Geometrik Aydınlatma Sanatı: Takuji Kamio'nun "Ching Ming Kyoto" Tasarımı

Ödüllü Japon Tasarımcı, Restoran Tasarımında Aydınlatmayı Sanatsal Bir Unsura Dönüştürüyor

Geometrik aydınlatma ve otantik tasarım unsurlarını birleştiren Takuji Kamio, Kyoto'daki Çin restoranı "Ching Ming Kyoto" için etkileyici bir atmosfer yaratıyor.

Tasarımcı Takuji Kamio, restoranın tren istasyonu binasında yer alması ve tavanla ilgili bazı düzenlemelerin olması nedeniyle aydınlatma sistemleri konusunda bazı zorluklarla karşılaştı. Normal tavan ışıklarını kullanmak yerine, ışıkları sanatsal bir unsur olarak anladı ve ifade etti. Kamio, ışıkları tüm dükkan alanına yayarak büyük bir sanat eseri olarak ifade etti. Işıkları etkileyici çizgi şekillerinde yaparak dramatik bir atmosfer yaratmayı denedi. Çizgi ışıklar, üçgen şekillerde oluşturuldu ve dükkanın oturma alanlarını çevrelemek üzere birbiriyle sürekli olarak bağlandı.

Kamio, birçok bölümde etkili aydınlatma sistemleriyle birlikte sanatsal grafikler uyguladı. Sanat hissini vurgulamak için, duvarları, bazı Çin eski hikayelerini anlatan ve modern ifadeler ekleyen, örneğin resimlere geometrik desenler ekleyen yağlı boya tablolarla kapladı. Restoranın teknik özellikleri arasında 110 metrekarelik bir alan bulunuyor.

Çünkü ekip, duvar resimleri, zemin karoları ve aydınlatma şekilleri gibi bir dizi grafik ifade kullandı, bu ifadelerin nasıl birlikte çalıştığını anlamak çok önemliydi. Çizimleri dikkatlice grafik desenlerle doldurdular ve bu görüntüleri tüm personelle paylaştılar, böylece ortak vizyonları oldu. Bazı bölümler için, gerçek yaşam boyutunda çizimler bastılar ve etkileri hakkında tartıştılar.

Proje, Eylül 2018'den Mart 2019'a kadar Japonya'nın Kyoto şehrinde gerçekleştirildi. Ekip, görsel efektleri anlamak için 3D görüntüler ve modeller oluşturdu ve kullandı. Bu, her oturma alanında çizgi ışıkların nasıl görünebileceğini anlamak için çok yardımcı oldu. Ayrıca, duvar grafikleri için kütüphanelerde birkaç Çin hikayesi ve sanat resmi üzerinde araştırma ve çalışma yaptılar.

Belki de bu projedeki en zor kısımlar, aydınlatma kombinasyonuyla başa çıkmaktı. Ekip, aydınlatma ekipmanlarını doğrudan tavana yerleştiremediği için, tüm ekipmanı asmak zorunda kaldı. Tavanı siyaha boyayarak, ekip, çizgi ve top şeklindeki yüzen aydınlatmalara daha fazla vurgu yaptı ve odaklandı. Bu farklı şekilli aydınlatmaların uygun dengesini ve yerlerini bulmak çok hassas bir işti ve tüm alanın atmosferini yaratmak için en önemli unsurlardan biriydi.

"Ching Ming Kyoto" tasarımı, 2022'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bronz A' Design Award, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanatta, bilimde, tasarımda ve teknolojide en iyi uygulamaları içeren, teknik ve yaratıcı becerileri güçlü olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı derece zekice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Takuji Kamio
Görsel Kredileri: Satoru Umetsu, nacasa and partneres
Proje Ekibi Üyeleri: Takuji Kamio Ray Keida
Proje Adı: Ching Ming Kyoto
Proje Müşterisi: Takuji Kamio


Ching Ming Kyoto IMG #2
Ching Ming Kyoto IMG #3
Ching Ming Kyoto IMG #4
Ching Ming Kyoto IMG #5
Ching Ming Kyoto IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun