Isık ve Gölge: Sung Hsing Lee'nin Ödüllü Tasarımı

Amerikan tarzı ve açık alan konseptini birleştiren yenilikçi bir konut tasarımı

Sung Hsing Lee'nin 'Işık ve Gölge' adlı konut tasarımı, müşterilerin sıcak ve rahat Amerikan tarzı taleplerini karşılamak için tasarlanmıştır. Bu tasarım, doğal ışığı ve manzarayı maksimize etmek için her köşede pencereler yerleştirerek, iç mekan yaşam alanını dışarıdaki çim alanıyla iyi bir şekilde bağlantılandırır.

Proje, görsel nüfuz ve ışık akışını korumak için açık alan konseptini benimser. Her alanın ana işlevlerini, çoklu kemerli kapıların tasarımıyla tanımlar. Aynı zamanda, odaklanma etkisi yaratan bir avlu ve katmanlı çerçeveler gibi ilerleyici bir seviye oluşturur. Bu sayede, kullanılan alan ışık ve gölgeyi takip eder.

Tasarım, ahşap kaplama, fayans, taş kaplama ve ahşap zemin gibi malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İki katlı bir tasarım projesi olan bu konutun yaklaşık zemin alanı 562 metrekaredir. İlk kat, giriş alanı, oturma odası, yemek odası, mutfak, ana yatak odası, ebeveyn odası, misafir odası ve dört banyodan oluşmaktadır. İkinci kat ise iki adet oturma odası ve bar alanı, giyinme odası, uyuma alanı ve banyo ile düzenlenmiştir.

Proje, Sung Hsing Lee ve Yi Chun Du tarafından gerçekleştirilmiştir. Tasarımın işleyişi, her bir alanın amacını uygun plan konfigürasyonu ile net bir şekilde tanımlar. Ancak aynı zamanda, giriş alanı ve iç mekan, oturma odası ve yemek odası, oturma odası ve dış mekan yeşil alanı gibi birbirleri arasındaki sınırları bulanıklaştırır. Bu sayede hava ve ışık adil bir şekilde akar ve insanların birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlar.

Proje, Ağustos 2019'da Taichung City, Tayvan'da tamamlandı. Tasarımın altında yatan araştırma, müşterilerin Amerikan tarzı tercihine yanıt olarak gerçekleştirildi. Bu çalışma, kavisli merdivenler, yüksek ölçekli giriş, basit ve zarif çizgi tahta unsurları ve şömine şeklindeki TV duvarlarını entegre ederek bu tarzı başarıyor. Öte yandan, doğal ışık, tüm iç mekan alanına geçirilerek, pratik işlevler için yeterli aydınlatma sağlar, açıklığı artırır ve enerji tasarrufu sağlar.

Tasarımın en büyük zorluğu, malzemelerin kullanımıdır. Sahibi, iç alan için süper aşınmaya dayanıklı zemin kullanmak istiyor, ancak bu, Tayvan'ın süper nemli ikliminde kullanıldığında, termal genleşme ve büzülme önceden rezerve edilmelidir. Bu, gelecekte deformasyonu önlemek için gereklidir, ancak aynı zamanda eklem alanlarında güzel bir görsel etki yaratmalıdır. Bu, inşaat sırasında özel dikkat gerektirir.

Chris Fan tarafından çekilen görsellerle desteklenen bu tasarım, 2021'de A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Demir ödülüne layık görüldü. Demir A' Tasarım Ödülü, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstriyel ve profesyonel gereksinimleri karşıladığı, sektörün en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özelliklerini entegre ettiği için saygı görür. Bu ödül, tatmin ve olumlu duygular sağlar ve daha iyi bir dünya oluşturmaya katkıda bulunur.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Sung Hsing Lee
Görsel Kredileri: Chris Fan
Proje Ekibi Üyeleri: Sung Hsing Lee Yi Chun Du
Proje Adı: Light and Shadow
Proje Müşterisi: Sung Hsing Lee


Light and Shadow IMG #2
Light and Shadow IMG #3
Light and Shadow IMG #4
Light and Shadow IMG #5
Light and Shadow IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun