Ukiyoe: Japon Kültürünü Yansıtan Sürdürülebilir Restoran Tasarımı

Fabio Su'nun Yerel ve Sürdürülebilir Yaklaşımıyla Japon Mutfak Kültürünü Yeniden Yorumladığı Ukiyoe Restoranı

Taiwan'ın Chiayi şehrinde yer alan Ukiyoe, Japon tarzı bir konveyör bantlı sushi restoranıdır. Fabio Su'nun tasarımı, orijinal Japon mimarisini korurken yerel unsurlar ve Japon yemek kültürünün özünü entegre eder. "Yerel, sürdürülebilir ve çevre dostu" ana konseptiyle, restoran, en ünlü Alishan dağ manzarasını ve orman yerleşiminin özelliklerini kullanırken Japon yemek kültürünün özünü de içine katar.

Ukiyoe'nin benzersiz özellikleri, yerel kültürü ve doğal manzarayı yansıtan tasarımında bulunabilir. Bina dışı, Alishan dağının şeklini çizmek için ahşap tahıl alüminyum panjurlar kullanırken, iç kısım, Japon işgal dönemindeki binayı ve bol miktarda malzemeyi korur. Konveyör bantlı sushi'nin kültürel arka planını, Japon mutfağını ve malzemelerin lezzetini vurgulamak için, en temsilci "Ukiyo-e" duvar kağıdı, Edo döneminin hareketli sahnesini yeniden canlandırır.

Restoranın gerçekleştirilmesi için kullanılan malzemeler arasında servi ağacı, granit kaplama, gece incisi antik yüzey, koku çamı, H-şekilli çelik, ahşap tahıl alüminyum ızgara, Ukiyo-e çıktı haritası, ahşap tahıl tuğla, pas plakası ve kola taşı bulunmaktadır. 297 metrekarelik alan, ahşap panjurlar ve farklı fenerlerle yarı saydam bir malzeme ile bölünmüştür. İşlenmemiş servi ağacı ve rustik demir, çevresel etkiyi azaltmak için kullanılmıştır.

Restoranın işleyişi, "karmaşıklığı basitlikle ele alma" konsepti üzerine kuruludur. Dış mekan, yerel doğal manzarayı çizerken, insan ve doğa arasındaki uyumu ve Japon "gölge" estetiğini keşfediyor. Japon Ukiyo-e "Kanagawa Sörfü" tüm iç mekana yayıldıkça, Japon mutfağının arka planını yansıtır ve taze bir yemek deneyimi sunar.

Ukiyoe projesi, Haziran 2018'de başladı ve 25 Aralık 2019'da Chiayi City, Taiwan'da tamamlandı. Tasarımın altında yatan araştırma, mevcut bir terk edilmiş eski binayı nasıl yeniden canlandıracağı ve hem işlevsellik hem de geleneksel tarzla moda unsurlarını nasıl enjekte edeceği üzerineydi. Tasarımın ana marka ruhuna uygun olması bu durumun araştırma amacıydı.

Ukiyoe'nin tasarımı, "karmaşıklığı basitlikle ele alma" konseptini benimser. Bina dışı, ahşap panjurlar kullanarak dağ ve orman kültürünün imajını vücuda getirir ve Japon "gölge" düşüncesinin ifadesini yansıtır. Tasarımcı, Ukiyo'nun eserini kullandı, Japon kültürünü yansıttı; özel kutu, Edo döneminin görkemli hissini ortaya çıkarır. Konveyör bantlı sushi yemek tarzını alt üst eden tasarımcı, çift ray tasarımını kullanır ve ltabasahi alanındaki şefler ve misafirler arasındaki mesafeyi daraltır.

Ukiyoe'nin tasarımı, 2021'de A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Ödülü'nde Bronz kazandı. Bu ödül, deneyimi ve kaynak kullanımını doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren, güçlü teknik ve yaratıcı becerilere sahip olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir. Kaliteyi artırma ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirme konusunda katkıda bulunurlar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Fabio Su
Görsel Kredileri: Image#1:Photographer Jian Ren-Yi, zendo, 2020. Image#2:Photographer Jian Ren-Yi, zendo, 2020. Image#3:Photographer Jian Ren-Yi, zendo, 2020. Image#4:Photographer Jian Ren-Yi, zendo, 2020. Image#5:Photographer Jian Ren-Yi, zendo, 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: SU,CHIUNG-HSU: Architect / Designer SU,CHIUNG-HSU: Creative Director CHIOU,YU-JR: Designer WEI TSUNG-JU: Designer Assistant
Proje Adı: Ukiyoe
Proje Müşterisi: Fabio Su


Ukiyoe IMG #2
Ukiyoe IMG #3
Ukiyoe IMG #4
Ukiyoe IMG #5
Ukiyoe IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun