Matthew Haseltine'in "Outer Borough" Adlı Tasarımı: Beton ve Ahşabın Uyumu

Yüksek Teknolojili Beton ve Buharla Eğilmiş Ahşap Kullanılan Yenilikçi Bir Tasarım

Matthew Haseltine tarafından tasarlanan "Outer Borough" adlı aydınlatma ürünü, beton ve ahşabın mükemmel uyumunu yansıtan bir tasarım harikasıdır. Bu tasarım, betonun yüksek teknoloji ile buluştuğu ve ahşabın buharla eğilerek şekillendirildiği bir sürecin ürünüdür.

Haseltine, tasarımının ilhamını beton ve ahşabın doğallığından aldığını belirtiyor. Beton, çağlar boyunca kullanılan bir malzeme olmasına rağmen, günümüzde yüksek teknoloji ile birleşerek daha hassas ve çevre dostu bir hale gelmiştir. Ahşabın buharla eğilerek şekillendirilmesi ise yine köklü bir geçmişe sahip. Bu iki malzemenin doğallığı ve dürüstlüğü, Haseltine'ın tasarımına ilham olmuştur.

"Outer Borough" aydınlatma ürünü, yüksek mukavemetli dökme beton bir taban ve buharla eğilmiş çift yapraklı ahşap bir kol ile tasarlanmıştır. Bu tasarım, diğer tasarımcıların asma lambalarını da destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu özelliği ile "Outer Borough", işbirliğine dayalı bir ruh taşır.

Ürünün üretimi, su indirgeyiciler, köpük önleyiciler, puzolanlar ve fiber takviyeler içeren yüksek mukavemetli bir beton karışımının, tüm bağlantı elemanları, ayarlanabilir ayaklar ve elektrikli ev aletleri ile birlikte yerleştirildiği bir kalıba dökülmesiyle başlar. Kuruduktan sonra beton tabanın yüzeyi yoğunlaştırılır, cilalanır, mühürlenir ve parlak bir yüzey elde edilir. Meşe ağacından yapılan kollar buharla eğilir ve bir kalıp üzerinde şekillendirilir. Elektronik aksam daha sonra monte edilir ve bir bilgisayar bağlantı girişi ve bir anahtar veya dimmer ile birlikte bir standart çıkışa lehimlenir.

Haseltine, tasarımının teknik özelliklerini de belirtiyor. Ürünün montaj boyutları 250 mm x 305 mm x 2450 mm ve ağırlığı 30 kg'dir. Lamba tabanı ve kolu ayrı ayrı gönderilir. Ürün, iki kişi tarafından monte edilebilir ve bu işlem 5 dakikadan az bir sürede tamamlanabilir. Ürünün tabanında bulunan ayarlanabilir ayaklar, zeminin eşit olmaması durumunda düzeltme yapabilir.

Haseltine, tasarımının sürekli olarak gelişmekte olduğunu belirtiyor. Yeni işbirlikleri başladıkça ve malzemeler, yüzeyler ve donanımlar alternatif tasarımcıların asma lambalarını tamamlayacak şekilde özelleştirildikçe, bu proje devam ediyor.

"Outer Borough" tasarımı, A' Lighting Products and Fixtures Design Award 2021'de Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel gereksinimleri karşılayan ve sektörün en iyi uygulamalarını entegre eden bu tasarımlar, olumlu duygular yaratır ve daha iyi bir dünya oluşturulmasına katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Matthew Haseltine
Görsel Kredileri: Matthew Haseltine
Proje Ekibi Üyeleri: Matthew Haseltine
Proje Adı: Outer Borough
Proje Müşterisi: Matthew Haseltine


Outer Borough IMG #2
Outer Borough IMG #3
Outer Borough IMG #4
Outer Borough IMG #5
Outer Borough IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun