Çin'in İlk Her Yerde Her Zaman Öğrenme Okulu: Kutular ve Bahçeler

Xiaoyi Ma'nın Tasarladığı, Pasif Ev Standartlarına Uygun İlk Okul Binası

Çin'in ilk her yerde her zaman öğrenme okulu olan "Kutular ve Bahçeler", geleneksel okul düzenini kıran ve yüz yıllık bir okulu 21. yüzyıl okuluna dönüştüren özgün bir tasarıma sahip. Xiaoyi Ma ve ekibi tarafından tasarlanan bu okul, Pasif Ev Standartlarına uygun olarak inşa edilen Pekin'deki ilk okul binası olma özelliğini taşıyor.

Okulun tasarımı, bir Derslik Salonu merkezli öğrenme topluluğunu temel alan bir alan düzeni oluşturuyor ve böylece bir ev hissi veriyor. Kütüphane, spor salonu, kantin ve diğer öğrenme tesisleri ile birlikte bir dizi kutu oluşturuyor. Döndürülen kutular arasında üçgen avlular oluşturulmuş ve bu sayede içeriye bol miktarda doğal ışık ve havalandırma sağlanmış. Bu yaratıcı tasarım süreci, Kutular ve Bahçeler hikayesi olarak adlandırılıyor ve öğrenme alanlarının açıklığını ve etkileşimini büyük ölçüde artırıyor.

Çok boyutlu, çok merkezli bir öğrenme toplulukları sistemi ile bu yüz yıllık okul, 21. yüzyılın okulu haline gelmiş. Bütçe sıkıntısına rağmen, dönen kütleler ve duvarlarda ve zeminlerde dönen renk blokları ile bina dinamik ve oyunbaz bir görünüme sahip. Koridorların yerini alan iç çokgen alanlar, Yaşam Merkezi, Öğrenci Merkezi, Makerspace, Cybercafe ve diğer çok amaçlı öğrenme merkezleri olarak hizmet veriyor ve böylece Her Yerde, Her Zaman Öğrenme'yi gerçekleştiriyor.

Xiaoyi Ma ve ekibi, tasarımın eğitim ve gelecekte değişiklik yapmak için etkili bir araç olduğuna inanıyor. Ünlü eğitimci Howard Gardener'ın çoklu zekaları, John Dewey'in büyüme olarak eğitim ve küçük öğrenme topluluklarının en iyi uygulamaları tasarıma iyi bir şekilde yerleştirilmiş. Okul eğitimcileri de bu kavramları benimsemiş ve eğitimdeki vizyonları ve uygulamaları ile tasarımcıların çalışmalarını tamamlamış.

Kutular ve Bahçeler hikayesi, aynı zamanda Huang Cheng Gen İlkokulu Changping Kampüsü olarak da bilinen, Pekin, Çin'in Changping Bölgesi'nde yer alıyor. Projenin inşaatı 2019'da tamamlandı. Tasarım ekibi, çok boyutlu ve çok merkezli bir alan sistemi ile Her Yerde Her Zaman Öğrenme için bir okul yaratmak üzere öğrenme toplulukları metodolojisini tamamen uyguladı.

Projenin en büyük zorluğu, sıkı bütçe ve katı yapı kodu kısıtlamaları ile yüz yıllık bir okulu gerçek anlamda öğrenci merkezli bir 21. yüzyıl okuluna dönüştürme beklentisi arasındaki çatışmaydı. Tasarım ekibi, en maliyet etkin, çevre dostu ve düşük bakım gerektiren malzemeleri ve yöntemleri başarıyla seçerek tasarım niyetini en iyi gerçekliğe dönüştürdü.

Pasif Ev Standartlarına uygun olarak inşa edilen Pekin'deki ilk okul binası olan bu proje, geleneksel bir okulun parmak planını ve hücre artı zil sınıf düzenini kıran ve her yerde her zaman öğrenme için tasarlanmış Çin'in ilk kamu okulunu sergiliyor. Tasarımcılar, okulların alan planlaması ve bina imajı konusunda kutunun dışına çıkıyor ve bu yüz yıllık okulu 21. yüzyılın okulu haline getiriyor.

Proje, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratımlara verilir. Endüstriyel gerekliliklere uygun ve en iyi uygulamaları entegre eden bu ödül, daha iyi bir dünya için olumlu duygular ve tatmin sağlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Inclusive Architectural Practice
Görsel Kredileri: Zhi Xia
Proje Ekibi Üyeleri: Xiaoyi Ma Pengfei Chen Jiajia Wang Yan Xia Renzheng Zhu Yang Ming Xuejiao Zhou Chaoyi Meng Yue Zhao Yue Wu Jiequn Liang Lei Bao
Proje Adı: Boxes and Yards
Proje Müşterisi: Inclusive Architectural Practice


Boxes and Yards IMG #2
Boxes and Yards IMG #3
Boxes and Yards IMG #4
Boxes and Yards IMG #5
Boxes and Yards IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun