Tradyonel Çin Tekniği İle Çocuklar İçin Eğitici Oyuncak: Concave-Convex

Shanghai Sanat ve Tasarım Akademisi, Çocukların Yaratıcılığını ve Problem Çözme Yeteneklerini Geliştirmeyi Hedefleyen Bir Oyuncak Tasarladı

Shanghai Sanat ve Tasarım Akademisi, Çin'in geleneksel kültüründen esinlenerek tasarladığı Concave-Convex adlı eğitici oyuncakla çocukların yaratıcılığını ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeyi hedefliyor. Bu oyuncak, çocukların 1 yaşından itibaren basit bir mortise and tenon yapısını serbestçe birleştirmesini teşvik ediyor.

Concave-Convex, toplamda 211 parçadan oluşan bir yapı blokları setidir. Bu parçalar, geleneksel Çin mortise and tenon yapısından çıkarılmış ve genç çocukların oynaması için 30 basit mortise and tenon (kare dovetail, T şeklinde tenon vb.) şekline basitleştirilmiştir. Mortise and tenon, sırasıyla koyu siyah ceviz ağacı ve açık renkli kayın ağacından yapılmıştır. Her bir tenon için partner bulma sürecinde, çocuklar antiklerin bilgeliğini öğrenirler.

Concave-Convex, ahşap işleme makinesi oyma ve manuel detay işleme teknikleri kullanılarak üretilmiştir. Paket boyutu 220mm*195mm*280mm'dir ve malzemeleri arasında kayın ve siyah ceviz ağacı bulunmaktadır. Bu oyuncak, çocukların geleneksel kültürü, mortise and tenon yapısını öğrenmelerini ve öğrenirken eğlenmelerini sağlar.

Concave-Convex, çocukların farklı yaş gruplarına uygun olarak üç farklı zorluk seviyesinde oynayabileceği bir oyuncaktır. Temel versiyon 18 aylıktan büyük çocuklara yöneliktir. İleri ve üst seviye versiyonlar ise çocukların grafik hayal gücü ve yaratıcılıklarını geliştirmek için daha karmaşık yapıları inşa etmelerine olanak sağlar.

Concave-Convex, Eylül 2022'de başlayan ve Mart 2023'te sona eren bir tasarım projesidir. Bu proje, Shanghai'da gerçekleştirilmiştir. Mortise and tenon, Çin'in geleneksel mimari, mobilya ve diğer aletlerinin ana yapısal yöntemidir. Bu yöntem, iki bileşen üzerindeki çıkıntılı ve çukurlu parçaların birleştirilmesi şeklinde çalışır.

Concave-Convex'in tasarım sürecinde, mortise and tenon eklem boşluğunun hassasiyeti için yüksek gereksinimler vardı. Mortise and tenon arasındaki eklem çok gevşek ya da çok sıkı olmamalıdır. Manuel parlatma işlemi daha fazla maliyet gerektirir. Ancak tüm bu zorluklar, tasarımcıların yaratıcılık, teknik beceri ve araştırma yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oldu.

Concave-Convex, 2023 yılında A' Toys, Games and Hobby Products Design Award'da Bronz ödül kazandı. Bu ödül, sanat, bilim, tasarım ve teknoloji alanlarında en iyi uygulamaları içeren, teknik ve yaratıcı becerileri sergileyen ve yaşam kalitesine katkıda bulunan olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.


Proje Detayları ve Kredileri

Proje Tasarımcıları: Sha Yang
Görsel Kredileri: Xiaoyang Feng Huan Liu Sha Yang
Proje Ekibi Üyeleri: Sha Yang
Proje Adı: Concave-Convex
Proje Müşterisi: Sha Yang


Concave-Convex IMG #2
Concave-Convex IMG #3
Concave-Convex IMG #4
Concave-Convex IMG #5
Concave-Convex IMG #5

Tasarım Harika'da Daha Fazla Okuyun