Sesinizi Susturan Cihaz: Voice Mask

Kunihiko Sato Innovation Laboratory'nin Yenilikçi Tasarımı

2025 yılında çalışma hayatının geleceği üzerine yapılan bir araştırma, evden veya sevilen bir kafeden çalışmanın norm haline geldiği bir gelecek senaryosunu öngördü. Covid-19 pandemisi bu değişimi hızlandırdı. Ancak bu, evde veya bir kafede toplantı yapmanın başkalarını rahatsız edebileceği ve istenmeyen bilgi ifşasına yol açabileceği yeni bir sorunu beraberinde getirdi. Araştırma sonuçları, Voice Mask patentinin kaydedilmesine ve ardından konsept tasarımının oluşturulmasına yol açtı.

Voice Mask, üzerindeyken söylediklerinizi susturan bir konsept giyilebilir cihazdır. Kullanıcının sesini, zıt ses dalgasını yayarak maskelemek için gürültü önleme teknolojisini kullanır. Voice Mask, başkalarını rahatsız etmeyi önlemek ve gizli bilgileri korumak için kamusal bir alanda çevrimiçi toplantılara katılırken kullanılabilir. Kullanımda olduğunda, Voice Mask kullanıcının ağzını kapatacak şekilde boyun çevresine takılır. Katlanabilir olması nedeniyle, taşıması da kolaydır.

Plastik Enjeksiyon Kalıplama teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Teknik özelliklerine gelince, katlandığında 150mm x 50mm x 99mm, açıldığında ise 150mm x 98mm x 205mm boyutlarındadır. Anahtar kelimeler arasında Giyilebilir Cihaz, Ürün Tasarımı, Sosyal Tasarım, İcat, Maske, Covid-19, Ev Ofisi, Gizlilik, Kulaklık, Mikrofon bulunmaktadır.

Tasarım sürecinde, tasarımcılar sesin açık alana yayılmasını iptal etmenin teknik olarak zorlu ancak mümkün olduğunu doğrulamak için akustik uzmanlarıyla (ses teknolojisi alanında doktora öğrencileri) görüşmeler yaptılar. Bu geri bildirim, mucitleri patent başvurusunda bulunmaya teşvik etti. Tasarımı düşünme sürecinde, ekip ürün renderları ve 3D yazıcı kullanarak giyilebilir prototipler oluşturdu ve kullanıcı görüşmeleri yaptı. Toplamda 4 potansiyel kullanıcıyla görüşme yapıldı. Araştırma, Voice Mask'ın büyük olasılıkla büyük bir ofis veya kafe gibi insanlarla meşgul olan çeşitli yerlerde kullanılacağını ortaya çıkardı. Bu, ürünün taşınabilir olması gerektiği anlamına geliyordu, böylece kolayca taşınabilirdi. Ayrıca, insanların cihazı takarken nasıl göründüğüne oldukça bilinçli oldukları anlamına geliyordu. Taşınabilirlik ve moda düşüncesiyle, ürün tasarımı bir kulaklık şeklinden bir mızıka tutucuya benzer bir şekle revize edildi.

Bir diğer tasarım zorluğu, ağzın etrafında ağır bir cihazı sabitlemenin en iyi çözümünü bulmaktı. Dünyada zaten var olan benzer cihazları araştırdık, örneğin kulaklıklar ve fare kalkanları ve sonunda gitar çalarken kullanılan mızıka tutuculardan ilham alarak kolye benzeri bir tasarım üzerinde karar kıldık.

Voice Mask, kullanıcılar üzerindeyken söylediklerini susturan bir konsept giyilebilir cihazdır. Seslerini, zıt ses dalgasını yayarak maskeleyen bir gürültü önleme teknolojisi kullanır. Voice Mask, kamusal bir alanda çevrimiçi toplantılara katılırken kullanılır. Gizli bilgilerin sızmasını önleyebilir ve başkalarını rahatsız etmeyi önleyebilir. Kullanımda olduğunda, Voice Mask kullanıcının ağzını kapatacak şekilde boyun çevresine takılır. Katlanabilir ve taşınabilir olması da büyük bir avantajdır.

Tüm görsel içeriklerin telif hakkı Kunihiko Sato'ya aittir. Ayrıca, tasarımın patent hakları Japonya Patent Ofisi tarafından 2018 yılında onaylanmıştır. Bu tasarım, 2022'de A' Sosyal Tasarım Ödülü'nde Bronz kazanmıştır. Bronz A' Tasarım Ödülü, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcıca dahiyane tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Kunihiko Sato
Görsel Kredileri: all Image Creator(Rendering Image) Kunihiko Sato, 2022.
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Kunihiko Sato Inventor & Researcher : Yukinobu Yokota, Hayato Shin
Proje Adı: Voice Mask
Proje Müşterisi: Kunihiko Sato


Voice Mask IMG #2
Voice Mask IMG #3
Voice Mask IMG #4
Voice Mask IMG #5
Voice Mask IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun