Origami: Kitaplık Tasarımında Formun İşlevi Takip Ettiği Bir Proje

Liu Zulong ve Xia Yiting'in Ödüllü Tasarımı: Origami Kitaplık

Formun işlevi takip ettiği bir yaklaşımla tasarlanan Origami kitaplık, kitapların farklı boyutlarda daha düzenli bir şekilde yerleştirilmesi sorununa çözüm sunuyor. Liu Zulong ve Xia Yiting tarafından tasarlanan bu kitaplık, 2022 A' Mobilya Tasarım Ödülü'ne layık görüldü.

Origami kitaplık, formun işlevi takip ettiği bir prensip üzerine kurulmuş olsa da, ilk bakışta işlevin formu takip ettiği bir proje gibi görünüyor. Farklı yüksekliklere sahip kitapların depolama ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için tasarlanmış olan bu kitaplık, düzensiz bir şekilde yerleştirilmiş eğimli düzenlemesi ile dikkat çekiyor. Kitaplığın öğelerini bir araya getiren özel katlamalar, origamiye benzer bir görsel etki yaratıyor.

Origami kitaplık, Kuzey Amerika siyah cevizi veya Gutchess Timber F&B Kuzey Amerika sert akçaağaç gibi malzemeler kullanılarak üretiliyor. Tüm ürün, kavela ve mafsallı bir yapı kullanılarak doğrudan masif ahşaptan monte ediliyor. Alman OSMO balmumu yağı ile boyanan kitaplık, yağsız bir boya tabanına sahip.

Her kat, 24cm ile 32cm arasında değişen bir yüksekliğe sahip. Ortalama 28cm yüksekliği ile, 32cm'lik ultra büyük albümleri bile içerebiliyor, böylece daha fazla alan tasarrufu sağlıyor. Kitaplığın farklı derinlikleri, büyük boyutlu albümlerin yüksekliklerine uyum sağlıyor. Dinamik görünümü ise modern mekanlara daha iyi uyum sağlıyor.

Origami kitaplık, 2018 yılında Pekin'de başlayan bir proje olup, 2020 yılında Henan'da tamamlandı ve Kasım 2020'de Pekin'deki Caochangdi Sanatları'nda sergilendi. Tasarım sürecindeki zorluk, bu iki klasik tasarım prensibini nasıl algılayacağı ve ideal bir cevap vereceği konusundaydı. Ayrıca, bu ürün sadece bir çalışma olmanın ötesinde, dayanıklılığını ve farklı kullanım ortamlarına uyumluluğunu da göz önünde bulundurdu. Destek yapısı olarak, tasarım ekibi, 4mm paslanmaz çelikten yapılmış bir taban kullanıyor. Anti-dökme metal bağlantılarla donatılmış bu taban, kitaplığın yeterince stabil olmasını sağlıyor ve kitaplığın sanki havada asılıymış gibi bir görsel etki yaratıyor.

Origami kitaplık, 2022 A' Mobilya Tasarım Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara veriliyor.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Huile Yi
Görsel Kredileri: Huile Yi
Proje Ekibi Üyeleri: Liu Zulong Xia Yiting
Proje Adı: Origami
Proje Müşterisi: Huile Yi


Origami  IMG #2
Origami  IMG #3
Origami  IMG #4
Origami  IMG #5
Origami  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun