Katsufumi Kubota'nın K Villa Projesi: Doğayla Bütünleşen Bir Mimari Anlayış

Minimalist Tasarım ve Modernizmi Buluşturan K Villa

Katsufumi Kubota'nın tasarladığı K Villa, doğayla bütünleşen bir mimari anlayışı temsil ediyor. Bu proje, yaşam alanlarında sınırları silerek, iç ve dış mekanları birleştiren, planar ve sterikal arasındaki farklılıkları ortadan kaldıran bir yaklaşımı benimsiyor.

Kubota, K Villa'nın tasarımını, insanların günlük yaşamın baskılarından kurtulma arzusundan esinlenerek gerçekleştirdi. Bu baskılar, farkında olmadan kalplerimizi kapatarak, enerjimizi tüketir. Kubota, bu durumu tersine çevirmek ve yeni bir yaşam nefesi ilham etmek için K Villa'yı tasarladı.

K Villa'nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, zeminlerin, duvarların ve çatıların iki boyutlu yüzeylere dönüştürülmesi. Bu yüzeyler, bir araya getirilmez, aksine ayrı bileşenler olarak tutulur ve gerektiği yerde, yer altında, yer üstünde veya havada mimariyi oluşturur. Bu abstract slabların üst üste gelmesi ve kayması, kalınlıklarını ve kütlelerini kaybederek, tüm alanların bir araya geldiği belirsiz bölümlere sahip bir alan yaratır.

K Villa, betonarme teknolojisi kullanılarak inşa edildi. Toplam 95.69 m2'lik bir alana yayılan bu villa, sadece 90Φ'lik ince sütunlarla ve zemin, duvar ve çatıdaki slablarla tamamlandı. Bu sayede K Villa, dış doğayla nazikçe bağlantı kurar ve koni şeklindeki slabın arka yüzeyine doğayı aktarmayı hedefler.

Kubota'nın bu tasarımı, 2015-2019 yılları arasında tasarlandı ve 2019-2020 yılları arasında Japonya'nın Tochigi bölgesindeki Nasu'da inşa edildi. Bu süre zarfında, ofisten inşaat alanına olan 1000 km'lik mesafe ve inşaat sırasında yaşanan koronavirüs salgısı gibi zorluklarla başa çıkmak zorunda kaldı. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, Kubota, 90Φ'lik ince sütunlarla çatıyı desteklemenin, deprem riski taşıyan Japonya'da bir sınır olduğunu belirtiyor.

K Villa, 2022'de A' Mimari, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: KATSUFUMI KUBOTA
Görsel Kredileri: Katsu Tanaka
Proje Ekibi Üyeleri: Katsufumi Kubota, Kazuya Toizaki, Kazu Kubota, Masayuki Kubota,Naoya Yuda
Proje Adı: K
Proje Müşterisi: KATSUFUMI KUBOTA


K IMG #2
K IMG #3
K IMG #4
K IMG #5
K IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun