Alex Pan Yong, Muse'nin tasarım sürecini, bir barda rastgele çizimler yaparken başladığını belirtiyor. Çizimlerin totem benzeri bir görüntü oluşturmasıyla birlikte, bu grafiklerin saat bilgisini vermesi fikri ortaya çıktı. Bu fikir, doğanın hislerini ve gem taşı görünümünü birleştiren bir akıllı saat yüzü tasarımına dönüştü.
Muse, geleneksel saat yüzlerinden farklı bir görünüme sahip. Taş ve gem taşı kombinasyonunu andıran tasarımı, doğaya yakınlığı ve gem taşının güzelliğini bir arada sunuyor. Tasarımın temel unsuru olan totem benzeri grafikler, saat bilgisini verirken, aynı zamanda doğanın ve lüksün sofistike dokunuşunu da yansıtıyor.
Tasarım süreci, Alex Pan Yong'un iPad üzerinde rastgele çizimler yapmasıyla başladı. Bu çizimler, tasarımın ana unsuru oldu. Çizimler tamamlandıktan sonra Photoshop'a aktarıldı ve farklı saat dilimleri için farklı katmanlara ayrıldı. Daha sonra bu katmanlar, hangi saatte hangi katmanın öne çıkacağını kontrol etmek için Facer adlı bir saat yüzü yapma uygulamasına aktarıldı.
Muse, Android saatlerde 400 x 400px, Samsung saatlerde ise 360 x 360px boyutlarına sahip. Hem yuvarlak hem de kare akıllı saatlerle uyumlu olan tasarım, gem taşı, doğa, taş, antik, nostalji, lüks ve bilgilendirici gibi anahtar kelimelerle tanımlanıyor.
Muse, Facer uygulaması üzerinden kullanılabilir hale getirildi. Facer uygulamasına veya web sitesine (facer.io) giderek "Artalex"i aratıp "Muse" adını bulabilir ve "saate gönder" butonuna tıklayarak tasarımı akıllı saatinize senkronize edebilirsiniz.
Tasarım projesi, Şubat 2020'de Singapur'da başladı ve Eylül 2020'de tamamlandı. Eylül 2020'de Facer uygulaması ve WatchMaker uygulamasında yayınlandı. Tasarımın en zorlu kısmı, genel görünümünü "daha az saat gibi" yapmak ve antik bir his uyandırmaktı. Alex Pan Yong, tasarımın daha çok bir gem taşı gibi görünmesini, ancak aynı zamanda zamanı ve diğer bilgileri de vermesini istedi.
Muse, geleneksel bir saatin görünümüne sahip olmayan bir akıllı saat yüzüdür. Totemik arka planı, saatin ana unsuru olup saati belirtirken, ışığın parıltısını temsil eden bir çizgi de dakikayı gösterir. Bunların birleşimi, zamanın akışını nazik bir şekilde ifade eder. Genel olarak gem taşı görünümü, egzotik bir kullanıcı deneyimi sunar.
Alex Pan Yong'un bu tasarımı, 2021'de A' Interface, Interaction and User Experience Design Award'da Demir ödülüne layık görüldü. Bu ödül, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan tasarımlara veriliyor. En iyi endüstri uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri birleştiren bu tasarımlar, tatmin ve olumlu duygular sağlayarak daha iyi bir dünyaya katkıda bulunuyor.
Proje Tasarımcıları: Pan Yong
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Pan Yong, Main image, 2020.
Image #2: Photographer Pan Yong, Single shot, 2020.
Image #3: Photographer Pan Yong, Single shot, 2020.
Image #4: Photographer Pan Yong, Single shot, 2020.
Image #5: Photographer Pan Yong, Group shot, 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Pan Yong
Proje Adı: Muse
Proje Müşterisi: Pan Yong