Te Chih Lo'nun "Cloister" Tasarımı: Aile Bağlarını Güçlendiren Mimarlık

Yansıtıcı Malzemelerle Üç Neslin Yaşam Alanını Genişleten İç Mekan Tasarımı

Te Chih Lo'nun "Cloister" adlı tasarımı, yansıtıcı malzemelerin ustaca kullanımıyla dar bir mekanı geniş ve aydınlık bir yaşam alanına dönüştürüyor. Üç neslin bir arada yaşadığı bu evde, aile bağları güçleniyor ve herkesin birbirini görebildiği açık bir yaşam alanı oluşturuluyor.

Te Chih Lo, "Cloister" tasarımında, tavan, zemin ve duvarların tüm yüzeylerine aynalar ve camlar gibi yansıtıcı malzemeler uygulayarak, dar bir mekanı geniş ve yüksek bir yaşam alanına dönüştürüyor. Bu sayede, yaşam alanının darlığı giderilirken, aynı zamanda mekanın yüksekliği de arttırılmış oluyor.

Tasarımcı, orijinal dar zemin planını değiştirerek iki ayrı alanı birleştirmiş. Şeffaf ve yarı şeffaf tasarım tekniklerinin uygulanması ve akıcı bir düzenle, bol miktarda doğal ışık alınarak, sanki bir manastırda gibi sürekli değişen bir etki yaratılmış. Üst üste binen görsel algı, yaşam alanında çok katmanlı bir yapı oluşturarak, üç nesilden oluşan büyük bir aileyi barındırıyor.

Ortak alanı bölen mermer TV duvarı, mekanın açık planını koruyor. Girişten sağa dönerek oturma odasına giriliyor ve yanında çalışma alanı bulunuyor. Işıklar kapalıyken, cam malzeme yansıtıcı hale gelerek, gri bir ayna gibi görünüyor ve böylece mahremiyet korunuyor.

149 metrekarelik bu proje, iç mekan tasarımı, konut, manastır, mermer ve modern etiketlerini taşıyor. Ahşabın sıcaklığı ve taşın inceliği, zarif bir atmosfer oluşturuyor. Yansıtıcı ve cam malzemeler zekice kullanılarak, ışıkların ortak alan boyunca akmasına ve dış ortama uyum sağlamasına olanak sağlanıyor, böylece akıcı ve net bir akış oluşturuluyor.

Ekolojik yapı malzemeleri, perdeler ve Dulux kaplama kullanılan mekanda, ortalama formaldehit emisyonunun 0.3(mg/L) altında olduğu CNS F1 etiketli kaplamalar kullanılmış. Orijinal ahşap ve mermer zeminler, ek inşaat veya dekorasyon yapmadan korunmuş. Tasarımcı, yeni tasarımı bunlarla birleştirerek olası atıkları azaltmış.

Mutfak ve çalışma alanının cam panellerin kullanımı ve TV duvarının üzerindeki gri ayna, kullanıcıların birbirlerinin konumunu görmesine ve etkileşim kurmasına olanak sağlıyor. Yansıtıcı özellik, her bir aile üyesini ve ortak alanları birbirine bağlıyor, böylece yaşam alanı, her bir parçanın toplamından daha büyük hale geliyor.

Te Chih Lo'nun "Cloister" tasarımı, 2022'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design ödülüne layık görüldü. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jia Ru Chen
Görsel Kredileri: Image #1-5: Photographer CHIU CHUANG-CHIEH, Cloister, 2021.
Proje Ekibi Üyeleri: Designer: Te-Chih Lo Designer: Jia-Ru Chen
Proje Adı: Cloister
Proje Müşterisi: Jia Ru Chen


Cloister IMG #2
Cloister IMG #3
Cloister IMG #4
Cloister IMG #5
Cloister IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun