuçlarını gözler önüne seriyor. IKARUS, hem sanatseverler hem de doğa koruma savunucuları için önemli bir eser.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Florian W. Mueller
Görsel Kredileri: Credits: Leica Camera Germany Senckenberg Natural History Collections Dresden ChromaLuxe Photography Zingst
Proje Ekibi Üyeleri: Florian W. Mueller
Proje Adı: IKARUS
Proje Müşterisi: Florian W. Mueller


IKARUS IMG #2
IKARUS IMG #3
IKARUS IMG #4
IKARUS IMG #5
IKARUS IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun