Shanghai PTArchitects'ın Yuexiu Hanyang Starry Winking Projesi: Satış Merkezinden Anaokuluna Dönüşen Yenilikçi Tasarım

Wuhan'ın Doğal ve Kültürel Unsurlarından İlham Alan, Modüler Yüzeylere Sahip Çok Fonksiyonlu Bir Yapı

Shanghai PTArchitects tarafından tasarlanan ve Wuhan'ın doğal ve kültürel unsurlarından ilham alan Yuexiu Hanyang Starry Winking projesi, bir satış merkezi olarak inşa edildi ve satış süreci sona erdikten sonra bir anaokuluna dönüştürüldü. Bu dönüşüm, hem anaokulu hem de satış merkezi olarak kullanılabilen modüler bir yüzey tasarımı ile mümkün oldu.

Proje, Yangtze Nehri'nin yanında, Yangsigang Yangtze Nehri Köprüsü'nün çevresinde yer alıyor. Projenin tasarım konsepti, Wuhan'a özgü suyun doğal peyzaj ve kültürel unsurlarından türetilmiştir. Ziyaretçilerin her adımda değişen bir manzara görebilmeleri için ilerleyen bir mekansal düzen sağlanmıştır.

Projenin benzersiz özellikleri arasında, aynı binanın iki farklı mimari tip arasında nasıl geçiş yapabileceği konusundaki tasarım zorluğu bulunuyor. Mimarlar, hem anaokulunun her biriminin kullanımını karşılayabilen hem de oyunbaz bir mimari yüzey oluşturan ritmik değişimlere sahip modüler bir yüzey seçtiler.

Yapının gerçekleştirilmesi için, bütün olarak taşınan ve yerinde birleştirilen prefabrik GRC (cam elyafı takviyeli çimento) malzemeleri seçildi. Bu sayede, çok sayıda montaj nedeniyle cephe üzerinde oluşabilecek çatlaklar azaltıldı ve daha tam bir görünüm elde edildi. Ayrıca, GRC'nin temizlenmesi kolay olduğu için bina sürekli olarak daha iyi bir görünüm koruyabilir.

Projenin teknik özellikleri arasında, anaokulu ve satış merkezinin farklı işlevsel taleplerini karşılamak için modül ve düzenli bölüm kullanımı bulunuyor. Projenin alanı 2700 metrekare ve tipi satış merkezi olarak belirlenmiştir.

Projenin tasarım sürecinde, modern tasarım dili ve mekansal anlatım yöntemi kullanıldı. Böylece, binanın değişen mekanları önünde kentsel peyzaj ve tarihi hafıza yavaşça açığa çıktı. Şehrin doğal peyzajı ve kültürel çağrışımları birleşti ve dört bölümü olan giriş alanı, merkezi gösteri alanı, geçiş alanı ve su manzarası alanı aracılığıyla insanların şiirsel bir yaşam arzusunu uyandırdı.

Projenin tasarım sürecindeki en büyük zorluk, aynı binanın iki farklı mimari tip arasında nasıl geçiş yapabileceği konusuydu. Mimarlar, hem anaokulunun her biriminin kullanımını karşılayabilen hem de oyunbaz bir mimari yüzey oluşturan ritmik değişimlere sahip modüler bir yüzey seçtiler. Cephe, basit şampanya renkli metal çerçeve ve sarımsı taş benzeri alüminyum panellerle modern ve zarif bir tarzda tasarlandı, böylece binanın zarafeti vurgulandı.

Yuexiu Hanyang Starry Winking projesi, 2021'de A' Mimarlık, Bina ve Yapı Tasarımı Ödülü'nde Altın ödül kazandı. Altın A' Tasarım Ödülü, tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü mükemmellik taşıyan ve dünyayı arzu edilen özellikleriyle önemli ölçüde etkileyen harika, olağanüstü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shanghai PTArchitects
Görsel Kredileri: Schran Images
Proje Ekibi Üyeleri: Chief Architect: Xue Jia, Xu Lei, Wang Xun Team: Wu Jihong, Lu Bin, Qiu Chenxi, Wang Dinghui, Wang Bo, Zhou Hongyu, Lin Ning, Zhang Ge, Li Chong, Shi Youbin, Chen Yangmo
Proje Adı: Yuexiu Hanyang Starry Winking
Proje Müşterisi: Shanghai PTArchitects


Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #2
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #3
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #4
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #5
Yuexiu Hanyang Starry Winking IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun