Melodilerin Kolajı: Xiaoyi Ma'nın Uluslararası Okul Tasarımı

Çağdaş Eğitim Mimarisi ve Sanatsal İlhamın Kusursuz Birleşimi

Xiaoyi Ma'nın tasarladığı 'Melodilerin Kolajı', Pekin'deki Uluslararası Okulun genişletilmesi ve yenilenmesi projesi, çağdaş eğitim mimarisine sanatsal bir bakış açısı getiriyor. Bu tasarım, görüntü kolajları ve müzikal melodilerden ilham alıyor ve birbirini tamamlayan bu iki unsur, okulun çeşitli öğrenme topluluklarına hayat veriyor.

Projenin çoğu görsel ve performans sanatları ile ilgili olduğu için, tasarım görüntü kolajları ve müzikal melodilerden ilham alıyor. Melodilerin Kolajı, her bir öğrenme topluluğunu, genel okuldan bağımsız ve farklı bir resim olarak ele alıyor ve mevcut bina çerçevesine yerleştiriyor. Bu, çeşitlendirilmiş iç mekanlarla sonuçlanırken, genişleme binası ise tutarlı renkli ve ahşap kaplamalı bir dış kabukla dolanıyor ve bir müzikal düet oluşturuyor.

Proje, Pekin Uluslararası Okulu'nun önde gelen bir K12 okulunu, öğrenme ortamının keskin kenarına evrimleştirmeyi hedefleyen proaktif bir mimari yaklaşım olan Melodilerin Kolajı'nın bir parçasıdır. Genişleme, çeşitli öğrenme topluluklarını kapsayarak, aşırı birleşik, ciddi kurum binasını çeşitli, dinamik bir eğitim mimarisine dönüştürür ve Sanat ve Müzik Melodilerinin taze bir Kolajını sunar.

Bina kaplamasının dikey güneşlikleri, aşırı güneş ışığını engellemek ve enerji tüketimini azaltmak için doğal ahşap kaplamalı reçine paneller ve renkli Trespa panellerden oluşur. Güneşliklerin görünüşte rastgele açıları, bir müzik parçasına dayanarak yazılım kullanılarak derlenirken, karışık renkler, yaramaz bir genç çocuğun ahşap cepheye sıvı boya damlatması olarak hayal edilir.

Proje, farklı eğitimciler ve öğrenciler tarafından temsil edilen 5 öğrenme topluluğundan oluşur; Erken Öğrenme Topluluğu, ES Sanat Merkezi, ES Kütüphanesi, MS/HS Tasarım Merkezi ve MS/HS Sahne Sanatları Merkezi. Tasarım ekibi, tasarım stratejilerini birlikte oluşturmak için bu gruplarla yakından çalıştı. Tasarımcı, geri bildirimlerini gözlemlemek için bile anaokulu çocuklarıyla çalıştı.

Pekin Uluslararası Okulu (ISB), Pekin, Çin'in Shunyi Bölgesi'nde bulunmaktadır. Tasarım, Mayıs 2017'de başladı ve inşaatla devam etti, toplam süre neredeyse üç buçuk yıl sürdü. Eylül 2020'de, ISB öğrenci ve öğretmenlerini yeni genişletilmiş ve yenilenmiş tesisine taşıdı.

ISB, Pekin'de kurulan ilk uluslararası okul olup, 50 ülkeyi temsil eden EY3'ten G12'ye kadar 1.650 öğrenciden oluşmaktadır. Mevcut bina, aşırı birleşik alanları ile müfredat yenilikleri için kritik olan öğrenci çeşitliliği ve öğrenme programlarını temsil edememektedir. Tasarımcılar, eğitimciler ve yöneticilerle işbirliği içinde, proaktif bir mimari yaklaşım olan Melodilerin Kolajı'nı uygulayarak, bunu öğrenme ortamının keskin kenarına dönüştürmüştür.

ISB ile işbirliği çok keyifli oldu, deneyimimiz ve eğitimcilerle tam iletişimimiz sayesinde, tasarım şeması çoğu zaman eğitimcilerle iyi bir uyum içinde olabilir. Karşılaştığımız en büyük zorluk, maliyetin standartları aşması ve her ekibin mükemmel bir bina alanı istemesidir. Beklenen etkiyi elde etmek için düşük maliyetli ama yüksek kaliteli malzemeler seçmeye çalışıyoruz. Düşük maliyetle gerçek binanın maksimum değerini nasıl elde edeceğimiz, karşılaştığımız en büyük zorluktur.

Proje, Uluslararası Pekin Okulu'nun genişletilmesidir, bu da yaşları, zamanları ve kültürleri kapsayan çeşitli öğrenme topluluklarını içeren, önde gelen bir uluslararası okulu daha da ileriye taşımayı hedefleyen proaktif bir mimari yaklaşımdır. Melodilerin Kolajı, sadece mevcut binanın ciddi görünümünü dengelemekle kalmaz, aynı zamanda okulu, Sanat ve Müzik Melodilerinin taze bir Kolajı ile yeni bir eğitim çağına dönüştürür.

Bu tasarım, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Gümüş ödül kazandı. Gümüş A' Tasarım Ödülü: Üst düzey, yaratıcı ve profesyonel olarak dikkat çekici tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve mükemmel sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyeyi gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Inclusive Architectural Practice
Görsel Kredileri: Zhi Xia
Proje Ekibi Üyeleri: Xiaoyi Ma Jiajia Wang Pengfei Chen Yan Xia Yang Ming Xuejiao Zhou Chaoyi Meng Weihui Yan Renzheng Zhu Jing Wang Xiaoang Li Xuan Zhang Haining Gu Jing Zhu Jiayi Wu Yajuan Li Yue Zhao Min Shao
Proje Adı: Collage of Melodies
Proje Müşterisi: Inclusive Architectural Practice


Collage of Melodies IMG #2
Collage of Melodies IMG #3
Collage of Melodies IMG #4
Collage of Melodies IMG #5
Collage of Melodies IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun