Cinque: Taşınabilir ve Sürdürülebilir Bir Mobilya Anlayışı

Giovanni Agliottone, Yenilikçi ve Çevreci Bir Tasarım İle Mobilya Dünyasına Yeni Bir Soluk Getiriyor

Çocukluğundaki Lego oyunlarından ilham alarak tasarladığı Cinque adlı kanepe ile Giovanni Agliottone, mobilyaların taşınabilir, hafif ve yer kaplamayan birer obje olabileceğini gösteriyor. Bu özgün tasarım, kullanıcılarına esneklik ve kolaylık sunarken, aynı zamanda çevre dostu bir yaklaşımı da beraberinde getiriyor.

Agliottone'nin Cinque adını verdiği bu kanepe, vidalar veya çiviler olmadan kolayca monte edilebilen minimalist bir tasarıma sahip. Özgün bir geçmeli montaj sistemi sayesinde, üç kişilik bir kanepeyi ihtiyaç duyduğunuzda kolayca monte edip, demonte edebilirsiniz. Bu özellik, Cinque'nin diğer mobilyalardan ayrılan bir yönüdür.

Tasarımın gerçekleştirilmesinde huş ağacı kontrplak ve Fenix kullanılmıştır. Yapının işlenmesi ise sayısal kontrol ile sağlanmıştır. Kanepe minderleri ise el yapımı doğal kumaşlar ve/veya ekolojik deriden üretilmiştir. Cinque'nin monte edilmiş boyutları 205x88x73 cm, demonte edilmiş boyutları ise 205x88x10 cm'dir.

Agliottone, Cinque'nin tasarım sürecinde, araç gereç ve donanımların yardımı olmadan demonte ve monte edilebilen, ambalajlamada plastik kullanılmayan ve geri dönüştürülebilen bir kanepe oluşturmayı hedeflediğini belirtiyor. Cinque kanepe, hem iç mekan hem de dış mekan versiyonları ile mevcut olup, özellikle dış mekanlarda maksimum işlevselliğe sahip. Kış aylarında dış mekanlarda kullanılmayan kanepe, kolayca demonte edilip yer kaplamadan saklanabilir.

Geçmeli sistem fikrinin yanı sıra, Cinque'nin konsepti, büyük hacimli mobilyaların oluşturulmasında plastik ve donanım kullanımının azaltılabileceğini göstermektir. Bu, tasarım sürecinde aşılan yaratıcı ve teknik zorluklardan biridir.

Cinque, 2022 yılında A' Mobilya Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazanmıştır. Bu prestijli ödül, deneyim ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan ve yaşam kalitesine katkıda bulunan, dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Giovanni Agliottone
Görsel Kredileri: Giovanni Agliottone
Proje Ekibi Üyeleri: Design: Giovanni Agliottone
Proje Adı: Cinque
Proje Müşterisi: Giovanni Agliottone


Cinque  IMG #2
Cinque  IMG #3
Cinque  IMG #4
Cinque  IMG #5
Cinque  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun