Bitmeyen Miras: Neidong'un Sembolü

Yerel Ekolojiyi Yansıtan Sanatsal Bir Giriş Kapısı

Taiwan'da, doğanın kucağında bir sanat eseri yükseliyor: Endless Succession. Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd tarafından tasarlanan bu eser, Neidong Ulusal Orman Rekreasyon Alanı'nın girişinde, ziyaretçileri karşılıyor. Doğal ekolojik imajlarla bir giriş simgesi yaratma arzusu, tasarımcıları Xinxian Şelalesi'nin güzelliğini görselleştirmeye ve bölgenin özel özelliklerini, dağın tepesinden aşağıya doğru akan şelalenin zarif parabolası ile sunmaya itmiş. Sabit ve dinamik şelale doğası, Neidong'da bulunan yaygın türlerle ve Atayal totemleriyle iç içe geçerek, çevre ile ayrılmaz bir bütünlüğü simgeliyor. Eserin genel şekli aynı zamanda 'sonsuzluk' sembolünün anlamını da içeriyor ve bu da ekolojinin ve kültürün ebedi zenginliğini simgeliyor.

Endless Succession, yerel ekolojinin çeşitliliğini temsil ediyor. Geçirgen tasarımı, ziyaretçileri doğa ile çevrili Orman Rekreasyon Alanı'na yönlendiren bir kemer gibi. Eserin şekli, dik bir sekiz rakamını andırıyor ve Neidong Ulusal Orman Rekreasyon Alanı'nın girişindeki ahşap iskele üzerinde konumlandırılmış. Yeşil renkte olan eser, kırmızı ve siyah totemlerle süslenmiş. Yakından bakıldığında, bölgede yaygın türlerin oymaları görülebiliyor. Sütun üzerindeki son derece gerçekçi hayvan ve bitki totemleri, sadece fotoğraflanmakla kalmıyor, aynı zamanda deneyimli ustalar tarafından heykelleştiriliyor.

Bu çalışmanın hem kil hem de sırları 1,200 derece Celsius'tan daha yüksek bir sıcaklıkta sertleştirilmiş. Kilin içindeki mineraller ve metaller eritilmiş ve kararlı maddelere dönüştürülmüş. Yüksek sertliği, güneş ve rüzgarın etkisine veya insan cildiyle temas halindeyken güvenli ve renk solmazlığını sağlıyor. Eriyik noktası 1,000 derecenin altında olan ve ağır metallerden etkilenebilen sıradan seramiklerin aksine, 'Bitmeyen Miras' eseri, halkın rölyef heykelleri yakından incelemesine ve dokunmasına olanak tanıyor.

Eserin yüksekliği yaklaşık 450cm ve işgal ettiği alanın genişliği yaklaşık 250cm. Takım için bu kadar büyük bir simge yaratmak ilk kezdi. Kil, bir merdivenle 450cm yüksekliğe kadar istiflendi ve ardından üstten aşağıya doğru gerçekçi kelebekler, kuşlar, ağaç kurbağaları ve diğer desenlerle oyma işlemi yapıldı. Daha sonra, kil kesilerek bölümlere ayrıldı ve fırında kurutuldu ve sonunda monte edildi. Tüm simge el yapımıdır. Sırları karıştırmak da işin önemli bir parçası, çünkü oranlar eşit olmadığında renk verimi etkilenir.

Endless Succession, Xinxian Şelalesi'nin temasını sonsuzluk imgesi ile yorumluyor ve Neidong'daki çeşitlendirilmiş ekolojik türleri, Gri-çeneli Minivet, Formosana Begonya, Elatostema platyphylloides, Dev Fil Kulağı, Wulai Azaleası ve zümrüt ağaç kurbağaları gibi flora ve faunayı içeriyor. Atayal totemleri de, Atayal halkı ile yerel orman tarafından beslenen hayat arasındaki birlikteliği simgelemek için iç içe geçiriliyor.

2015 yılında Tayfun Soudelor, Orman Rekreasyon Alanı'ndaki birçok tesisi hasara uğrattı. Orman Rekreasyon Alanı daha sonra eski ekipmanların yerine yenilerini koyma ve peyzajı iyileştirme çalışmalarına başladı. O zamanlar parkın belirgin bir girişi yoktu. Orman Rekreasyon Alanı'nın belirgin peyzajını yaratmak ve vurgulamak için ekip, yerel çevreyi entegre ederek estetik ve tutarlılık odaklı bir simge oluşturdu. Sanat eseri, Xinxian Şelalesi'nin imajını ve parkın tür çeşitliliğini sunmanın yanı sıra yerel Atayal kültürünü de sergiliyor.

Endless Succession, 2024 yılında A' Güzel Sanatlar ve Sanat Enstalasyonu Tasarım Ödülü'nde Bronz kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyim ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları içeren ve güçlü teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen, yaşam kalitesini iyileştirerek dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı zekice tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd
Görsel Kredileri: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd
Proje Ekibi Üyeleri: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd
Proje Adı: Endless Succession
Proje Müşterisi: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd


Endless Succession IMG #2
Endless Succession IMG #3
Endless Succession IMG #4
Endless Succession IMG #5
Endless Succession IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun