Urban Grove: Şehrin Kalbinde Doğayla İç İçe Karma Kültürel Alan

Minwoo Ahn İmzasını Taşıyan Urban Grove, Benzersiz Tasarımıyla Dikkat Çekiyor

Şehir merkezinin dışında bir bahçe temasıyla dikkat çeken Urban Grove, alışveriş merkezi kavramını yeniden tanımlıyor. Kullanıcıların günlük deneyimlerine uyum sağlayan bu tasarım, net bir tüketim davranışı hedeflemeksizin, insanların kalmak ve geçmek istedikleri bir mekan olma özelliği taşıyor.

Minwoo Ahn tarafından tasarlanan Urban Grove, alışveriş merkezlerinin dış mekanlarını yeniden düşünerek, şehir merkezinde şehir dışı bir alan yaratma konseptine odaklanıyor. Alışveriş merkezinin dış karakterleri, büyük ve küçük evlerle bağlantılı olarak planlandı ve doğal ışık ile dış hava akışını yer altı katına çekerek merkezi bir yoğunlaşma sağlıyor. Yatay ve dikey hareket sistemleri, yaya ve araç müşteriler için etkin bir şekilde kurulmuş, böylece doğal ışık, kar ve yağmur gibi dış hava koşullarını merkezi pavilyon aracılığıyla hissedebilme imkanı sunuluyor.

32,217m2'lik bir alan üzerine kurulan Urban Grove, 19,141m2'lik bir bina alanına sahip. 166 metre yüksekliğindeki bu yapı, B2F'den 49F'ye kadar uzanıyor ve 60,521m2'lik ticari tesislerle 585 mağazaya ev sahipliği yapıyor. Tasarım, alışveriş merkezinin içindeki hatların karışıklığını göz önünde bulundurarak, merkezi radyal hat ve iç alışveriş merkezinin dolaşım hattına alternatif çözümler sunuyor.

Urban Grove'un tasarım süreci, coğrafi olarak geniş alanlı ulaşımın merkezi olan ve Samsung Endüstriyel Kompleksi'nin gelişimi ve erişilebilirliği ile iş ve idari merkezin kalbinde yer alıyor. Tasarım, 2020 yılının Ocak ayında başladı ve Ağustos'ta tamamlandı. İnşaat süreci ise 2020 yılının Ağustos ayında başlayarak, 2024 Mayıs ayında tamamlanması hedefleniyor.

Kore Peyzaj Mimarlığı Dergisi'nin 2020 yılı 10. sayısında yayınlanan Youngjun Choi'nin "Kore'deki açık alan tasarım trendleri" makalesinden yola çıkarak, ticari komplekslerdeki açık alanların önemi ve işlevinin genişlemesi üzerine araştırmalar yapılmıştır. İç ve dış mekanlar arasındaki bağlantının güçlendirilmesiyle, dış mekan unsurları iç mekana aktif olarak dahil edilmiştir.

Urban Grove'un tasarımında, alışveriş merkezinin cephesinin görünürlüğünü engellemeyecek ve tüm yaş gruplarındaki yayalar için zemin seviyesi farklılıklarından kaynaklanan rahatsızlıkları ortadan kaldıracak şekilde peyzaj planlaması yapılmıştır. Ayrıca, dinlenme alanları ile peyzajın kombinasyonu, kullanıcılara konforlu bir dinlenme imkanı sunarken, merkezi pavilyon aracılığıyla dış hava ve peyzajın bodrum kata bağlanması, iç ve dış mekanlar arasındaki sınırları ortadan kaldırıyor.

Urban Grove, 2024 yılında A' Peyzaj Planlama ve Bahçe Tasarımı Ödülü'nde Demir kategorisinde ödül kazanmıştır. Demir A' Tasarım Ödülü, profesyonel ve endüstriyel gereksinimleri karşılayan, iyi tasarlanmış, pratik ve yenilikçi yaratıcılıklara verilir. Endüstri en iyi uygulamalarını ve yetkin teknik özellikleri entegre ederek, tatmin ve olumlu duygular sağlayan ve daha iyi bir dünya katkıda bulunan tasarımlar için saygı gösterilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Minwoo Ahn
Görsel Kredileri: Image #1, 2, 3, 4, 5: URICH
Proje Ekibi Üyeleri: Minwoo Ahn
Proje Adı: Urban Grove
Proje Müşterisi: Ahn and Partners


Urban Grove IMG #2
Urban Grove IMG #3
Urban Grove IMG #4
Urban Grove IMG #5
Urban Grove IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun