"Sesin Seramik Hali": Mobil Telefonlar için Seramikten Yapılmış Rezonans Hoparlörler

Feng Li, Linlin Chen ve Wenjing Yu'nun Çevre Dostu ve Yenilikçi Tasarımı

Çinli tasarımcılar Feng Li, Linlin Chen ve Wenjing Yu, mobil telefonlar için seramikten yapılmış bir rezonans hoparlör serisi olan "Sesin Seramik Hali"ni tasarladılar. Bu hoparlörler, güç kaynağı olmadan sesi doğal olarak yükseltiyor ve karbon emisyonlarını belirgin şekilde azaltıyor.

Çin, müzik aletlerini yapmak için her zaman uygun bir malzeme olmuştur. Çin'in (seramik) müzik aletlerini yapmak için bir malzeme olarak kullanılmasının uzun bir tarihi vardır. Ünlü Çinli antik müzik aleti olan Porselen Davul, çiniden yapılmıştır.

"Sesin Seramik Hali", mobil telefonlar için çiniden yapılmış bir rezonans hoparlörler serisidir. Ses, mobil telefonun ses çıkışından rezonans odasına girerken ses seviyesi yükselir. Aynı parça müzik için, bu hoparlör sayesinde ses seviyesi sesin birleşme ve rezonans etkileri nedeniyle 12 dB artırılabilir.

Genişlik 230mm x Derinlik 65mm x Yükseklik 65mm ölçülerinde olan bu hoparlörler, mobil telefonun ses çıkışından gelen sesin rezonans odasına girerek rezonans oluşturmasını sağlar, böylece ses seviyesini (özellikle bas seslerin güçlendirilmesi) artırır. Müzik, hem sağ hem de sol ses çıkışlarından yayılır, bu da mobil telefonun bir çıkışından gelen sesin stereo bir etki yaratmasını sağlar.

2013 yılında Çin'in Hangzhou kentinde tasarlanan ve yaratılan bu seri, 2019 yılına kadar kademeli olarak geliştirildi ve genişletildi. Yıllar boyunca, Apple, karbon emisyonlarını ve ürünlerinin çevre üzerindeki etkisini minimum seviyeye indirmek için çaba göstermiştir. Bu rezonans hoparlör kutusu, Apple'ın fikrine uygun şekilde, güç kaynağı olmadan ses seviyesini doğal olarak yükseltir.

Ürünün tasarımı ve geliştirilmesindeki en büyük zorluk, malzemelerin ve teknolojinin gerçekleştirilmesidir. Seramiklerin kalıplama hassasiyeti kontrol edilmesi zor olup, pişirme sonrası deformasyon belirsizdir. Şekli, boyutu, ağırlık merkezi, boru ağzının yönü ve mobil telefonların yerleştirilmesi ve açısı üzerinde tekrar tekrar hesaplamalar ve testler yapılmıştır.

"Sesin Seramik Hali", mobil telefonlar için seramikten yapılmış bir rezonans hoparlörler serisidir. Uzun bir tarihi olan çinin (seramik) müzik aletlerini yapmak için bir malzeme olarak kullanılması, antik seramiklerin ve yüksek teknoloji mobil telefonların birleşimini, geleneksel zanaatlar ve modern endüstriyel tasarım kavramlarının bir kombinasyonunu temsil eder. Mobil telefonlardan gelen ses yükseltilir ve sesin birleşme ve rezonans etkileri nedeniyle bu hoparlör aracılığıyla 12dB artırılabilir.

Patentli olan bu tasarım, 2021'de A' Güzel Sanatlar ve Sanat Kurulumu Tasarım Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre etmek için saygı duyulan bu ödül, tatmin ve pozitif duygular sağlar, daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Hangzhou Keydo Industrial Design Co.,Ltd
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Feng Li, The Voice of China-Front View, 2019. Image #2: Photographer Feng Li, The Voice of China-Blue and White Porcelain, 2015. Image #3: Photographer Feng Li, The Voice of China-Usage Scenarios, 2019. Image #4: Photographer Feng Li, The Voice of China-Perspective and Details, 2019. Image #5: Photographer Feng Li, The Voice of China-Usage Scenarios, 2019. Video Credits: Feng Li.
Proje Ekibi Üyeleri: Main Designer: Feng Li Student Assistant: Wenjing Yu Student Assistant: Linlin Chen
Proje Adı: The Voice of Ceramic
Proje Müşterisi: Hangzhou Keydo Industrial Design Co.,Ltd


The Voice of Ceramic IMG #2
The Voice of Ceramic IMG #3
The Voice of Ceramic IMG #4
The Voice of Ceramic IMG #5
The Voice of Ceramic IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun