THAD'ın Yeniden Canlandırdığı Bir Kampüs Alanı: Lakeshore Learning Center

Doğayla Bütünleşen Bir Yeniden Doğuş: THAD'ın Ödüllü Tasarımı

Çin'in hızlı kentleşmesi sonucunda, birçok alan kaba tasarım ve inşaatla oluşturulmuş ve ardında büyük miktarda negatif alan bırakmıştır. THAD, bu durumu dikkate alarak, terk edilmiş bir alanı aktif bir halk yeri haline getirme ve siteye özgü özellikleri koruma amacıyla Lakeshore Learning Center projesini hayata geçirmiştir.

THAD'ın Zhuhai kampüsünde yer alan Lakeshore Learning Center, bir kampüs alanının yeniden canlandırılmasını konu alıyor. Dağlık bir bölgede bulunan Beijing Normal University'nin Zhuhai kampüsü, güzel bir vadi üniversitesidir. Ancak, kampüsün merkezinde, on yıllardır tamamlanmamış iki bina bulunmaktaydı. Bu durum, çevredeki manzaralarla oldukça uyumsuzdu. Proje, binaları yeniledi ve çevresini aktive etti ve sonunda tüm terk edilmiş alanı dinamik bir halk yeri haline getirmeyi başardı.

Yenileme sırasında, iki tamamlanmamış binanın yapıları korundu. Güneyin iklim ve peyzaj özelliklerine yanıt olarak, binalara açık renkli seramik paneller ve cam perde duvarlar uygulandı. Çatı saçakları ve çift ciltler, iç mekan ortamını iyileştirmek için bir güneşlik sistemi oluşturur. Havalandırma yazılımı simülasyonunun yardımıyla, pencerelerin ve dış peyzajların tasarımı, hoş bir iç ve dış rüzgar ortamı yaratmak için optimize edildi.

Yenileme çalışması, mevcut unsurlara saygı temelinde gerçekleştirildi. Site üzerindeki bitki örtüsü, peyzaj düğümleri oluşturmak üzere korundu; göl kıyısındaki orijinal dik yamaçlar, farklı yüksekliklere sahip küçük meydanlara dönüştürüldü. Ayrıca, Zhuhai'nin sık sık tayfunlarla etkilenmesi göz önüne alındığında, göl kıyısı yeniden yapılandırılması sürecinde tıkanmış deşarj kanalı temizlendi. Ayrıca, rüzgarda devrilmelerini önlemek için eğimli ağaçların yanına birkaç peyzaj duvarı bırakıldı.

Yenileme öncesi, orijinal binalar çevreden ayrıydı. Proje, binaları ve peyzajı bütünleştirmek için birleşik malzemeler ve modül kullanıldı. Binaların yüksekliği, kampüs merkezindeki gölden manzaranın korunması için sıkı bir şekilde sınırlı tutuldu. Ayrıca, ana kampüs yolunun yanındaki binaların hacmini, yükseklik farkının tedavisi aracılığıyla azalttık, binaları alçakgönüllü bir tavırla vadi ortamına entegre ettik.

Lakeshore Learning Center projesi, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Bronz kazandı. Bu ödül, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olan, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı becerilere sahip tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: THAD
Görsel Kredileri: all the copyright reserved by Qingshan Wu
Proje Ekibi Üyeleri: Architect In Charge: Wei Zhang, Design Team: Haiyang Huang, Jingxian Zhao, Xiaoqian Zhang, Mingcheng Cai, Sisi Liang (site plan), Xiangyi Li (landscape)
Proje Adı: Lakeshore Learning Center
Proje Müşterisi: THAD


Lakeshore Learning Center IMG #2
Lakeshore Learning Center IMG #3
Lakeshore Learning Center IMG #4
Lakeshore Learning Center IMG #5
Lakeshore Learning Center IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun