Alan Aronica'nın 3D Baskı Teknolojisiyle Yarattığı Junone Lamba

Sanat ve Teknolojiyi Buluşturan, Sınırlı Sayıda Üretilen Junone Lamba

Alan Aronica'nın tasarladığı ve 3D baskı teknolojisi ile üretilen Junone lamba, sanat ve teknolojiyi bir araya getiriyor. Sadece 10 adet üretilen bu özel seri, mimari bir yapıya sahip ve aynı zamanda dinamik bir yönlülük hissi veriyor.

Junone lamba, Rönesans döneminde tempera boyadan yağlı boya tekniğine geçişin, ressamlara yaratıcılıklarını özgürce ifade etme imkanı sağladığı gibi, bugün de çıkartmalı üretimden eklemeli üretim teknolojisine geçişin, daha önce üretilemeyen şekilleri keşfetme olanağı sağladığını gösteriyor. Aronica, Junone ile bir lambanın nasıl görünmesi gerektiği konusundaki dogmayı sorguluyor ve 3D baskının lüks ürünler yaratmak için sunduğu yeni olanakları halka tanıtmayı hedefliyor.

Junone, havacılık endüstrisinden esinlenen heykelsi gerilimlerle dolgun organik şekillerin yan yana getirilmesinden doğan kontrastı araştırıyor. Mimari bir yapıya sahip olan ve aynı zamanda dinamik bir yönlülük hissi veren Junone, yalnızca camla infüze edilmiş 3D baskılı naylon ve bronzla infüze edilmiş 3D baskılı çelik kullanılarak yapılmıştır. Junone, her biri numaralı etikete sahip olan sadece 10 parçadan oluşan özel bir seriye dahildir.

Junone, Multi Jet Fusion 3D Baskı teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Bu teknoloji, cam boncuklarla infüze edilmiş %40 PA12 Naylon ve Bronz Matrisle infüze edilmiş %40 Paslanmaz Çelik kullanmaktadır. Teknik özelliklerine gelirsek; genişliği 200mm, derinliği 220mm ve yüksekliği 210mm'dir. 5 Watt LED aydınlatma kullanılmış ve 4,5m güç kablosu bulunmaktadır.

Junone lamba, geleneksel bir AÇIK/KAPALI anahtarı aracılığıyla çalıştırılır ve bir duvar prizinden güç alır. 4,5m güç kablosu, uzak prizlere bile ulaşmayı sağlar. LED ampul, ısınmadan sıcak ve hoş bir ışık yaratır ve hem karartılabilir hem de değiştirilebilir.

Proje, 2021 yılında Milano'da başladı ve aynı yılın Mart ayında tamamlandı. Aronica, 3D baskılı naylon/cam ve 3D baskılı çelik/bronz ile daha önce deneyimleri olduğundan, malzemelerin nasıl davranacağı konusunda net bir fikre sahipti. Öncelikle, ampulün ve güç kablosunun doğru bir dijital modelini oluşturdu ve ardından lambanın gövdesini bunların etrafında dijital olarak şekillendirdi. Tasarım tamamlandıktan sonra, malzemelerin farklı fiziksel özelliklerini ve üretim tekniklerinin farklı toleranslarını hesaba katarak 3D poligonal bir model oluşturdu. 3D baskı işleminden sonra, lambayı el ile monte etti ve geniş çapta test etti.

Junone lambası, mimari bir şekli olan ve aynı zamanda dinamik bir yönlülük hissi veren bir tasarıma sahiptir. Havacılık ve otomotiv endüstrilerinden esinlenen heykelsi gerilimlerle dolgun organik şekillerin yan yana getirilmesinden doğan kontrastı araştırmak üzere tasarlanmıştır. Yalnızca camla infüze edilmiş 3D baskılı naylon ve bronzla infüze edilmiş 3D baskılı çelik kullanılarak yapılan Junone, her biri numaralı etikete sahip olan sadece 10 parçadan oluşan özel bir seriye dahildir.

Junone lamba, 2021'de A' Fine Arts and Art Installation Design Award'da Demir ödülünü kazandı. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel ve profesyonel gereksinimleri karşılayan, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre eden bu tasarımlar, tatmin ve olumlu duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Alan Aronica
Görsel Kredileri: Alan Aronica
Proje Ekibi Üyeleri: Alan Aronica
Proje Adı: Junone
Proje Müşterisi: Alan Aronica


Junone IMG #2
Junone IMG #3
Junone IMG #4
Junone IMG #5
Junone IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun