Supa Fama: Asılı Bahçelerin Modern Yorumu

Shelley Mock'tan Steampunk Esintili Restoran ve Bar Tasarımı

Shelley Mock, Supa Fama projesiyle, makine yapımı ile doğal olanı, geometrik ile organiği harmanlayarak, Babil'in Asma Bahçeleri'nin steampunk bir versiyonunu yaratıyor. Seyyahların Asma Bahçelerine ilk adımlarını attıklarında hissettikleri hayranlık ve merak duygusunu, konukların rahatça yemek yiyebilecekleri bir ortamda yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Restoran, ziyaretçilerini geçici olarak başka bir zaman ve mekana taşımayı hedefliyor.

Supa Fama, yerel kaynaklardan tedarik edilen taze ürünlerle hazırlanan salatalarıyla bilinen bir restoran zinciri. Tasarım, bir çiftçinin sera bahçesinden ilham alarak, tarihsel ve modern zamanlarda kitle ve mikro gıda üretiminin farklılıklarını görselleştiriyor. Konuklar çevrelerindeki floranın içinde etkileşimde bulunarak, kaliteli malzemelerin önemi hakkında bilinçleniyor.

Restoranın mimari malzemeleri ve bitkileri, tasarımın temel unsurları olarak karşıt yaşam döngülerini temsil ediyor. Ham demir veya geri dönüştürülmüş ahşap gibi malzemeler, oksidasyon yoluyla yavaşça yaşlanırken; bitkiler tohumdan başlayarak serbest formlara dönüşüyor ve çevreleriyle etkileşim içinde sürekli değişiyor. Bu tezatlık, insan yapımı malzemelerin dayanıklılığı ile yaşayan organizmaların geçiciliği arasında bir dinamik yaratıyor.

950 metrekarelik alana yayılan restoran, iki katlı bir yapıda konumlanıyor. Zemin kat 650 metrekareyken, yemek alanına bakan 300 metrekarelik bir mezanin katı bulunuyor. Zemin kattan tavana kadar olan toplam yükseklik 9 metre. Tüm mutfak tesisatları, bar ve yemek alanı avlusu zemin katta yer alırken, üst katta ek yemek alanı ve özel odalar bulunuyor.

L şeklindeki kat planı, bar ve yemek salonu olmak üzere iki bölgeye ayrılmış durumda. At nalı şeklindeki bar, konukların masalarına yönlendirilmeden önce oturup bir içki alabilecekleri merkezi bir unsur olarak hizmet veriyor. Yemek alanı ise merkezde bir yeşillik 'nehri' ile açılıyor. Karartılmış çelik direkler, avlu etrafında bir dolaşım halkası oluşturarak, yanındaki açık mutfaktan servis edilen yiyeceklerin müşteri ve garson trafiğini kolaylaştırıyor.

Proje, Mart 2022'de başlayan Kavramsal Tasarım aşaması ile başladı ve Aralık 2022'de inşaat tamamlandı. Restoranın yumuşak açılışı Şubat 2023'te yapıldı. Tasarım süreci boyunca, markanın özünü yansıtan benzersiz bir görsel kimlik geliştirmeye özel bir önem verildi. Restoran ve perakende zincirlerinin, marka kimliğini nasıl aynı şekilde ilettikleri üzerine yapılan vaka çalışmaları incelendi. Her tasarımda, markanın temel felsefesi – bu durumda sağlıklı yaşam tarzını ve doğaya güçlü bir bağlılığı teşvik etmek – her biri kendi yollarıyla var olmaya devam ediyor.

Alışveriş merkezinin derinliklerinde, doğal ışığa erişimi olmayan bir konumda bahçe restoranı yaratma isteği, karşılaştığımız en büyük zorluktu. Bitkilerin büyümesi için yüksek wattlı, beyaz ışıklar kullanmamız gerekiyordu, ancak yemek yiyenlerin rahat edebileceği sıcak, yumuşak bir aydınlatma atmosferi sağlamak zorundaydık. Bu, aydınlatma ve bitki tasarımının, tasarım sürecinin erken aşamalarında uygulanmasını gerektirdi.

Supa Fama, Çin'in Guangzhou şehrinde bulunan bir restoran zinciri. Tipik batı tarzı mutfak sunan restoran, çiftlikten taze ürünler ve kaliteli etler kullanmaya odaklanıyor. İyi yemek yiyerek sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu düşünceyle, bol yeşillik ve doğal malzemeler içeren görsel bir kimlik öne çıkıyor ve bahçe benzeri bir atmosfer yaratılıyor. En son konumda, bu yeşil bağlam içine tarihi bir tema ekleniyor ve Babil'in Asma Bahçelerinin steampunk bir versiyonu olarak tasarlanıyor. Misafirlerin başka bir yere ve zamana taşınmış hissetmeleri amaçlanırken, aynı zamanda rahatça yemek yiyebilecekleri bir yer olarak kalmaları sağlanıyor.

Tüm görseller: Fotoğrafçı Brian Chua, 2023

Bu tasarım, 2024 yılında A' İç Mekan, Perakende ve Sergi Tasarımı Ödülü'nde Altın ödülüne layık görüldü. Altın A' Tasarım Ödülü: Tasarımcının dehasını ve bilgeliğini yansıtan, olağanüstü, öncü ve trend belirleyici yaratıcılıklara verilir. Saygıdeğer ürünler ve parlak fikirler sanatı, bilimi, tasarımı ve teknolojiyi ilerletir ve arzu edilen özellikleriyle dünyaya önemli bir etki yapar.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Shelley Mock
Görsel Kredileri: All images: Photographer Brian Chua, 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Shelley Mock
Proje Adı: Supa Fama
Proje Müşterisi: Supa Fama


Supa Fama  IMG #2
Supa Fama  IMG #3
Supa Fama  IMG #4
Supa Fama  IMG #5
Supa Fama  IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun