Esfahan: Bilgi Köprüsü Olarak Yenilikçi Bir Tasarım

Mohammad Rahimizadeh ve Shaqayeq Nemati'nin Tarihi ve Teknolojiyi Buluşturan Tasarımı

Esfahan, Mohammad Rahimizadeh ve Shaqayeq Nemati tarafından tasarlanan ve tarihi ile teknolojiyi birleştiren bir bilgi köprüsüdür. Tasarım, İsfahan'ın tarihi köprülerinden esinlenmiştir ve farklı işlevlere sahip olabilen esnek bir yapıya sahiptir.

Tasarımcılar, köprünün tasarımında sadece İran halkını değil, aynı zamanda uluslararası düzeyi de göz önünde bulundurmuşlardır. İsfahan ilinin tarihi köprüleri, özellikle de Khajoo köprüsü, kültür ve teknoloji arasında bir sembol olarak konuşmaktadır. Köprünün farklı işlevleri ve iklim ve kullanıcı koşullarıyla esnekliği, bu projenin hedeflerinden biridir.

Projenin konumu, üniversitelere ve çeşitli endüstrilere, bilim ve teknoloji kasabalarına, eğitim ve araştırma kurumlarına yakınlığı ve İsfahan'ın dördüncü halkasına yakınlığı ve İsfahan-Tahran ve İsfahan Najafabad ekseni üzerindeki konumu nedeniyle bilimsel araştırma yapma olanağı sağlamıştır. Bu, teknoloji ticareti ve inovasyon alanı ile eğitim kurumları ve endüstriler arasındaki karşılıklı ihtiyaçları karşılamak için bir fırsat yaratmıştır.

Köprünün tasarımında yansıtıcı simetri kullanılmıştır, böylece cephe nehrin yüzeyine yansıdığında, Şeyh Lotfollah Camii'nin iç kubbesinin kaplaması gibi tam bir desen oluşturulur. Projede, köprüde farklı alanlar göz önünde bulundurularak, kullanıcının farklı zamanlarda sergi alanlarını kullanmanın yanı sıra çeşitli alanlardan, örneğin merkezi avludan keyif alabilmesi için maksimum dinamik ve esnek alanlar tasarlanmıştır.

Merkezi avlular, gerektiğinde sergiye farklı mekansal niteliklerle yardımcı olmak için sergi kapılarının önünde yer almaktadır. Köprünün simgeselliği, öğrenciler ve ziyaretçiler için boş zaman geçirme, bazen manzara alanları oluşturma, farklı köprü alanlarının esnekliği ve şehrin manzarasını korumak için geleneksel mimari desenlerin kullanılması gibi özellikler, tasarımın teknik özelliklerini oluşturmaktadır.

Projede, İsfahan ilinin köprülerinde yapılan anketlere göre, iletişim yolları sadece yayalar için bir geçiş yolu olmamış, aynı zamanda duraklamalar, toplantılar ve ara sıra manzaralar da olmuştur, ayrıca insanlar boş zamanlarını geçirmiştir. Otuz üç köprü, köprünün başında ve sonunda Saqakhaneh adı verilen ve köprünün ortasında Manzar Gahi (Shahneshin Oda) adı verilen üç duraklama noktasına sahiptir.

Esfahan tasarımı, 2022'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve kaynakları doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derecede zeki tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: kalbod studio
Görsel Kredileri: kalbod studio
Proje Ekibi Üyeleri: Mohamad Rahimizadeh - Shaghayegh Nemati - Atefeh Zolfagharifar -
Proje Adı: Esfahan
Proje Müşterisi: kalbod studio


Esfahan IMG #2
Esfahan IMG #3
Esfahan IMG #4
Esfahan IMG #5
Esfahan IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun