Brembo'dan Yenilikçi Tasarım: Octyma Fren Kaliperi

Yeni Range Rover Sport SV için Özel Tasarlanan Octyma

Brembo'nun vizyonu enerjiyi ilhama dönüştürmektir: Geleceği özelleştirilmiş çözümlerle ilham vermek için yenilik yapıyoruz. Octyma, Latincede sekiz anlamına gelen octo kelimesinden türemiştir ve sekiz piston sayısını belirtirken, aynı zamanda sonsuzluğu ve dengeli ve uyumlu bir enerji ve güç akışını simgeler. Bu, yalnızca yeni Range Rover Sport SV ve Modern Luxury amiral gemisi için özel olarak tasarlanmıştır.

Octyma, tarz, tasarım, kimlik ve işlevselliği harmanlayan sekiz pistonlu bir fren kaliperidir. Yenilikçi çapraz piston düzeni sayesinde ped basınç dağılımını optimize ederek fren performansını artırır. Spor bir karaktere sahip olacak şekilde tasarlanmış sıkı çizgileri, zarif bir çözüm sağlamak için detaylara gösterilen dikkatle işaretlenmiştir. Sarı, kırmızı, karbon bronz ve siyah olmak üzere özel renkler kullanılarak daha da özel hale getirilmiştir. Renk, şekli ortaya çıkarır ve kaliperin kişiliğini tanımlamaya yardımcı olur.

Octyma kaliperi, mekatronik bilgisi, el çizimleri ve 3D modelleme birleştirerek keskin bir tasarım sergiler. Gelişimi, araştırmadan testlere kadar titiz bir iç süreçten geçer. Yüksek kaliteli döküm alüminyumdan üretilen kaliper, dayanıklılığı optimize eden dökümle sağlanır. Müşteri özelliklerine titizlikle belirlenen beş çarpıcı renk, özel bir boyama tekniği ile elde edilir, estetik çekiciliğini artırır ve her koşulda olağanüstü performansı garanti eder.

434mm x 151mm x 188mm boyutlarındaki Octyma, seri üretime geçmeden önce, istenen dayanıklılığı ve performansı sağlamak için statik ve dinamik tezgah testlerinden geçer. Daha sonra, gerçek yaşam kullanımında özel uygulamalara verilen yanıtı değerlendirerek konforu artırmak için her koşulda kapsamlı yol testleri ile optimize edilir. Yüzey işleminin güçlü bir doğrulama planı tarafından garanti edilen estetik, renk kararlılığını ve farklı çevresel koşullarda harika performansı sağlar.

Octyma, Brembo diskleri ile eşleştirilen ve aracın ön köşesine doğrudan monte edilen bir fren kaliperidir. Pedala basıldığında, sıvı kaliperin içine akar ve pistonlara basınç uygulayarak, pedleri diske sıkıştırır ve aracın yavaşlamasını sağlayan sürtünmeyi oluşturur. Yenilikçi 8 pistonlu çapraz düzen sayesinde ped basınç dağılımını optimize eder ve fren verimliliğini artırarak sürüş deneyimini geliştirir.

Projenin ilk taslakları 2018'de çizilerek projenin başlangıcını belirledi. Brembo, projeyi Mayıs 2023'te aracın piyasaya sürülmesiyle tamamladı.

Müşteri markasının ayırt edici stil ipuçları, pazar konumlandırması ve markanın tüketiciye iletmeyi amaçladığı değerler üzerine özel bir tasarım araştırması yapıldı. Çalışmanın sonuçları, detayların fark yaratabileceğini gösterdi: Bilindiği gibi, bir araba seçerken JLR ortalama müşterisi estetiğe önem verir ve bu da fren sistemini içerir.

En büyük zorluk, Brembo'nun değerlerini ve tasarım dilini müşterinin özgün ve güçlü tasarım diliyle birleştirmek oldu. Ortak değerleri güçlü bir tasarım diline dönüştürerek ve son ürünü güzel bir şekilde şekillendirerek bu zorluğun üstesinden geldik.

Lüks araba alımlarının ön saflarında, tasarım birincil tercih olarak duruyor ve sekiz pistonlu Octyma fren kaliperi, tarz, tasarım ve işlevselliği uyumlu bir şekilde harmanlıyor. Pistonların çapraz düzeni, ped basınç dağılımını optimize eder ve fren performansını artırır. Sıkı ve zarif çizgileriyle kaliper, sportif bir karakter sergiler ve ayrıntılara gösterilen dikkatli bir yaklaşım, fren ihtiyaçları için rafine bir çözüm sunar. Sarı, kırmızı, karbon bronz ve siyah gibi özenle seçilmiş renkler, kaliperin estetiğini vurgular ve ayırt edici tasarımını daha da belirginleştirir.

Patentli. Patent No. 102015000073426 (İtalya). Brembo S.p.A. 2015. ABD'ye (US11384804), Çin'e (CN108291595), Japonya'ya (JP6875396) ve Almanya'ya (DE112016005268) genişletildi.

Süslemeli model. no. 402019000000299 (İtalya). Brembo S.p.A. 2019. ABD'ye (29/702030), Çin'e (201930444969.1), Avrupa'ya (EP 006686770) genişletildi.

Bu Tasarım, 2024 A' Araç Parçaları, Otomobil Aksesuarları ve Bakım Ürünleri Tasarım Ödülü'nde Platin kazandı. Platin A' Tasarım Ödülü: Dünya çapında, olağanüstü ve son derece yenilikçi tasarımları tanır; profesyonelliği, dehası ve toplumsal iyiliğe katkıları ile eşsizdir. Bir çağın tanımlayıcı estetiğine verilir, sanat, bilim, tasarım ve teknolojinin sınırlarını ilerletir, üstün mükemmellik sergiler ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Brembo
Görsel Kredileri: Brembo
Proje Ekibi Üyeleri: Brembo
Proje Adı: Octyma
Proje Müşterisi: Brembo S.p.A.


Octyma IMG #2
Octyma IMG #3
Octyma IMG #4
Octyma IMG #5
Octyma IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun